ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
της «ελλήνων ευθύνη»
Η αποχαιρετιστήρια και τελευταία επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα ως
προέδρου των ΗΠΑ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και δεν θυμόμαστε να έχει υπάρξει και κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Παρακάτω γίνεται σταχυολόγηση των βασικών σημείων της ομιλίας του Μ. Ομπάμα στο ίδρυμα «Νιάρχος» [1] κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας και παραθέτουμε την προσπάθεια μας για την ερμηνεία/αποκωδικοποίηση της.
Ξεκινάμε με τα βασικά μηνύματα της ομιλίας του που είναι τα εξής:
– Η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία (η οποία ήταν ατελής) άναψε την φλόγα του ελεύθερου πολίτη και η οποία γαλουχήθηκε από τον μεγάλο Διαφωτισμό και αναζωπυρώθηκε από τους ιδρυτές της Αμερικής.
– Οι ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελεύθερες αγορές παραμένουν τα καλύτερα συστατικά για την ανθρώπινη πρόοδο και την ευημερία.
– Η Παγκοσμιοποίηση βελτίωσε την ζωή μας και ο σύγχρονος κόσμος είναι ο καλύτερος στην ιστορία του ανθρώπου. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην ολοκλήρωση της παγκοσμιοποιήσεως της οικονομίας.
– Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ίσοι γι’ αυτό σε μια δημοκρατική ανοικτή κοινωνία είναι καλοδεχούμενες όλες οι φυλές, οι θρησκείες, οι σεξουαλικές τάσεις, οι μετανάστες και γενικώς οι μειονότητες οι οποίες κάνουν την χώρα ισχυρότερη και εμπλουτίζουν την κοινωνία.
– Η μετακίνηση πληθυσμών/μετανάστευση είναι λογικό να δημιουργήσει και εντάσεις στις κοινωνίες που τους δέχονται γι’ αυτό είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν τάσεις προς εθνικισμό, απομονωτισμό και φυλετικούς διαχωρισμούς αλλά αυτά αποτελούν οπισθοδρόμηση.
– Η δημοκρατία είναι απλούστερη όταν όλοι μοιάζουν μεταξύ τους, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, τρώνε την ίδια τροφή και λατρεύουν τον ίδιο Θεό. Η πρόκληση για την σημερινή δημοκρατία είναι (εκτός από την οικονομία) να διασφαλίσει ότι ο διαφορετικός, πολυπολιτισμικός, πολυφυλετικός, πολυδογματικός κόσμος και τα διαφορετικά έθνη να στηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια θεμελιώδη πολιτική αφοσίωση σε ένα κοινό δόγμα που θα μας ενώνει όλους μαζί.
– Είναι κατανοητές οι τάσεις κατά της παγκοσμιοποίησης ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική.
– Δεδομένης της σύγχρονης τεχνολογίας η παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη για αυτό είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της ενοποίησης της Ευρώπης.
– Το ΝΑΤΟ είναι η μεγαλειωδέστερη συμμαχία στον πλανήτη και απαρτίζεται από δημοκρατίες.
– Βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κόσμος μας συλλογικά είναι το τέλος της φτώχειας, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την επιστήμη να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην συλλογική απάντηση στα προβλήματα αυτά…
– Εσωτερικές & εξωτερικές δυνάμεις κατέστησαν την ελληνική οικονομία και το εθνικό μας χρέος μη βιώσιμο. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και όσο ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο θα οδηγηθούμε σε καλύτερες ημέρες με αρωγό μας τις ΗΠΑ.
Ερμηνεία & αποκωδικοποίηση της ομιλίας του Μ. Ομπάμα
Συνοπτικά και επί της ουσίας ο «πλανητάρχης» Ομπάμα μας είπε ότι ο διάδοχος της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας είναι η Αμερική και ο αμερικάνικος τρόπος.
Η Παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη αλλά και ευλογία, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο κοινό δόγμα ( =Πανθρησκεία; ), να εφαρμόσουμε την Ατζέντα 21 με την βοήθεια της «επιστήμης» και όλα αυτά με την ελεύθερη βούληση του πολίτη – citizen που θα τα αποδεχθεί ή/και θα τα ζητήσει μόνος του και θα αναλάβει να τα μεταδώσει/εκ-παιδεύσει και στους νέους.
Η Παγκοσμιοποίηση είναι αναπόφευκτη αλλά και ευλογία, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο κοινό δόγμα ( =Πανθρησκεία; ), να εφαρμόσουμε την Ατζέντα 21 με την βοήθεια της «επιστήμης» και όλα αυτά με την ελεύθερη βούληση του πολίτη – citizen που θα τα αποδεχθεί ή/και θα τα ζητήσει μόνος του και θα αναλάβει να τα μεταδώσει/εκ-παιδεύσει και στους νέους.
Ειδικά εμείς οι Έλληνες ως φωτοδότες πρέπει να ακολουθήσουμε το «θεάρεστο» έργο της Παγκοσμιοποίησης , να καλωσορίσουμε τους μετανάστες, να έχουμε ανοικτή κοινωνία στην διαφορετικότητα (βλ.Open Society του G. Sorosπου προωθεί τις αχταρμά μιγαδικές κοινωνίες) και να δώσουμε το φωτεινό παράδειγμα σε όλον τον κόσμο όπως το δώσαμε και πριν 2,500 χρόνια και μας ακολούθησε …
Εντύπωση μας προκάλεσε επίσης ο επίσημος χαιρετισμός-καλωσόρισμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την παράθεση του δείπνου στον Ομπάμα [2], στον οποίο χρησιμοποίησε τα λόγια του Ελύτη λέγοντας: «πρόεδρε, τώρα που λήγει η θητεία σου, σε παρακαλώ μην λησμονάς την χώρα μας». Οι στίχοι, που είναι από το Άξιον εστί, λένε ακριβώς:
«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου!»
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου!»
Αν ο Ελύτης απευθυνόταν στο «Θείον» όταν έγραφε αυτούς τους στίχους, ο Παυλόπουλος τι μήνυμα ήθελε να περάσει, ότι ο Ομπάμα είναι ο απεσταλμένος του Θεού στην γη και οι ΗΠΑ ο προστάτης μας… ;Απίστευτα πράγματα!
Τα τελικά συμπεράσματα δικά σας … Πάντως κρατήστε στο μυαλό σας, ότι σε μια περίοδο πολύ έντονων διεργασιών στον πλανήτη, που ίσως δεν έχουν προηγούμενο στην νεότερη Ιστορία της ανθρωπότητας, οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και πάλι σε αυτήν την γωνιά της Μεσογείουμε την Αμερική να δηλώνει διάδοχος της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας και την Ρωσία να δηλώνει φυσικός διάδοχος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί και κυρίως ποια είναι η δέουσα στάση του Έλληνα Πολίτη …
Πάτρα , 25/11/2016
Πρωτοβουλία Πολιτών της Πάτρας
«ελλήνων ευθύνη»
Πρωτοβουλία Πολιτών της Πάτρας
«ελλήνων ευθύνη»
——————————-
Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών Ομπάμα και Παυλόπουλου:
[1] Remarks by President Obama at Stavros Niarchos Foundation Cultural Center in Athens, Greecehttps://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/11/16/remarks-president-obama-stavros-niarchos-foundation-cultural-center
[2] Remarks by President Obama and President Pavlopoulos of Greece at State Dinner
https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/11/15/remarks-president-obama-and-president-pavlopoulos-greece-state-dinner
https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/11/15/remarks-president-obama-and-president-pavlopoulos-greece-state-dinner
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου