Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ! Στο πλευρό των δανειστών και η Ελληνίδα «Σιδηρά Κυρία»

ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ; ΠΟΙΕΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»; ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΟΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ….

Με δύο μέτωπα προσήλθε η νέα Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση (Εργασιακό, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), αλλά στην πορεία της προέκυψαν τρία –δεδομένου ότι στα ήδη προκαθορισμένα προστέθηκε το Ασφαλιστικό.
Και μάλιστα, τα μέτρα τα οποία ζητούν οι δανειστές δεν αφορούν μόνο το 2016 (πχ απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων), αλλά και το 2017 (ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία) αλλά και το 2018 (αναδιάρθρωση προνοιακών επιδομάτων).
Έτσι στη μέχρι τώρα αποτυχία της Ε. Αχτσιόγλου αλλά και συνολικά της διαπραγματευτικής ομάδας να περάσει οποιαδήποτε «κόκκινη γραμμή» έναντι των δανειστών (πχ διατήρηση της προέγκρισης των απολύσεων), έρχεται να προστεθούν και νέες απαιτήσεις τους, όπως οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, αλλά και στις κύριες συντάξεις. Σημειώνεται ότι σήμερα θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών για να συζητήσουν το νέο εργασιακό, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.





Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης –θεσμών στα τρία βασικά μέτωπα του Υπ. Εργασίας (Εργασιακό, Πρόνοια/ Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Ασφαλιστικό), φαίνεται να διαμορφώνεται η εξής κατάσταση:
Σε δύο «δόσεις» οι ανατροπές στο Εργασιακό χωρίς ίχνος από τις κυβερνητικές «κόκκινες γραμμές»
Αναβλήθηκε για το 2017-2018, αλλά θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το «ξεκαθάρισμα» στα προνοιακά επιδόματα
«Ανοίγει» ουσιαστικά ξανά το Ασφαλιστικό νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ αλλά και κύριες συντάξεις
Επίσης ζητούν: · Να εναρμονίσουν τους κανόνες των αναπηρικών και προνοιακών συντάξεων χωρίς να αυξάνονται οι δαπάνες. · Να δίδουν παροχές (σ.σ. τα συνταξιοδοτικά ταμεία) με βάση παλιότερες εισφορές με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (σ.σ. χωρίς να επιβαρύνεται κατ΄ ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός), βασισμένες μόνο σε ποσοστά προσαύξησης όπως ορίζεται από το πρωτογενές δίκαιο. Το αίτημα αυτό φαίνεται πως αντανακλά την πίεση των θεσμών για τη διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης διαχρονικά σε σταθερά επίπεδα προκειμένου να πέφτει σαν ποσοστό του ΑΕΠ (εφόσον φυσικά αυξάνεται με θετικούς ρυθμούς η ελληνικής οικονομία), σύμφωνα με αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης. · Να μην ορίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών των αυταπασχολούμενων μετά την αφαίρεση των καθαρών δαπανών και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης · Να εφαρμόσουν τις ενοποιήσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με εξαίρεση της προνοιακές λειτουργίες του ΟΓΑ, τις χρηματοπιστωτικές λειτουργίες του ΤΣΜΕΔΕ και της μη συνταξιοδοτικές λειτουργίες του ΝΑΤ μέχρι το Μάρτιο του 2017. · Να μειώσουν το προσωπικό στον ΕΦΚΑ κατά τουλάχιστον 20%.

hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις