Υλικά
Για τη καρυδόπιτα:
2 ποτήρια νερού καρύδια χονδροτριμμένα στο μπλέντερ (300 γρ. περίπου)
1 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη (σκόνη)
1 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
8 αυγά
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
2 κοφτές κ.σ. κανέλα
1 1/2 ποτηράκια κρασιού κονιάκ
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού νερό
χυμός μισού λεμονιού
1 στικ κανέλας
Αν προτιμάτε τη καρυδόπιτά σας πολύ σιροπιασμένη βάλτε 3 ποτήρια νερό, 3 ποτήρια ζάχαρη και το χυμό 1 λεμονιού.
Εκτέλεση
Για τη καρυδόπιτα: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα.
Στο μπολ με τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της συνταγής και στο τέλος και το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με το ΧΕΡΙ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για λίγη ώρα, έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και έχουμε έναν αφράτο χυλό. (Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και λίγη ώρα για να φύγει ο αέρας από τη μερέγκα). Σε περίπτωση που ο χυλός μας είναι σφιχτός προσθέτουμε λίγο κονιάκ επιπλέον.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μεσαίο ταψί ή σε φόρμα του κέικ αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα και τα καλύψουμε με αλεύρι και ψήνουμε τη καρυδόπιτα για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 6= λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Περιχύνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστή καρυδόπιτα ή ζεστό σιρόπι σε κρύα καρυδόπιτα. Αφήστε το γλυκό στο ταψί 1 περίπου ώρα περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Μετά τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου