Κλιμάκωση στην Βαλτική από την πλευρά του ΝΑΤΟ , ειδικά μετά την ανακοίνωση περί μετακίνησης πυραυλικών
συστημάτων στο Καλίνινγκραντ από την Μόσχα.
συστημάτων στο Καλίνινγκραντ από την Μόσχα.
Η Βρετανία θα αναπτύξει εσπευσμένα 800 επίλεκτους στρατιώτες στην Εσθονία για να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας .
Σε δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο ο Michael Fallon δήλωσε: «Η Βρετανία θα στείλει 800 προσωπικό στην Εσθονία ως ένα από τα τέσσερα τάγματα στο πλαίσιο της ενισχυμένης προωθημένης παρουσίας του ΝΑΤΟ, μαζί με Γαλλία και την Δανία οι οποίες θα συμβάλουν περαιτέρω με στρατεύματα».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε λέγοντας: «Η Ρωσία θα κάνει ό, τι έχει να κάνει. Έχει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η Βρετανία είχε υποσχεθεί ότι θα στείλει και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών , αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων καθώς και 800 επιπλέον επίλεκτων στρατιωτών στην Εσθονία για να ενώσουν τις δυνάμεις με αυτές των ΗΠΑ που ήδη υπάρχουν στην χώρα.
Αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ότι σε λίγο διάστημα η Βαλτική θα αποτελέσει το χώρο συγκέντρωσης ισχυρών και βαριά εξοπλισμένων νατοϊκών δυνάμενων σε μια κατεύθυνση η οποία θεωρείται ως άκρως επικίνδυνη για την Ρωσία.
Η μετακίνηση πυραυλικών συστημάτων που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο Καλίνινγκραντ έφερε την αντίδραση του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται συνεχώς και στην ΒΔ πλευρά που συνορεύει με την Βαλτική και συγκεντρώνονται πολλές και επίλεκτες ρωσικές δυνάμεις με επικεφαλής της 98η αερομεταφερόμενη μεραρχία αλλά και δυνάμεις αρμάτων μάχης και πυραύλων Iskander.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, η δυτική στρατιωτική συμμαχία συμφώνησε να αποστείλει πολυεθνικές δυνάμεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι δεν εμπλέκεται στην ουκρανική διαμάχη, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ανησυχεί για την απειλή της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου