εμπιστευτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ESM για τα μέτρα στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν το βάρος χρέους της χώρας κατά το ένα πέμπτο το 2060.
Το έγγραφο προτείνει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση ωριμάνσεων και το "κλείδωμα" των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Η συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060, θα μείωνε την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.
Η επίσημη ανάλυση της ευρωζώνης τον Μάιο προέβλεπε ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 104,9% το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.
"Αυτό είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έχει δοθεί στον ESM από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 25 Μαΐου για να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας", τόνισε εκπρόσωπος του ESM.
"Αυτό είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έχει δοθεί στον ESM από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 25 Μαΐου για να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας", τόνισε εκπρόσωπος του ESM.
Ο ίδιος δήλωσε πως ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο διάστημα από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.
Τον Μάιο οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για να περάσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο επίπεδο, χωρίς να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, που επίσης περιλάμβανε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Αυτά τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν "μόνο εάν είναι απαραίτητο" και θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας στα μέσα του 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα, το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016.
Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων, η πιο αποτελεσματική εκ των οποίων θα "κλειδώνει" τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια, προστατεύοντας την χώρα από το να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
Αυτές κυμαίνονται από την ανταλλαγή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έναντι σταθερά επιτόκια, η εφαρμογή swap επιτοκίων για να καθοριστούν οι δόσεις που καταβάλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια του ESM. Επίσης περιλαμβάνουν κάποιες μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, δανείων με σταθερό επιτόκιο.
Άλλα μέτρα στο έγγραφο περιλαμβάνουν την επιμήκυνση ορισμένων δανείων στα 32,5 από τα 28,3 έτη.
Ένα άλλο μέτρο προβλέπει την άρση της ποινής στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, σε σχέση με τους παλαιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση της ποινής από το 2018 και μετά, θα εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Ενώ τα μέτρα αυτά που παρουσιάζονται στο έγγραφο θα μειώσουν συνολικά κατά 2,18% του ΑΕΠ το χρέος το 2060, ο ESM προειδοποιεί στο έγγραφο ότι η τελική επίδραση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.