Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ποιοι είναι-ίσως- οι πραγματικοί νικητές των Αμερικανικών εκλογών;

“Είτε χάσει είτε κερδίσει, ο Donald Trump άνοιξε τον δρόμο οριστικά για την άνοιξη του «λευκού εθνικισμού», ανέφερε σε άρθρο του ο Kevin McDonald, ο αγαπημένος ακαδημαϊκός-
γκουρού του Νεοναζιστικού κινήματος στην Αμερική την άνοιξη του 2016. Η άποψη του McDonald εκφράστηκε σε ένα, τουλάχιστον, περιθωριακό  blog το οποίο μέχρι την άνοδο του Trump και την σύνδεση του με τον «λευκό εθνικισμό» είχε ελάχιστη επισκεψιμότητα.
Ορισμένοι από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Trump, πιστεύουν ότι θα γίνει κάτι ανάλογο με την περίπτωση της υποψηφιότητας του Ρεπουμπλικάνου Barry Goldwater το 1964. Ο Goldwater λόγω των υπερσυντηρητικών του απόψεων και της Southern Strategy οδήγησε μεγάλο μέρος των Αφρο-Αμερικανών να ψηφίσουν τον Lyndon Johnson. Παρότι έχασε θεωρείται ότι έβαλε τα θεμέλια για το σύγχρονο συντηρητικό κίνημα στην Αμερική. Αντίστοιχα σήμερα, ο Trump δημιούργησε (άθελα του;) μια συμμαχία από τους μη μορφωμένους λευκούς ως τους νεοναζιστές. Η συμμαχία με αιχμή του δόρατος τα εθνικιστικά αντι-συστημικά social media ίσως δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο για την Αμερικανική πολιτική εκτός των λεγόμενων post truth politics, την ενσωμάτωση, δηλαδή, των ακραίων απόψεων στον δημόσιο διάλογο.
Η ιδεολογική ταυτότητα τους
Πως μπήκαν όμως στο επίκεντρο των εξελίξεων μια περιθωριακή, μέχρι πρόσφατα ομάδα ρατσιστών, αντι-Σημιτικών τρόλ και πρώην είτε και νυν μελών της Κου Κλουξ Κλαν και μέσω ποιων τρόπων προσπαθούν να διεισδύσουν στην μέση Αμερικανική οικογένεια;
Στην περίοδο μετά την Ψήφιση του Νόμου για Πολιτικά Δικαιώματα το 1964 στην Αμερική, οι Λευκοί Εθνικιστές ουσιαστικά δεν υποστήριζαν κανέναν υποψήφιο για την προεδρία. Δεν μπορούσαν ποτέ να χαρακτηριστούν ομάδα καθώς αρκετές φορές ήταν διχασμένοι εκλογικά. Ακόμα και σήμερα παρουσιάζουν διαφορετικές και αντιφατικές απόψεις, ξεχωρίζουν όμως οι Νεοναζί και οι Ακραίοι Ευαγγελικοί. Οι πρώτοι αρνούνταν το ολοκαύτωμα των Εβραίων, οι δεύτεροι πίστευαν ότι τα πάντα ήταν μια Άγγλο-Εβραϊκή συνομωσία. Σε αυτούς προστίθεται και η σύγχρονη εκδοχή της Κου Κλούξ Κλάν. Η, «Βίβλος» τους είναι τα λεγόμενα Ημερολόγια Turner. Το μυθιστόρημα του William Luther Pierce περιγράφει πως μια φανταστική ομάδα λευκών εθνικιστών θα καταλάβει τον κόσμο και θα επιβάλει την φυλετική καθαρότητα. Τα ημερολόγια Turner όμως άρχισαν σταδιακά να εμπνέουν ανθρώπους που δολοφονούσαν στο όνομα των Ημερολογίων. Το πιο «διάσημο» μέλος της φανταστικής αδελφότητας ήταν ο Timothy McVeigh, ο βομβιστής της Οκλαχόμα που σκότωσε 168 άτομα το 1995. Ο McVeigh στην κατάθεση του ανέφερε συνέχεια τα Ημερολόγια Turner.
Οι νεοναζί, ακραίοι ευαγγελικοί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν έχουν δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο είτε μέσω sites είτε σε fora όπως το Stormfront, και το Vanguard News Network Forum (VNN).
Ποιοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν τον Trump και πως προέκυψε η στήριξη τους;
 Όταν ο Trump ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στον Πύργο Trump τον Ιούνιο του 2015, η υποψηφιότητα του είχε χλιαρή υποδοχή στους εθνικιστικούς κύκλους. Ακόμα και όταν δήλωσε ότι οι Μεξικάνοι «φέρνουν όπλα και διαπράττουν εγκλήματα», στο Vanguard News Network τον έβλεπαν σαν «μαριονέτα» των Εβραίων. Άλλοι, όπως ο εκδότης του νεοναζιστικού Daily Stormer και ο Andrew Anglin έσπευσαν να υποστηρίξουν αμέσως την υποψηφιότητα του. Συνήθως τα post του Anglin στο Facebook δεν έπαιρναν πάνω από 150 likes, όμως η υποστήριξή του για τον Trump έλαβε 2,500 likes. Οι ακραίοι σχολιαστές Peter Brimelow και Jared Taylor έσπευσαν και αυτοί να στηρίξουν «την τελευταία ελπίδα για τους λευκούς αμερικανούς», όταν ο Trump ανακοίνωσε και επισήμως το σχέδιοτου για το μεταναστευτικό λίγους μήνες αργότερα. Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Brimelow ό οποίος άρχισε να υποστηρίζει εθνικιστικές θέσεις στα μέσα του ’90 και έκτοτε εκδίδει το περιοδικό VDARE.
Όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν τον Δεκέμβριο του 2015, λίγο αφότου ο Trump ανακοίνωσε την πρόθεση του να απαγορεύσει την είσοδο Μουσουλμάνων στην χώρα αν εκλεγεί Πρόεδρος, o Don Black, ιδρυτής του site Stormfront, πρώην μέλος «των Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλάν» και πρόσωπο με επιρροή στους εθνικιστικούς κύκλους, ανακοίνωσε την υποστήριξη στον Trump. Ακολούθησε ο Rocky Suhayda, ο πρόεδρος του Νεοναζιστικού Κόμματος της Αμερικής και ο Rachel Pendegraft διάδοχος του διαβόητου David Duke της Κου Κλου Κλαν.
Κατά την διάρκεια των προκριματικών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2016, οι λευκοί εθνικιστές έβλεπαν σταδιακά τους ηγέτες τους να προσχωρούν στην καμπάνια του Trump. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Jared Τaylor ο οποίος δάνεισε την φωνή του σε αυτόματα μηνύματα τηλεφωνητή για τους ψηφοφόρους της Iowa τον Φεβρουάριο του 2016. Στα τηλεφωνήματα υπήρχε και η φωνή του William Johnson, προέδρου του Aμερικανικού Κόμματος Ελευθερίας το οποίο ναι μεν είχε τον δικό του υποψήφιο (τον Bob Whitaker) αλλά παράλληλα, αρκετοί από τους υποστηρικτές του, εξέφραζαν την υποστήριξη τους και για τον Trump. O Φεβρουάριος απεδείχθη καταλυτικός μήνας για την υποστήριξη σύσσωμου του εθνικιστικού κινήματος για τον Trump καθώς μετά την νίκη του στο New Hampshire ο Richard B. Spencer ( ο «πατέρας» του alt-right movement του κινήματος που είχε τις ρίζες του στα ημερολόγια Turner) μαζί με τον David Duke υποστήριξαν τoν Trump. Ο Duke στις ραδιοφωνικές εκπομπές που έκανε με τον Kevin McDonald τον Φεβρουάριο του 2016 υποστήριξε ότι «μπορεί ο Trump να μην με καλύπτει σε όλα αλλά τουλάχιστον προσπαθεί». Στις 27 Φεβρουάριου ένας άλλος εθνικιστής ο Hunter Wallace ή Βrad Griffin ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εκλεγεί ο Trump, ιδιαίτερα μετά τον πανικό που προκάλεσε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα όπως ανέφεραν οι New York Times. Όταν στις 28 Φεβρουάριου σε εμφάνιση του στο CNN ο παρουσιαστής Jack Tapper ρώτησε τον Trump για την υποστήριξη του David Duke, o Τrump απέφυγε την απάντηση και ζήτησε χρόνο ώστε να κάνει έρευνα για το ποιος είναι. Παρότι ο Trump δεν απάντησε, οι εθνικιστές ήταν ξεκάθαρα ικανοποιημένοι καθώς θεωρούσαν σωστή την στάση του Trump και μια άψογη τακτική.

Η υποστήριξη των εθνικιστών για τον Trump, διείσδυσε και σε πιο light αλλά παρά ταύτα ακραία συντηρητικούς ψηφοφόρους όταν τον Αύγουστο του 2016 διόρισε για διευθυντή της καμπάνιας του τον Stephen Bannon, πρώην εκδότη του Breitbart News και υποστηρικτή ακραίων απόψεων για το μεταναστευτικό.
Social Media the Trump way
 Οι εθνικιστές αυτοί ηγέτες θεώρησαν όμως ότι κυριολεκτικά βρήκαν τον άνθρωπο τους στο πρόσωπο του Trump όταν άρχισε να περνάει, σύμφωνα με αυτούς, το μήνυμα τους μέσα από τα social media και ιδιαίτερα στο Twitter. Μέχρι τότε, άλλωστε, οι απόψεις τους δεν έβρισκαν απήχηση σε «μη εξοικειωμένο κοινό». Ο “Αυτοκράτορας Trump“όχι μόνο περνούσε το μήνυμα τους μέσα από τα social media αλλά με την εξαίρεση του Duke δεν αρνήθηκε την υποστήριξη κανενός από όσους ηγέτες των εθνικιστών αναφέραμε παραπάνω. Η καμπάνια όμως του Trump μέσω Twitter απογειώθηκε όταν τον Ιούλιο του 2015 άνθρωποι της καμπάνιας του άρχισαν να τουιτάρουν τον όρο “Cuckservative” έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι υποστήριζαν «φιλελεύθερες» θέσεις στο μεταναστευτικό.
Tον Νοέμβριο του 2015 ο Trump έκανε retweet ένα στατιστικό που ανέφερε ότι οι Αφροι-Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι για το 81% των δολοφονιών των Λευκών στην Αμερική. Όπως απεδείχθη γρήγορα το retweet του ήταν ένα εθνικιστικός λογαριασμός στο τουίτερ που είχε σήμα μια τροποποιημένη σβάστικα.
screen-shot-2016-11-09-at-11-28-11-am
Τα εθνικιστικά μέσα, κυρίως μέσω του τουίτερ, δεν χρειάστηκαν περαιτέρω επιβεβαίωση των στοιχείων, έτσι ο Paul Kersey στο blog του Stuff That Black People Don’Like, στο VDare ανέφερε ότι “ο Trump άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή που κανείς άλλος Ρεπουμπλικάνος δεν έχει αγγίξει». Ο Τrump αρνήθηκε να σβήσει το tweet ακόμα και όταν ο Bill Ο’Reilly του θεωρούμενου κοντά στις απόψεις Trump, δικτύου Fox News του είπε ότι κάνει λάθος και θα έπρεπε να το σβήσει. Ο Τrump απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγχει κάθε στατιστικό στοιχείο και ότι το retweet δεν σημαίνει ότι το ασπάζεται κιόλας.
screen-shot-2016-11-09-at-11-28-23-am
Τον Ιανουάριο το 2016 ο Trump χτύπησε ξανά. Έκανε retweet την αναφορά του χρήστη  “@WhiteGenocideTM” για τον Jeb Bush, υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Δυο μέρες μετά το περιστατικό ο Trump έκανε ξανά retweet του @WhiteGenocideTM. Ήταν το σημείο σταθμός για την «ανίερη συμμαχία» Trump-λευκών εθνικιστών τουλάχιστον σε επίπεδο social media, καθώς έγιναν χιλιάδες retweets από το retweet του Trump.
screen-shot-2016-11-09-at-11-32-28-am
Ένας χρήστης με το όνομα @TheNordicNation, έγραψε: «μπορείτε να πείτε ελεύθερα #WhiteGenocide». Το ίδιο και ο Richard Spencer αλλά και ο Andrew Anglion στο Daily Stormer άρχισαν να πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι ο Trump έφερε αυτά τα ζητήματα ταμπού στο πολιτικό προσκήνιο.
Ο Trump τον Ιούλιο του 2016, που ήδη είχε λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έκανε tweet μια εικόνα της Hillary Clinton που εμφανιζόταν με ένα άστρο του Δαβιδ.
screen-shot-2016-11-09-at-11-34-24-am
Σύντομα το έσβησε αλλά ανακαλύφθηκε ότι ο Trump είχε πάρει την εικόνα από ένα ρατσιστικό φόρουμ.
Tι δείχνουν οι μελέτες των tweets;
Mια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη των tweets και των hashtags από τους λογαριασμούς ακραίων εθνικιστών με περισσοτέρους από 1,000 ακολούθους στο τουίτερ, ανακάλυψε ότι για παράδειγμα οι χρήστες του hashtag #BanIslam, ακολουθούσαν κατά 84% τον Trump και μόλις 23% τον Τed Cruz (υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων). Για το hashtag #WhiteGenocide, 65% ακολουθούσε τον Trump και μόλις 10% τον Cruz. Eπίσης σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αρκετά στελέχη της καμπάνιας του Trump ακολουθούσαν λογαριασμούς όπως ο @Rebel_Bill που είναι γνωστός για την αντι-Σημιτική του δραστηριότητα στο Twitter, τον @Suthen_boy, που γράφει συνεχώς «ότι οι Γερμανοί δεν έκαναν σωστή δουλειά στο Ολοκαύτωμα» τον @Kotcha301, που αποκαλεί το Ισλάμ «θρησκεία που βιάζει παιδιά», τον @cernovich, γνωστό για τις θεωρίες συνομωσίας που υποστηρίζει και τον @Ricky_Vaughn99, ο οποίος ήταν μεταξύ των κορυφαίων χρηστών του #whitegenocide hashtag—και του οποίου ο λογαριασμός αποκλείστηκε από το ίδιο το Τουίτερ. Παρότι τα περισσότερα από τα στελέχη αυτά ανέφεραν ότι το γεγονός πως ακολουθούν αυτούς τους λογαριασμούς δεν σημαίνει ότι ενστερνίζονται και τις απόψεις τους, δεν είναι τυχαίο ότι αυτούς τους λογαριασμούς τους ακολουθούσαν μόνο στελέχη της καμπάνιας του Trump.
Το μέλλον μετά τον Trump;
Όπως ανέφερε ο ΜcDonald αλλά και όπως λένε συνεχώς αρκετοί από αυτούς τους εθνικιστές το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αδιάφορο. Πολλοί άλλωστε εξ αυτών είναι αρκετά ρεαλιστές ώστε να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως ο Trump δεν είναι ρατσιστής ή δεν πιστεύει αρκετά από αυτά που λέει. Όπως και να έχει όμως πιστεύουν ότι έχουν πετύχει σημαντικές «νίκες» σε διάφορα επίπεδα και κυρίως στο επικοινωνιακό πεδίο. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν βρεί τόσο μεγάλο κοινό για να διεισδύσουν. Σε συζητήσεις που γίνονται off the record, αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι ίσως το κίνημα αυτό πάρει μια πιο «επίσημη» μορφή στα χνάρια του Tea Party μετά τις εκλογές του 2008. Εξάλλου η ιδεολογική απόσταση σε ορισμένα θέματα δεν είναι μεγάλη μεταξύ των δύο ομάδων. Ο μεγαλύτερος όμως στόχος των εθνικιστών είναι να δουν έναν δικό τους υποψήφιο στις επόμενες εκλογές με αρκετά μεγάλες πιθανότητες. Η καμπάνια του Trump έδειξε δυστυχώς ότι μπορεί να βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις