Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο χάρτης του τρόμου: Ποιες χώρες της ΕΕ αποτελούν στόχο των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
 Η έλευση των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ έχει αλλάξει δραματικά  την
κατάσταση ασφαλείας στα κράτη της Βαλτικής.
Τα ρωσικά προηγμένα  πυραυλικά συστήματα έχουν σημάνει συναγερμό στις ένοπλες δυνάμεις μιας σειράς από χώρες της περιοχής, όπως της Γερμανίας, Πολωνίας, Βρετανίας, των χωρών της κεντρικής Ευρώπης  κά .





Το Κρεμλίνο μπορεί να  απέρριψε κατηγορηματικά  τις «ανησυχίες» της δύσης από την την τοποθέτηση των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, αλλά η ουσία δεν αλλάζει και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αναφέρουν πηγές στις  αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, το ΝΑΤΟ παραβίασε πρώτο  την στρατηγική ισορροπία με  την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία,  και η Μόσχα απλά ακολούθησε .
Mόνο το ρωσικό οπλοστάσιο κοντά στις χώρες της Βαλτικής, μέρος του οποίου έχει ήδη δοκιμαστεί στη Συρία, είναι σε θέση να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στην περιοχή.
Η ρωσική πυραυλική τεχνολογία, η οποία έχει αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ, μέσω ενός χάρτη  δείχνει τις χώρες στις οποίες κτύπησε  κόκκινος συναγερμός από  την ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων
Παράκτιοι πύραυλοι «Bastion»
1
Τον Οκτώβριο, η Ρωσία ενίσχυσε με αυτό το σύστημα την  άμυνα στο  Καλίνινγκραντ . Επιπλέον, το χρησιμοποιεί ως επιθετικό όπλο ενάντια στους αντάρτες της Συρίας. Το βεληνεκές  των υπερηχητικών πυραύλων που χρησιμοποιούνται από αυτό το πυραυλικό σύστημα  φτάνει μέχρι τα 200 μίλια και καλύπτει το έδαφος της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, καθώς και τα σουηδικά νησιά  Γκότλαντ και Όλαντ .
Σε περίπτωση σύγκρουσης, αυτά τα πυραυλικά συστήματα  μπορούν να καταστρέψουν   ναυτικές μονάδες επιφανείας  του ΝΑΤΟ, τα οποία θα προσπαθήσουν  να βοηθήσουν  τις χώρες της Βαλτικής.
Σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας  S-400
2
Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη αυτά τα προηγμένα συστήματα πυραύλων για την προστασία της αεροπορικής βάσης της στη Συρία.
Οι S-400 μπορούν  ταυτόχρονα να παρακολουθούν και να καταστρέφουν  πολλαπλούς στόχους  σε ακτίνα 250 μιλίων. Συγκροτήματα πυραύλων που βρίσκονται στην περιοχή του Καλίνινγκραντ θα είναι σε θέση να κτυπήσουν στόχους όπως αεροσκάφη και πυραύλους του ΝΑΤΟ σχεδόν σε όλη την περιοχή της Βαλτικής.
Πυραυλικά συστήματα  «Caliber ΝΚ»
3
Τον Οκτώβριο, η Μόσχα απέστειλε προς το  Καλίνινγκραντ  δύο φρεγάτες κατευθυνόμενων  πυραύλων, που είναι εξοπλισμένες με τα συστήματα αυτά,  τα οποία δοκίμασε στη συριακή σύγκρουση. Το  δραστικό βεληνεκές  των βλημάτων αυτών  που δύναται να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, είναι περισσότερo από 900 μίλια. Οι πύραυλοι μπορούν να κτυπήσουν στόχους στην Σκανδιναβία, την Κεντρική, Ανατολική και δυτική Ευρώπη.
Επιχειρησιακό τακτικό συγκρότημα πυραύλων «Iskander-M»
4
Το βεληνεκές  αυτού του όπλου είναι  λίγο περισσότερο από 300 μίλια, ανάλογα με το είδος. Αλλά αυτό το σύστημα το  διακρίνει εξαιρετική ακρίβεια και η αυξημένη κινητικότητα, γεγονός που καθιστά την ανίχνευση του πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους η κατάσταση λόγω  της παρουσίας των ανωτέρω ρωσικών πυραυλικών συστημένων , είναι από κακή έως λίαν επικίνδυνη,  και  αλλά θα μπορούσε να γίνει πολύ  χειρότερη.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, η εμβέλεια των οποίων  υπερβαίνει την προκαθορισμένη συνθήκη INF.
Ανώτατοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ  υποστηρίζουν ότι η Μόσχα έχει ήδη δοκιμάσει τον πύραυλο Sarmat που δύναται να κτυπήσει  τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων. Το ίδιο πράττει και η Μόσχα κατά του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνει πυραύλους σε Πολωνία και Ρουμανία .
Στο τέλος την διαμάχη θα την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι όπως έγινε τουλάχιστον δύο φορές  στο παρελθόν με τραγικά αποτελέσματα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις