…μαζική αναδιάρθρωση του Αμερικανικού χρέους
Ρωσία -Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς έχουν εντείνει την πώληση αμερικανικών ομολόγων κτυπώντας καμπανάκι για πιθανή κατάρρευση του
παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με Ρώσους οικονομικούς εμπειρογνώμονες εάν οι ρευστοποιήσεις συνεχιστούν , και ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ θελήσει να κάνει πράξει τις υποσχέσεις του στον τομέα των δαπανών , Ουάσιγκτον, Πεκίνο και Μόσχα θα οδηγηθούν σε κατεπείγουσες συνομιλίες με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους των ΗΠΑ.
Τα τελευταία στοιχεία που διατίθενται από το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ για τις ξένες συμμετοχές σε ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και οι συνολικές επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ, έπεσαν σημαντικά, προκαλώντας ανησυχίες . Η Κίνα παραμένει ο υπ “αριθμόν ένα ξένος ενδιαφερόμενος , πουλώντας ομόλογα αξίας άνω των 28 δις $ μόνο μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Η ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα και η άνοδος της αμερικανικής οικονομίας μετά την μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βοήθησε τους εμπειρογνώμονες να αξιολογήσουν ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι ακόμη όμως μια ιδιαίτερα αξιόπιστη επένδυση, που δεν αντιμετώπισε ποτέ την προοπτική της αθέτησης, και τα καθιστά μια καλή αγορά σε περιόδους διακύμανσης της αγοράς .
Μιλώντας σε γνωστό περιοδικό ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Vitaly Bagamanov εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να «πληρώσει» τις υποχρεώσεις της , με δεδομένο το γεγονός ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι ο εκδότης των δολαρίων που χρησιμοποιούνται .
Οι εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τον Bagamanov , περιλαμβάνουν την επιλογή των ευρωπαϊκών ομολόγων , αλλά η αγορά είναι περιορισμένη, καθιστώντας την αγορά χρέους των ΗΠΑ πιο ελκυστική ακόμη και για τις χώρες με τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή, οι υποσχέσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου ότι θα επενδύσει σε υποδομές των ΗΠΑ και για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, μπορεί να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα πάνω , αναγκάζοντας την αμερικανική τράπεζα (Federal Reserve) να αυξήσει τα επιτόκια.
Αυτό σύμφωνα με τον Bagamanov, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εισροή ξένων επενδύσεων στην αγορά χρέους των ΗΠΑ και σε αναζήτηση μιας καλύτερης απόδοσης, καθώς και σε εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.
Ο Andrei Dirgin, διευθυντής έρευνας στην μεγάλη ρωσική χρηματιστηριακή εταιρεία Alfa Forex διαφωνεί, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ακόμα και με την απόδοση των αμερικανικών 10ετών εντόκων γραμματίων.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι εάν ο Τραμπ κάνει τις υποσχέσεις του πράξεις για αύξηση των δαπανών σε υποδομές μειώνοντας τους φόρους θα είναι σε βάρος των πόρων του προϋπολογισμού. Αυτό, σημείωσε, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η Federal Reserve να περιορίσει την νομισματική πολιτική της για το 2017. Αυτό, είπε, θα ωθήσει τα αμερικανικά γραμμάτια να χάσουν την δυναμική τους , μετατρέποντάς τα από «ασφαλή» σε «υψηλού κινδύνου» στα μάτια των επενδυτών.
Τότε τα 20 τρισεκατομμύρια χρέος μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στην χώρα και σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Όταν θα έρθει η στιγμή που Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα ή κάποια άλλη σημαντική κάτοχος του χρέους των ΗΠΑ χάσει την πίστη της [σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα], τότε ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η διαδικασία θα είναι μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ρώσος αναλυτής.
«Η πρόβλεψή μου είναι ότι κατά τη θητεία του Τραμπ , οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα θα προκαλέσουν μια τέτοιου τύπου συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όλων των πιστωτών με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει ήδη ωριμάσει, και θύμα του θα είναι ο καθένας πολίτης , συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», τονίζει ο ίδιος.
Οι στόχοι των συμβούλων του Τραμπ είναι οι ίδιοι με αυτούς που επιδίωκαν όταν πάλευαν για νίκη επί της Χίλαρι Κλίντον, «να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το αναπόφευκτο, και για να διατηρήσουν το σημερινό status quo για όσο το δυνατόν περισσότερο».
pentapostagma.gr
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου