της Μαρίνας Νικολάκη
Η… απρόσμενη για πολλούς εκλογή Ν.Τραμπ ήρθε για να αλλάξει τις ισορροπίες και να επηρεάσει, όχι μόνο τον πλανήτη αλλά προφανώς και την Ελλάδα, όπου
κυβερνάται από έναν πρωθυπουργό που κρατιέται με νύχια και με δόντια στην εξουσία κρεμόμενος μόνο από την ελπίδα ότι θα καταφέρει να διευθετήσει το θέμα του τεράστιου χρέους. Ενα θέμα όπου είχε επενδύσει (αλλά και συμφωνήσει) πολλά στη στήριξη των ΗΠΑ, και κυρίως της μεγάλης ηττημένης των Αμερικανικών εκλογών Χ.Κλίντον.
Μέχρι χθες οι προσδοκίες της Αθήνας για την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Πρόεδρου, Μ.Ομπάμα, στη χώρα μας στηρίζονταν σε τρία, κυρίως, θέματα: προσφυγικό, περιφερειακή σταθερότητα (Κυπριακό) και, κυρίως… το ελληνικό χρέος.
Πλέον, η επίσκεψη αποκτά μια διαφορετική διάσταση, γιατί ακόμα και αν ο Ομπάμα, απευθύνει μία ισχυρή πρόσκληση προς την Ευρώπη για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα είναι ο Τραμπ (και όχι η Χίλαρι Κλίντον) που θα λάβουν την τελική απόφαση.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα ακολουθήσει την πολιτική του Ομπάμα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις… λακωνικές αναφορές που έχει κάνει κατά το παρελθόν για την χώρα μας ο νέος πλανητάρχης:
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τραμπ είχε πει αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος: «εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε τονίσει σε συνέντευξή του.
Μία δεύτερη αναφορά του κ. Τραμπ στην Ελλάδα αφορούσε στο νόμισμα:«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα».
Τον Ιούλιο του 2015, μιλώντας σε εκπομπή του Fox News, εξήγησε γιατί θέτει υποψηφιότητα λέγοντας: «το κάνω για να κάνουμε ξανά την χώρα μας μεγάλη. Χρωστάμε 18 τρις και το χρέος μεγαλώνει. Σύντομα θα φτάσει 21. Θα φτάσουμε σε σημείο δίχως επιστροφή. Θα γίνουμε σαν την Ελλάδα».
Ολα αυτά δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά για εκείνον και χρειάζεται άμεσα να αποσαφηνίσει τα νέα δεδομένα.
Παρά το γεγονός ότι πηγές του Μαξίμου έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν εξεπλάγησαν από την εκλογή Τραμπ και ότι έχουν… περιθώρια, μέχρι την 5η Δεκεμβρίου (πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου) για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το ελληνικό χρέος, είναι βέβαιο ότι η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, δε, σύντομα οι έλληνες να νοσταλγήσουν την εικόνα του Τζακ Λιού, υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, να λειτουργεί ως πρέσβης καλής θελήσεως υπέρ των θέσεων της Αθήνας και να επιχειρεί να οριοθετήσει τη γερμανική γραμμή της αυστηρής λιτότητας.
O Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης:
«Ισως έχουμε πρόβλημα με το θέμα του χρέους και των απαιτήσεων που διεκδικεί η Ελλάδα κάθε φορά από το ΔΝΤ, μέσω παρεμβάσεων των ΗΠΑ, που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια και μας χρηματοδοτούν. Αυτό πρέπει να το δούμε, γιατί μπορεί να υποστεί πλήγμα η ελληνική οικονομία, αν δεν συνεχίσει να παίρνει λεφτά από το ΔΝΤ. Η Ευρώπη δεν καλύπτει τα ελληνικά προβλήματα εξ ολοκλήρου, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας – πέρα από το χρέος, που δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει – τη χρηματοδοτεί συνεχώς το ΔΝΤ, που βασίζεται στις υποδείξεις των Αμερικανών. Δεν είναι η Ευρώπη που το κανονίζει τόσο, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Τραμπ δεν ξέρω, κατά πόσο ενδιαφέρεται. Πρέπει να ξέρουμε, ότι οι μεγάλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, πάρα πολύ δύσκολο αλλάζουν πολιτικές στις διεθνείς τους σχέσεις. Μπορεί να περιοριστούν κάπως οι παρεμβάσεις τους, αλλά για παράδειγμα στη Συρία, δεν μπορεί να εγκαταλείψουν όσα έχουν γίνει από τους προηγούμενους και να αφήσουν μόνο τον Άσαντ, παραδεχόμενες έτσι ότι έκαναν λάθος».
Τελος, να σημειωθεί πως αμηχανία για τη νίκη Τραμπ έδειξαν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες (αν και όλοι έσπευσαν να τον συγχαρούν) που είχαν πάρει καθαρά θέση προεκλογικά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Ανησυχία που αντανακλά την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι προεκλογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ σε σχέση με τη διεθνή πολιτική, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου μετά την εκλογική του νίκη:
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και εκείνος από την πλευρά του τη συνεχάρη για τη σκληρή μάχη που έδωσε. «Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Μας συνεχάρη», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι με τη σειρά του έδωσε συγχαρητήρια στην αντίπαλό του για τη σκληρή μάχη που έδωσε. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάστηκε πολύ σκληρά και για μακρό χρονικό διάστημα και η Αμερική της οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες της.
Επίσης, χαρακτήρισε την προεκλογική του εκστρατεία κίνημα, η δουλειά στο οποίο ξεκινά μόλις τώρα που τελείωσε η προεκλογική εκστρατεία, και υπογράμμισε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στις επιχειρήσεις για να βοηθήσει τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι, ενώ πρόσθεσε ότι θα ανοικοδομήσει τα κέντρα των πόλεων, τους αυτοκινητόδρομους και τις υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ εκτιμά ότι θα δοθεί δουλειά στους ανθρώπους.
Επιτέλους θα φροντίσουμε τους βετεράνους μας, τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει ένα σχέδιο εθνικής ανάπτυξης και ανανέωσης, καθώς διαθέτει, όπως είπε, ένα πολύ καλό οικονομικό πλάνο, ώστε να διπλασιάσει την ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσει την οικονομία της.
Η Αμερική δεν θα συμβιβάζεται πλέον με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, τόνισε, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ θα τα πηγαίνουν καλά με τις χώρες που επιθυμούν να τα πηγαίνουν καλά με αυτές. Θα αντιμετωπίσουμε δίκαια τους πάντες, είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και προσθέτοντας ότι θα επιζητήσει να βρεθεί κοινός τόπος και όχι εχθρότητα.
Καταλήγοντας, ο Τραμπ είπε ότι ανυπομονεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε ότι για να μείνει στην Ιστορία θα πρέπει να κάνει πραγματικά καλή δουλειά. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι έπειτα από 2,3,4 ή 8 χρόνια οι υποστηρικτές του θα είναι περήφανοι γι’ αυτόν.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου