κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 33 δισ. ευρώ, έναντι 30ετών τίτλων σταθερού επιτοκίου.
Το CNN Greece έχει μεταδώσει ήδη από τον Οκτώβριο τις σχετικές πληροφορίες.
Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμά το Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων, το swap αποτελεί μέρος ενός πακέτου προτάσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Τα ομόλογα του EFSF είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2013. Ενώ οι τίτλοι που έχουν τώρα στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες ωριμάζουν μεταξύ 2034 και 2046, οι νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου ωριμάζουν το 2047.
Αυτό θα μειώσει το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να πλήξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ίσως καταλήξουν με τίτλους που είναι πιο δύσκολα διαπραγματεύσιμοι. Οι τεχνικές απόψεις της πρότασης ακόμη βρίσκονται υπό διαμόρφωση, αναφέρει το Bloomberg.
"Υπάρχουν συζητήσεις για προτάσεις που θα βελτίωναν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", δήλωνε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου. "Μέρος αυτής της πρότασης είναι η αλλαγή ομολόγων του EFSF με κάτι άλλο, κάποιας μορφής τίτλους σταθερού επιτοκίου, κάτι που θα βελτίωνε τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους", σημείωσε.\
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αρνήθηκε ότι το σχέδιο, στην τρέχουσα μορφή του, θα έχει κόστος για τις τράπεζες. "Με βάση τα αρχικά σχέδια που έχω δει, φαίνεται να είναι ένα πολύ καλά δομημένο σχέδιο που δεν οδηγεί σε ανάληψη πρόσθετου ρίσκου γα τις τράπεζες", δήλωσε, σημειώνοντας πάντως πως υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να προσδιοριστούν και οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Στελέχη της Alpha Bank και της Eurobank , όπως και πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου