αμέσως μόλις εκείνη τους μίλησε την εγκυμοσύνη της, παρότι εργαζόταν στο τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου για 2 συνεχόμενα έτη με ανανεούμενες συμβάσεις. Το γεγονός έφερε στο προσκήνιο η παράταξη Πρόταση Προοπτικής εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.
Μια περίπου ανάλογη ιστορία διαδραματίστηκε με εργαζόμενες στην Εθνική Τράπεζα που απασχολούντια μέσω της ICAP. Οι εργαζόμενες αυτές απασχλούνταν στην τράπεζα με σύμβαση αορίστου χρόνου για 7 και 10 χρόνια αντίστοιχα. Η μία ενοικιαζόμενη απολύθηκε γιατί επέστρεψε άλλη εργαζόμενη από άδεια λοχείας, και «δεν υπήρχε καμιά άλλη θέση στην τράπεζα», ενώ η δεύτερη, γιατί «δεν έκανε ποιοτική εργασία».
Η ICAP μάλιστα «προσφέρει» τη δυνατότητα να εργαστούν στην τράπεζα είτε μέσω άλλης εταιρείας «παροχής προσωπικού» ( AXION, FIRST DATA κ.λπ.), είτε στη Vodafone, με μισθό 550 ευρώ. Ωστόσο πρόκειται για μια άνιση προσφορά αφού οι μισθοί σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ χαμηλότεροι από τους μέχρι πρότινους που εισέπρατταν οι εργαζόμενες...
Τι ισχύει για έγκυες εργαζόμενες
Σύμφωνα με τον Ν. 1483/1984-άρθρο 15, όπως, τροποποιήθηκε με τον Ν. 3996/2011-άρθρο 36, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζόμενης με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, έκτος αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία.
Ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε απόλυση εγκύου ακόμα κι αν ο ίδιος ή και η εργαζόμενη δεν γνώριζαν την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση, βέβαια, δικαστικής διαμάχης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την κακή πίστη της εργαζόμενης. Σε περίπτωση, που έχει γίνει προειδοποίηση καταγγελίας σύμβασης εργασίας και κατά τη διάρκειά της η εργαζόμενη καταστεί έγκυος, τότε δεν ισχύει η προστασία κατά της απόλυσης.
Η προστασία κατά της απόλυσης ισχύει για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ισχύει μόνο μέχρι το χρόνο λήξης τους.
Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχομένη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη, για το θηλασμό και τις αυξημένες φροντίδες για την ανατροφή του παιδιού.
Αντίθετα, σπουδαίος λόγος μπορεί να αφορά π.χ. το κλείσιμο ή την αλλαγή οργάνωσης της επιχείρησης, η διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος της επιχείρησης που λειτουργούσε σε άλλη πόλη, αλλά και η παράβαση ή η πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων επό την πλευρά της εργαζόμενης.
Στην περίπτωση αυτή η καταγγελία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και αντίγραφό της να κοινοποιείται και στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (ΠΔ 176/1997).
Οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στον εργοδότη και την εργαζόμενη περί καταγγελίας σύμβασης εργασίας θεωρείται άκυρη, ακόμα κι αν ο εργοδότης καταβάλλει κατά την απόλυση τις αποδοχές, που θα εδικαιούτο η εργαζόμενη για το 18μηνο προστασίας. Σε περίπτωση ακυρότητας της απόλυσης, ο εργοδότης καθίσταται υπερήμερος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου