Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Τεχνική συμφωνία εντός 48 ωρών αναζητούν κυβέρνηση και Θεσμοί

Στο τελικό σχέδιο της τεχνικής συμφωνίας θέλουν να καταλήξουν μέχρι αύριο το βράδυ κυβέρνηση και Θεσμοί, στο πλαίσιο της
διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι συγκρατημένα αισιόδοξα, καθώς υπάρχει μεν πορεία σύγκλισης για τον προϋπολογισμό του 2017 και τον εξωδικαστικό διακανονισμό, αλλά οι δύο πλευρές έχουν ακόμα αρκετές διαφορές στα εργασιακά και το πλεόνασμα του 2018, με τους δανειστές ανοίγουν θέμα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων 600 εκατ. ευρώ  και πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Μετά από μία τριήμερη ανάπαυλα, στη διάρκεια της οποίας συντάχθηκε ένα πρώτο προσχέδιο συμφωνίας το οποίο και παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά, χθες επαναλήφθηκαν οι πολύωρες συναντήσεις του κουαρτέτου με υπουργούς της κυβέρνησης. Τρία ήταν τα βασικά θέματα που άνοιξαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Τα εργασιακά, ο εξωδικαστικός διακανονισμός και τα δημοσιονομικά μεγέθη της διετίας 2017 – 2018.







Από τα τρία μέτωπα φαίνεται ότι κλείνουν τα δύο, αν και στο ένα από αυτά υπάρχει ένας αστερίσκος. Συγκεκριμένα, στα δημοσιονομικά υπάρχει σύγκλιση σχεδόν κατά το ήμισυ. Διότι οι Θεσμοί συμφώνησαν μεν να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2017 (πιθανότατα σήμερα χωρίς επιπλέον μέτρα και με πλεόνασμα λίγο πάνω από 1,8% του ΑΕΠ, αλλά επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το 2018 δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της μεθεπόμενης χρονιάς δεν θα ξεπεράσει το 3,2% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ. Στο ζήτημα του εξωδικαστικού διακανονισμού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, υπάρχει σχεδόν πλήρης σύγκλιση απόψεων. Η μεγάλη ανατροπή είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση οι  ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ έγινε αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην «κουρεύονται» οφειλές για ΦΠΑ και ΦΜΥ, εφόσον έχουν εισπραχθεί.

Το τρίτο θέμα, στο οποίο υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση, είναι τα εργασιακά. Το μεγαλύτερο «αγκάθι», σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, είναι οι ομαδικές απολύσεις. Το ΔΝΤ όχι μόνο παραμένει σταθερό στις σκληρές του απόψεις για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10%, αλλά ασκεί πιέσεις ακόμα και για την πλήρη απελευθέρωσή τους.

Το διήμερο Δευτέρας – Τρίτης θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι Θεσμοί αναχωρούν από την Αθήνα και πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία τουλάχιστον στα βασικά ζητήματα, ώστε τα υπόλοιπα να κλείσουν με τηλεδιασκέψεις μέχρι το euroworking group στις 28 Νοεμβρίου. Τις επόμενες μέρες, πάντως, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια με προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το πρώτο θα αφορά στα καύσιμα και το δεύτερο την κινητικότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις