Την 1η Απριλίου του 1993 η Αθήνα συγκλονιζόταν από μια δραματική ιστορία που εκτυλίχθηκε μέσα στην αίθουσα του Στρατοδικείου στο Ρουφ.
Ένας πατέρας που είχε χάσει το γιό του εξαιτίας ενός μεθυσμένου υποσμηναγού που με το αυτοκίνητό του είχε παρασύρει και σκοτώσει πέντε νέα παιδιά,μπήκε στην αίθουσα που γινόταν η δικη,κράτησε για λίγη ώρα ομήρους και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε δύο δικηγόρους του κατηγορουμένου.
23 χρόνια μετά η κόρη του ενός νεκρού δικηγόρου προσφεύγει στο διεκδικώντας αποζημίωση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ελένη Μπάκα και ζητεί το πόσο των 15.000 ευρώ για μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης απόφασης (23 χρόνια).
Την 1η Απριλίου 1993 στην αίθουσα του Στρατοδικείου Αθηνών στο Ρουφ, δικαζόταν ο υποσμηναγός Δημήτρης Κουρούπης, ο οποίος μεθυσμένος τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου 1991 με το αυτοκίνητό του στη Χαλκίδα και με συνοδηγό τον κουνιάδο του Φώτη Σακελλαράκη, αφαίρεσε τη ζωή πέντε νέων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 18 ετών που γύριζαν με τα πόδια σπίτι τους έπειτα από διασκέδαση σε κλαμπ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης αυτής στο Στρατοδικείο, ο αναπληρωτής καθηγητής Ποινικού Δικαίου και εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου Χρήστος Μπάκας ετοιμαζόταν να αγορεύσει όταν ξαφνικά, ο Θανάσης Ντρούζος, πατέρας του Κωνσταντίνου, ενός από τα θύματα του τροχαίου, έβγαλε ένα πιστόλι, έπιασε από τον λαιμό τον μάρτυρα υπεράσπισης Φώτιο Σακελλαράκη και τον κράτησε όμηρο. Τελικά, ο Ντρούζος άρχισε να πυροβολεί και οι δικηγόροι Μπάκας και Αβράμης έπεσαν νεκροί, ο Φώτιος Σακελλαράκης τραυματίστηκε, όπως και τρεις στρατοδίκες, ενώ Ντρούζος αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα.
Τότε, η κόρη του Ελένη Μπάκα ήταν 9 ετών και προσέφυγε στα δικαστήρια τα οποία αναγνώρισαν ότι για τη δολοφονία του πατέρα της είχαν ευθύνη τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και ο επίτροπος του Στρατοδικείου που δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα.
Στην Ελένη Μπάκα, πλέον της συντάξεως των 32 ευρώ μηνιαίως που της χορηγήθηκε, της επιδικάστηκε και διατροφή μέχρι την ενηλικίωσή της.
Το 2002 η Ελένη Μπάκα άσκησε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενη ότι αποφοίτησε από το Αρσάκειο και πέτυχε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τον λόγο αυτόν το Δημόσιο πρέπει να εξακολουθήσει να της παρέχει διατροφή 296,40 ευρώ μηνιαίως μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας της. Το Διοικητικό Εφετείο σε συνδυασμό με τη σύνταξη που ελάμβανε από το Δημόσιο, της επιδίκασε το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως. Όμως, το 2006, φοιτήτρια πλέον της Φιλοσοφικής Σχολής, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.
Το ΣτΕ έκρινε ότι στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δεν είναι σαφές το ύψος της διατροφής που επιδικάστηκε. Δηλαδή, εάν θα είναι 150 ευρώ ή 184 ευρώ και ανέπεμψαν την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο για να απαντήσει.
Τώρα, η Ελένη Μπάκα 32 ετών, άνεργη μητέρα ενός παιδιού προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ και διεκδικεί αποζημίωση 15.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μεγάλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσής της που φτάνει τα 23 χρόνια, εκ των οποίων τα δέκα χρόνια παρά εννέα ημέρες είναι μέσα στο ΣτΕ και οι σύμβουλοι επικρατείας ανέβαλαν την υπόθεσή της 15 φορές.
Η Ελένη Μπάκα, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι το 2010 υλοποίησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ενώ επρόκειτο να συνεχίσει για διδακτορικό δίπλωμα, ανεκόπη βιαίως η ακαδημαϊκή της πορεία, καθώς δεν είχε τους απαιτούμενους πόρους.
http://www.militaire.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου