Προτείνει την παραμπομπή τους στο Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών η αρμόδια εισαγγελέας Μαρία – Σοφία Βαϊτση, του William G. Basil, του Μιχάλη Καρχιμάκη του Θεόδωρου Σπατιώτη και της Αγγελικής Πατελάκη για την υπόθεση «Πυθία» την υπόθση των υποκλοπών και το σχεδιασμό της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή.
Η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του συγκεκριμένου προσώπου σε δίκη για εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Είναι επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του περιοδικού Pronews που κυκλοφορεί σε όλη την χώρα.
Ο Μ.Καρχιμάκης είναι ένας εκ των πιο στενών φίλων του Γ.Α.Παπανδρεόυ επίσης πρώήν πρωθπουργού.
Εξελέγη βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1996 αλλά έχασε την έδρα στο Εκλογοδικείο, ενώ επανεξελέγη κανονικά στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Το διάστημα 1993–1996 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στην τελευταία του κυβέρνηση.
Έχει διατελέσει υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν και υπεύθυνος του Τομέα Τεκμηρίωσης, και αποκάλυψε πολλά σκάνδαλα των κυβερνήσεων Καραμανλή το 2004-2009.
Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη του 2009, με απόφαση του Πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου του ανετέθησαν τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2010 προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Α. Παπανδρέου ως γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη με ποσοστό αποδοχής περίπου 82%. Στις πρώτες εκλογές του 2012 κατάφερε να εκλεγεί ξανά βουλευτής (6 Μαΐου) αλλά στις επόμενες εκλογές (17 Ιουνίου 2012) απέτυχε να επανεκλεγεί.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Πάντως, ο ίδιος στην απολογία του στον ανακριτή, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος του.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση άρχισε μετά από αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ.
Χαρακτηριστικά, είναι τα όσα είχε αναφέρει σε σχετικό πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρης Φούκας, δίνοντας το στίγμα της όλης υπόθεσης:
«Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά – σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.
Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.»
Η εισαγγελέας με την πρότασή της η εισαγγελέας ζητεί την απαλλαγή του William Basil και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.
Την οριστική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφασίσει με βούλευμά του.
O William G. Basil είναι Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA.
Ο 66χρονος Ελληνοαµερικανός πρώην πράκτορας της CIA William G. Basil ή William B.B. ή Βασίλης Βασιλειάδης, που έστησε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004 (σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές) και για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλµα σύλληψης από τον ανακριτή κ. ∆ηµήτρη Φούκα βραβεύτηκε για τις «καλές» του υπηρεσίες από την CIA στο Camp Peary εκεί όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της περίφημης «Φάρμας» και εκπαιδεύονται όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί πράκτορες του Λάνγκλει.
Προακαλεί απορία πως οι «σύμμαχες» ΗΠΑ βράβευσαν έναν άνθρωπο που είναι καταζητούμενος από την Δικαιοσύνης μια χώρας που ανήκει στο στενό συμμαχικό τους κύκλο.
Είναι ο άνθρωπος που έστησε το περίφημο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να ακούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, δώδεκα τουλάχιστον υπουργών της κυβέρνησης, και δεκάδων Ελλήνων αξιωματούχων και ποιος ξέρει πόσους άλλους.
Φυσικά δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα από τότε που ο ανακριτής Δ.Φούκας εξέδοσε ένταλμα σύλληψης τον Φεβρουάριο του 2015 ο οποίος ζήτησε και την δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την εκτέλεσή του.
Tα άλλα δύο άτομα είναι υπάλληλοι της ΕΥΠ.
Το σχέδιο «Πυθία» περιελάμβανε σχεδιασμό απόπειρας δολοφονίας του Κ.Καραμανλή και αποσταθεροποίηση της τότε κυβε΄ρνησης με προφανή στόχο τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας καθώς οι Αμερικανοί ήταν δυσαρεστημένοι με την ρωσική στροφή της Ελλάδας
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου