Όσα λέγονται για τη χοληστερίνη μπορεί να σας μπερδέψουν. Τι ακριβώς είναι; Μπορεί να σας κάνει καλό;
Ποια φαγητά είναι πλούσια σε χοληστερίνη; Πόσο ψηλή ή χαμηλή πρέπει να είναι; Μπορείτε να κάνετε κάτι γι' αυτό;
Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και είναι σημαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου. Το σώμα χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη για να παρασκευάσει ζωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και ορισμένες ορμόνες.
Ωστόσο, εάν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα είναι αρκετά υψηλά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Καλή και κακή χοληστερίνη
Η χοληστερίνη μεταφέρεται στον οργανισμό με ένα είδος πρωτεϊνών, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο βασικά είδη χοληστερίνης: η HDL και η LDL.
Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), ή αλλιώς «καλή» χοληστερίνη, είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς. Απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες προς το ήπαρ, όπου αποβάλλεται.
Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), ή αλλιώς «κακή» χοληστερίνη, επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς, μεταφέροντας τη χοληστερίνη από το ήπαρ στους ιστούς του οργανισμού. Εάν τα επίπεδα της LDL είναι υψηλά, η χοληστερίνη συσσωρεύεται στις αρτηρίες.
Χοληστερίνη και υγεία της καρδιάς
Μία από τις βασικότερες αιτίες αύξησης των επιπέδων χοληστερίνης είναι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών. Τα υπολείμματα λιπαρών (LDL) συσσωρεύονται στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση των τοιχωμάτων τους. Με αυτόν τον τρόπο καταπονείται η καρδιά, που δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει με αίμα όλο το σώμα, και αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως αρκούν αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα ή για τη μείωση των αυξημένων τιμών χοληστερίνης. Φυσικά θα πρέπει παντα να συμβουλεύεστε το γιατρό και το διαιτολόγο σας για εξατομικευμένες οδηγίες.
Ελέγξτε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας
Το να γνωρίζετε τα επίπεδα της χοληστερίνης HDL και LDL στον οργανισμό σας είναι το πρώτο βήμα για έναν καλύτερο τρόπο ζωής και για την πρόληψη της υγείας της καρδιάς. Τα επίπεδα της χοληστερίνης μπορούν να ελεχθουν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης;
Επιθυμητά επίπεδα LDL-χοληστερίνης*:
-Για άτομα με μέτριο κίνδυνο < 115mg/dl
-Για άτομα με αυξημένο κίνδυνο < 100mg/dl
-Για άτομα με πολύ αυξημένο κίνδυνο < 70mg/dl
Σημείωση: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσει τα επιθυμητά για εσάς όρια χοληστερίνης, τα οποία είναι διαφορετικά ανά περίπτωση, διότι εξαρτώνται από την ηλικία και την ύπαρξη ή μη διαφόρων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα κ.ά.).
*ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. European Heart Journal (2011).
Υπάρχουν άλλες αιτίες για υψηλές τιμές χοληστερίνης;
Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες αυξημένων τιμών χοληστερίνης, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα:
Κληρονομικότητα, όπως οικογενειακό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας (FH) [υπερσύνδεσμος για τοπικό οργανισμό υγείας ή τοποθεσία web σχετικά την υγεία]
Κάπνισμα
Ηλικία και φύλο
Διαβήτης
Εθνικότητα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα (19/11) σε ηλικία 72 ετών.
-
Την ξεχάσατε;; EYA KAΪΛΗ!!!! Μια χαρα ζει και βασιλευει στο Μιλανο καθοτι αλλαξε.πατριδα
-
«Θόρυβο» έχει προκαλέσει η ανάρτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,
-
H εκπομπή «Today», το πρωινό talk show του ABC, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στα social med...
-
Αν βρείτε ένα τσιμπούρι μέσα στο σπίτι σας, να τι πρέπει να γνωρίζετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου