Οι 14 δικαστές υιοθέτησαν την σκληρή γραμμή, δηλαδή να κηρυχθεί συνολικά αντισυνταγματικός ο νόμος, χωρίς να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών στο ΕΣΡ, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής - κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Πάντως με δεδομένη, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να πέσει "μαύρο" σε κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.
Οσον αφορά τι θα γίνει με τους υπερθεματιστές -είτε αυτούς που έχουν ήδη κανάλια, είτε εκείνους που δεν τα έχουν ακόμη δημιουργήσει- θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς ο νόμος κατέπεσε συνολικά.
Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπεισήλθε σε άλλες λεπτομέρειες, πχ αν είναι συνταγματικός ή όχι ο ορισμός των τηλεοπτικών αδειών σε 4.
Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC
Στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό αναμένουν ως επικρατέστερο σενάριο το ΣτΕ να επιλέξει την μέση οδό και και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα συστήνονται «θεραπείες» στο νόμο Παππά . Στην περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός στο σύνολο του έχει ήδη γίνει προπαρασκευή για μια νέα νομοθετική παρέμβαση.
Αν το ΣτΕ υποδείξει εκ νέου με σαφήνεια το ΕΣΡ ως το μόνο αρμόδιο όργανο για τις άδειες και θέσει και συγκεκριμένο χρονικό όριο για την συγκρότησή του τότε θα υπάρχει πίεση και προς τη ΝΔ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Με σφοδρότατες βολές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας απάντησε η κυβέρνηση στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.
Στην πρώτη επίσημη αντίδραση, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προανήγγειλε νέο σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα.
«Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται από την κυβέρνηση και από τον λαό, που της έδωσε την πλειοψηφία στη βουλή για να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να βάλει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής».
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί, συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη. «Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό. Στερεί από τον δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μία περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς 4 πολύ πλούσιων επιχειρηματιών».
Σχέδιο νόμου τη Δευτέρα στη Βουλή
Η σημερινή απόφαση οδηγεί τη χώρα οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς, τόνισε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Αυτό όμως δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση στέλνει σχέδιο νόμου.
«Θα προβλέπει την έκδοση έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας σταθμών μέχρι να χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση τον νόμο 4319 του 2015».
«Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη με αρχές και κανόνες ισονομίας στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε πολιτικά και ηθικά ανεκτή. Η δωρεάν χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.
Οι δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη από Enikos_gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου