Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - η 5η κατά σειρά - όπου γίνεται νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Μια προσπάθεια που αναμένεται να πέσει εκ νέου στο κενό αφού η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5. Η πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας έχει συναντήσει την καθολική άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιπλέον εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις της για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αναστέλλοντας - και όχι καταργώντας - το άρθρο 2Α του νόμου Παππά. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τη αντιπολίτευσης ζήτησαν να αλλάξει η διατύπωση και να αντικατασταθεί ο όρος «αναστέλλεται» με τον όρο «καταργείται» και να εγγυηθεί προσωπικά ο πρόεδρος της Βουλής ότι δεν θα επανέλθει ο νόμος Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.
Από την πλευρά του, ο Ν. Βούτσης δήλωσε: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση». Αιτιολόγησε δε την διατύπωση περί αναστολής ως την οριστική καταγραφή της απόφασης του ΣτΕ, ότι συμπεριελήφθη «ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών».
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε την συναίνεση των κομμάτων και πρότεινε για το ΕΣΡ τα εξής ονόματα:
- Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας
- Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
- Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.
Παρακολουθήστε live την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων από το κανάλι της Βουλής.
Ν. Βούτσης: Πρέπει να προχωρήσουμε ανεξαρτήτως της απόφασης λαμβάνοντας υπ' όψη το συγκεκριμένο ζήτημα όπου υπήρξε η διαφωνία. Δεν συναρτάται με άλλη διαδικασία το ΕΣΡ. Θα έπρεπε να υπάρχει είτε έτσι είτε αλλιώς για τα λειτουργούντα μέσα και είναι μεγάλη έλλειψη ότι δεν μπορεί να συσταθεί. Η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας των 4/5 είναι υποχρέωση και δεν είναι σύσταση προς το πολιτικό σύστημα. Εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι δεν έχουμε ανταποκριθεί σε αυτό.
Κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία επιστρέφουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. "Η εφαρμογή του άρθρου 2Α αναστέλλεται μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣΤΕ".
Για το ασυμβίβαστο: Και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές που βγάζαμε, τα πιθανά ασυμβίβαστα αναλύονται και διερευνώνται μετά την διαδικασία και ενόψει να βγουν από τα αρμόδια κάθε φορά υπουργεία και αν τότε υπάρχει τεκμήριο κάθε φορά ασυμβιβάστου, κρίνονται τότε. Επομένως τα όποια ασυμβίβαστα όπως π.χ. του κ. Πολύδωρα είναι υπόψιν μας. Θα μπορούσε να πει ότι παραιτούμαι αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Νίκος Δένδιας (ΝΔ): Δεν έχουν καν την γενναιότητα να ακυρώσουν τον νόμο απλά μόνο αναστέλλουν τις διατάξεις του μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ λες και θέλουν να τον επαναφέρουν στη συνέχεια. Ζητάμε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με νομοθετική παρέμβαση που θα την συμφωνήσουμε όλοι μαζί και θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί. Αμέσως μετά – κυριολεκτικά αμέσως μετά – να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ.
Ομως η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έρθει ο νόμος που επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».
Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Αν θέλετε να συναινέσουμε να γίνει δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, να αντικατασταθεί το «ανατέλλονται» με το «καταργούνται» γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον Παππά ότι αύριο δεν θα το αλλάξει και πάλι. Και να εγγυηθείτε εσείς ως πρόεδρος ότι δεν θα αλλάξει ο πυρήνας της διάταξης και δεν θα την πάρει πίσω μετά την συγκρότηση του ΕΣΡ. Απορρίπτουμε την πρόταση Πολύδωρα. Αν έλουμε να βγούμε από εδώ διαιρεμένοι, θα μπορούσαμε να πούμε <Πολύδωρα εσείς; Αλαβάνο ή Λαφαζάνη εμείς> για πρόεδρο του ΕΣΡ. Η δική μας πρόταση είναι ο κ. Σωτηρέλης αν και δεν τον έχουμε ρωτήσει τον ίδιο αν δέχεται.
Νίκος Βούτσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση
Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές.
Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν μπορεί να πάει μακριά
Δε μπορεί να πάει μακριά η διελκυστίνδα. Εκτός αν θέλουμε να οξύνουμε τα πράγματα για να πάμε σε εκλογές.
Παφίλης (ΚΚΕ): Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα
Η λογική η δική μας με την οποία καταψηφίσαμε δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το ν/σ στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας, καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ. Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή.
Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Πονηρή η αναστολή της διάταξης Παππά που ορίζει η τροπολογία της κυβέρνησης
«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.
Σπύρος Λυκούδης (Το Ποτάμι) : Η διατύπωση περί αναστολής δεν είναι αθώα
Τώρα υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει να είμαστε ασυνεπής σε αυτό που είχαμε υποστηρίξει. Πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Να πω το εξής: Αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένο πως θα είχαμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης -και την έχουμε έστω και αργά- και από την άλλη να έχουμε και μια υπεύθυνη νέα πρόταση της κυβέρνησης.
Σ' αυτά τα δύο ζητήματα. Ή καταργείται ή αναστέλλεται το άρθρο. Η διατύπωση δεν είναι αθώα. Αν ήμουν στη θέση σας και είχα να αντιμετωπίσω το κλίμα μετά την απόφαση του ΣτΕ, που είναι μια πολιτική υποχώρηση θα έψαχνα να βρω όλες τις προϋποθέσεις για να επαναδιατυπωθεί η πρωτοβουλία μου μέσα σε κλίμα συναίνεσης αφού υπάρχει η διάθεση. Η πρόταση για τον Μορώνη υπάρχει αποδοχή. Είχαμε πει ότι μπορούμε να συναινέσουμε. Μπορούμε να βρούμε άλλο πρόσωπο.
Σ' αυτά τα δύο ζητήματα. Ή καταργείται ή αναστέλλεται το άρθρο. Η διατύπωση δεν είναι αθώα. Αν ήμουν στη θέση σας και είχα να αντιμετωπίσω το κλίμα μετά την απόφαση του ΣτΕ, που είναι μια πολιτική υποχώρηση θα έψαχνα να βρω όλες τις προϋποθέσεις για να επαναδιατυπωθεί η πρωτοβουλία μου μέσα σε κλίμα συναίνεσης αφού υπάρχει η διάθεση. Η πρόταση για τον Μορώνη υπάρχει αποδοχή. Είχαμε πει ότι μπορούμε να συναινέσουμε. Μπορούμε να βρούμε άλλο πρόσωπο.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ): Δεν μπορείτε να λέτε αναστέλλεται. Ή αναστέλλεται ή καταργείται.
Δεν μπορείτε να λέτε αναστέλλεται. Ή αναστέλλεται ή καταργείται. Όπως κινήθηκε η κυβέρνηση είναι σαν να μην θέλει να λύσει το πρόβλημα. Σαμποτάρει η ίδια τη λύση και βάλει ευθέως κατά της Ν.Δ. Η τροπολογία πρέπει να καταργείται διότι η δικαιολογία που δίνεται δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Να συνεχίσει τις προσπάθειες ο πρόεδρος της Βουλής. Δεν μπορεί να μην συμφωνήσουμε στα πρόσωπα για το ΕΣΡ.
Ηταν αντισυνταγματική απρέπεια και ατόπημα του Τσίπρα θα δεχθεί τον Βύρωνα Πολύδωρα στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση επέλεξε τον αντισυνταγματικό τρόπο να αναμιχθεί στην υπόθεση Πολύδωρα χωρίς να αφήσει τον πρόεδρο της Βουλής να ενεργήσει.
Είναι θέμα Προέδρου Βουλής. Δυστυχώς είμαστε όμηροι των κινήσεων που γίνονται με βάση την επικαιρότητα χωρίς να βλέπουμε το μέλλον. Το Σύνταγμα δεν πρέπει να τα περιέχει όλα αυτά. Αλλιώς να μας επιτρέπει με αυξημένη πλειοψηφία να τις αναθεωρούμε. Η διάταξη προέβλεπε 3 θέματα ή 4 στη βουλή. Είμαστε όμως 8 κόμματα. Όταν έχει δύο κόμματα που εκ προοιμίου λένε όχι για διαφορετικό λόγο, γιατί δεν πιστεύουν στις ανεξάρτητες αρχές, τότε χρειάζεται η ομοφωνία όλων των υπολοίπων. Να μη λέμε δημοσίως ονόματα δεν κάνει. Ο πρωθυπουργός να σας αφήσει να ασκήσετε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής. Μάλλον ο Π/Θ ήθελε να κάψει την προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ. Μέχρι σήμερα το συζητούσαμε μεταξύ μας. Κι εσείς έτσι πετύχατε τη συγκρότηση των 4 άλλων ανεξάρτητων αρχών. Ορθώς λέει ο Λοβέρδος για Λαφαζάνη και Αλαβάνο. Εγώ αυτό είδα όταν είδα τον Πολύδωρα, που τον εκτιμώ και θα τον ψήφιζα ευχαρίστως, σα να έχει αναλάβει ήδη.
Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ)
«Έλειπε η πολιτική βούληση για να γίνει ο διαγωνισμός. Ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση και εσείς θέλετε να ρυθμίσετε το τηλεοπτικό τοπίο και δεν συναινέσουμε εμείς. Τι θα κάνετε;», αναρωτήθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν πήρε τον λόγο, για να συνεχίσει λέγοντας:
Είναι δυνατόν να μας βλέπουν οι πολίτες να τσακωνόμαστε για τις τηλεοπτικές άδειες. Να συμφωνήσουμε σε τέσσερα βασικά πράγματα. Δεν θα μιλήσω για Πολύδωρα. Δεν είναι ζήτημα προσώπου.
Η στιχομυθία Χριστοδουλοπούλου - Κακλαμάνη για Πολύδωρα
- «Θα ψηφίσετε τον κ. Πολύδωρα;» ρώτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης την Τασία Χριστοδουλοπούλου.
- «Εγώ νομίζω ότι εσείς θα τον ψηφίσετε, αλλά μπορεί να πέφτω κι έξω», απάντησε αντιστρέφοντας την ερώτηση Κακλαμάνη, η αντιπρόεδρος της Βουλής.
- «Πέφτετε έξω» της απάντησε ο Ν. Κακλαμάνης
- «Μην έχετε άγχος, θα δείτε στο τέλος» κατέληξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου
Μάριος Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων): Πιο έντιμη η κατάργηση
Ηθικά θα ήταν πιο έντιμο να υπάρχει το κατάργηση, αντί το αναστολή. Συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να συσταθεί το ΕΣΡ όχι με προσχηματικές λύσεις αλλά να συζητηθούν τα πρόσωπα και να έρθει πρόταση με άτομα ευρείας αποδοχής για να υπάρξει συναίνεση.
Νικ. Κακλαμάνης (ΝΔ): Ο Πολύδωρας θέλει να γίνει υπουργός όχι πρόεδρος του ΕΣΡ
Εγώ είμαι φίλος με τον Β. Πολύδωρα και έχω πολλά έτη κοινών αγώνων. Δεν θα έφευγα όμως από τη θέση του κόμματός μου. Από εκεί και πέρα ακούγοντας τον Βύρωνα χθες στην κρατική τηλεόραση μου έλεγε ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ. Μάλλον θέλει να πάρει τη θέση της Γεροβασίλη.
Σήμερα η διάσκεψη λειτουργεί σαν μικρή Ολομέλεια. Πρέπει να δώσω μερικές απαντήσεις. Άλλο κριτική στη δικαιοσύνη και άλλο υβρεολόγιο. Μίλησαν για δικαστικές χούντες, ο Καμμένος διέγραψε το μέλος του κόμματός του. Μίλησαν κάποιοι για δικαστικά πραξικοπήματα. Τα κόμματα έχουν συντεταγμένα όργανα μέσα από τα οποία εκφράζονται. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τα όργανα. Αν βγαίνω και είμαι ακραίος λέω μια κουβέντα δεν σημαίνει ότι είναι θέση της ΝΔ.
Επειδή κάποιοι είμαστε παλιοί, όταν ο Καραμανλής έφερε τον βασικό μέτοχο, όλη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Το μήνυμα δίνεται στην ψήφο επί της αρχής. Αυτό που κάναμε δεν ήταν πρόταση νόμου. Το γράφαμε ότι είναι υπό την αίρεση, όταν βγει η απόφαση του ΣτΕ, να πρέπει να τα αλλάξουμε. Ήμασταν συνεπείς. Αντί να αρπάξετε την ευκαιρία και να φέρετε τροπολογία και μετά με τη διαδικασία του παρελθόντος να βρούμε τα πρόσωπα. Και θα έληγε το θέμα. Στην πρόταση τη δική μας καλύπτεται και το μεσοδιάστημα.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου