– Aναπτύχθηκε Ιρανικός στόλος απέναντι από τον αμερικανικό στην Υεμένη (εικόνες)
Ιράν-ΗΠΑ σε τροχιά σύρραξης. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι με την εκλογή της Χ.Κλίντον
είναι ειλημμένη απόφαση ο βομβαρδισμός του Ιράν κάτι που πρόκειται να γίνει σε 6 μήνες από τώρα. Επιπλέον ο ναυτικός διοικητής του Ιράν υποναύαρχος Habibollah Sayyari ανακοίνωσε ότι ο 34ος στόλος της χώρας του έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στο στενό Bab al-Mandeb απέναντι από τις ακτές της Υεμένης με τα αμερικανικά μαχητικά να είναι «απέναντι».
Συγκεκριμένα, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Αφρικής (AFRICOM ) ανακοίνωσε ότι μαχητικά τύπου F-16CMs της 31ης πτέρυγας μαχητικών από το Αβιάνο της Ιταλίας προσγειώθηκαν στην βάση Λεμονιέρ του Τζιμπουτί με την υποστήριξη ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC-135R που έχουν ως βάση την Αγγλία και πιο συγκεκριμένα την βάση RAF Mildenhall.
Επίσημα ο λόγος είναι ο κίνδυνος για τις αμερικανικές ζωές στο Νότιο Σουδάν. Βέβαια μετά και τα περιστατικά στην Ερυθρά Θάλασσα λίγοι πιστεύουν ότι στόχος είναι το Σουδάν αλλά η περιοχή της Μέσης Ανατολής και πιο ειδικά η Υεμένη.Εδώ και μια δεκαετία η βάση Λεμονιέρ στο Τζιμπουτί φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα, UAV, μεταφορικά αλλά και μαχητικά αναλόγως των αναγκών. Η βάση επεκτείνεται διαρκώς και στόχος όπως φαίνεται είναι η μόνιμη στάθμευση μιας σειράς μαχητικών για τον έλεγχο της περιοχής. Έτσι η άφιξη των F-16s δίνει ακόμα μια ώθηση στον ρόλο της αμερικανικής παρουσίας στην Αφρική. Η εντολή μάλιστα για την ανάπτυξη των μαχητικών έγινε κάτω από εντολή του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Επιπλέον 50 καταδρομείς έχουν λάβει εντολή ετοιμότητας κατόπιν απόφασης του Ομπάμα για την μεταστάθμευση στη βάση για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης ή όπoια άλλη αποστολη απαιτηθεί.Η περιοχή στις ακτές της Υεμένης φαίνεται να ζεσταίνεται υπερβολικά μετά την καταστροφή του σκάφους του ναυτικού των ΗΑΕ και την τριπλή πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών αντιτορπιλικών με πυραύλους C-802 που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι και καταρρίφθηκαν ενώ υπήρξε και άμεση πυραυλική αμερικανική απάντηση με κρουζ Tomahawk.Έτσι τα μαχητικά θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και κατά των ανταρτών στην Υεμένη σε περίπτωση που ξαναεπιτεθούν στα αμερικανικά πολεμικά που βρίσκονται στα ανοιχτά της χώρας.
Ο Ιρανός ναύαρχος είπε για το ζήτημα αυτό: «Ο στόλος θα παρέχει θαλάσσια ασφάλεια στα ιρανικά πλοία για τα συμφέροντα του Ιράν στην ανοικτή θάλασσα».
Στρατιωτικές ισραηλινές πηγές αποκαλύπτουν ότι η νέα μετακίνηση του ιρανικού στόλου που αποτελείται από το ελικοπτεροφόρο «Μπουσέρ» , το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στο ιρανικό ναυτικό και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων Alboz, αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή στο περσικό κόλπο .
Η ιρανική δύναμη δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αμερικανικό στολίσκο για τον έλεγχο της Ερυθράς
Οι Αμερικανοί αντιπαρατάσσουν δύο κατευθυνόμενων βλημάτων αντιτορπιλικά το USS Mason και το USS Nitze, και το USS Ponce που αποτελεί το πλοίο « έκπληξη» μιας και διαθέτει και όπλα λέιζερ μαζί με αεροπλανοφόρο .
Ωστόσο, η απροθυμία της Τεχεράνης να τερματίσει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στα ανοιχτά της Υεμένης, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι αντί να υποχωρούν οι Ιρανοί ετοιμάζονται για μεγαλύτερη και σφοδρότερη σύγκρουση με Σ.Αραβία και ΗΠΑ.
Καταστρέφοντας αυτά τα ραντάρ οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την ικανότητά του Ιράν να παρακολουθεί και να στοχεύσει αμερικανικά πλοία στο μέλλον.
Αυτά τα ραντάρ ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίθεσης και απόπειρας επιθέσεων σε αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης την περασμένη εβδομάδα στο πλοίο «Swift-2» ,αλλά κατά τη διάρκεια της απόπειρα κατά του USS Mason και άλλων πλοίων .
Επισημαίνεται ότι οι αντάρτες Houthi της Υεμένης παρέλαβαν την περασμένη εβδομάδα ένα από τα μεγαλύτερα φορτία ιρανικών όπλων μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές , η αποστολή περιλάμβανε εξελιγμένους πυραύλους Scud D επιφανείας-επιφανείας με ακτίνα 800 χιλιόμετρα και αντι- πλοϊκά βλήματα C-802 (αναβαθμισμένη έκδοση του κινεζικού YJ-8), ονομασία ΝΑΤΟ CSS-Ν-8 .
Οι ιρανικοί πύραυλοι είναι επίσης σε θέση να μπλοκάρουν την διεθνή ναυτιλία και την κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων που εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Κόλπο του Σουέζ και τον Περσικό Κόλπο.
Ως εκ τούτου, η απειλή του αποκλεισμού επικρέμαται πάνω από το ένα τρίτο των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων του Κόλπου.
Η ίδια απειλή πλανάται πάνω από ισραηλινές στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις , όπως το νότιο λιμάνι του Εϊλάτ μέσω του Κόλπου του Άντεν .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου