Κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών του Δημοσίου και για την ανάσχεση της τάσης φυγής
των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, για τη σημασία των συμβάσεων καινοτομίας.
Ο υφυπουργός στην ομιλία του τόνισε, ότι η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και συνδυάζεται με το βασικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε το πλέγμα των σχετικών δράσεων που κινούνται σε τρεις άξονες: Την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των νέων ερευνητών και ερευνητριών και τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε η ελληνική οικονομία να αλλάξει ρότα», σημείωσε ο υφυπουργός. «Να μετασχηματιστεί σε μια οικονομία που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, που αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τις γνώσεις και δεξιότητες των νέων».
Από το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ο κ. Χαρίτσης, έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Επιπλέον πόροι 0,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην ανάθεση συμβάσεων καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών του.
«Οι πρωτοβουλίες μας δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ», υπογράμμισε ο υφυπουργός. «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία με συμπληρωματικότητα. Τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό υπηρετούν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και το υπό σύσταση “Ταμείο Συμμετοχών” (Fund of Funds) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ)».
Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, αποφασιστικό βήμα αποτελεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και θα χρηματοδοτηθεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (60 δισ.) και την ΕΤΕπ (180 δισ. ευρώ).
Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε τη συμβολή των δημοσίων συμβάσεων στην οικονομία της χώρας, ως ένα στρατηγικό εργαλείο άσκησης πολιτικής, καθώς και την ιδιαίτερη δυναμική τους, ιδίως την τρέχουσα χρονική περίοδο, που γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανάταξη του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Πηγή: iefimerida.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μόλις πήρα αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα από το Children's Health Defence που ίδρυσε ο Robert Kennedy Junior, ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ ...
-
H εκπομπή «Today», το πρωινό talk show του ABC, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στα social med...
-
Όλες οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς γίνονται πλέον VISA
-
Σας προειδοποιώ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ 10 Δευτερόλεπτα ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
-
Πιστεύατε πότε ότι ο Βόλος θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε σχέση με τη νειλοχαμητική φυλή Μασσάι που την μάθαμε μέσα από το γνωστό τρα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου