Γράφει ο Πολυδεύκης
Ανησυχία προκαλεί στη Μ. Βρετανία η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του Στόλου της προς τη Μεσόγειο και τη Συρία, περνώντας από τη βρετανική
ανκτογραμμή. Ειδικότερα, ο βρετανικός στόλος βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή μετά την ανακοίνωση της Μόσχας πως τα πλοία της με επικεφαλής το «Ναύαρχος Kuznetsov», που θα παραμείνει στη Συρία για ένα εξάμηνο περίπου, κατά τη διάρκεια του πλου τους θα πραγματοποιήσουν κοντά στη Σκωτία ασκήσεις βομβαρδισμού.
Οι Βρετανοί, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι λόγω και παραβάσεων του εναέριου χώρου τους από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα αποστείλουν στην περιοχή για επιτήρηση το αντιτορπιλικό «DUNCAN» και τη φρεγάτα «RICHMOND». Τα ρωσικά πλοία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα «ΜΕΓΑΣ ΠΕΤΡΟΣ», «SEVEROMORSK», «ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ KULAKOV» και αρκετά μικρότερα σκάφη υποστήριξης.
Την ίδια στιγμή, βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται έτοιμο και πρόθυμο να επισπεύσει ένα καταλυτικό γεγονός, από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή… Με τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης να βρίσκονται στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου και να επιδεινώνονται ραγδαία, έχει δοθεί στους πιλότους της RAF το πράσινο φως να καταρρίπτουν ρωσικά μαχητικά σε αποστολές πάνω από τη Συρία και το Ιράκ, σε περίπτωση που απειληθούν από αυτά. Μάλιστα ο βρετανικός τύπος έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί πομπώδη άρθρα κατά τα οποία Βρετανία και Ρωσία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εμπόλεμη σύρραξη.
Τη στιγμή που οι πιλότοι των βρετανικών TORNADO έχουν εντολή να αποφεύγουν την επαφή με τα ρωσικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, κατά τις οποίες πραγματοποιούν βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της IS τα αεροσκάφη αυτά είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος ώστε οι χειριστές να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τη μόνη ΠΑ που μπορεί να τους απειλήσει: τη ρωσική.
Η διαδικασία για πολλούς κρίνεται ως δεδομένη, ωστόσο το σημαντικό στοιχείο δεν είναι ο εξοπλισμός αλλά οι εντολές, αν και εφόσον αυτές έχουν δοθεί. Ουσιαστικά δημιουργούν μία δεδομένη ψυχολογία στο χειριστή που υπό πίεση απογειώνεται για να επιχειρήσει σε εχθρικό έδαφος. Φυσικά τίθεται το ρητορικό ερώτημα αν τα παλαιά και βαριά TORNADO μπορούν να συγκριθούν με τα υπερσύγχρονα Su-30 και Su-34 των Ρώσων. Από τη στιγμή που ούτε οι εμβέλειες των όπλων τους δεν είναι ικανές να συγκριθούν τα δημοσιεύματα των βρετανών θα πρέπει να εξεταστούν από προπαγανδιστικής σκοπιάς.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα TORNADO της RAF έχουν καθηλωθεί όλα για λόγους ασφαλείας πτήσεων, λόγω εντοπισμού ελαττωματικού εξαρτήματος (σ.σ. δεν έχει αναφερθεί ποιο είναι αυτό ή το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν καθηλωμένα). Η Αγγλία έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα στον εγωισμό της από τις προαναφερόμενες παραβάσεις των Ρώσων και ουδέποτε μπόρεσε να αντιδράσει δυναμικά, πέραν της διακριτικής παρακολούθησης των βομβαρδιστικών. Αυτό διαθέτει το δικό του ειδικό βάρος στην «αυτοκρατορική» νοοτροπία και ψυχολογία των Βρετανών. Την ίδια στιγμή η Αγγλία καλείται, δεδομένης της απόφασης εξόδου από την Ε.Ε. να επιδείξει το σθένος υπερδύναμης, που ανταγωνίζεται την υπόλοιπη, ασθενική προς τη Μόσχα, Ευρώπη και φυσικά να ενισχύσει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση συμμάχων για διπλωματικά και οικονομικά ζητήματα, από τη στιγμή που το BREXIT αποτελεί δρόμο απομόνωσης του Λονδίνου. Ο βρετανικός λέοντας λοιπόν μπορεί να βρυχάται, αλλά μάλλον δεν διαθέτει τα δόντια για να δαγκώσει τη ρωσική αρκούδα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου