Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις Ινδίας-Πακιστάν

Το Πακιστάν βρίσκεται και πάλι μεταξύ της συμπλοκής Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ.
Η διοίκηση Ομπάμα, τώρα στην τελική φάση της θητείας της, είναι
τουλάχιστον απίθανο να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Πακιστάν παρόλο που ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τακτικά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιθέσεις της Ινδίας εναντίον τρομοκρατών που υποστηρίζουν την οργάνωση Line of Control (LoC) του Πακιστάν.
Η επίθεση της Ινδίας έγινε μετά απο μια διασυνοριακή επίθεση σε ένα στρατόπεδο στο Uri, στην οποία σκοτώθηκαν 20 στρατιώτες. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια σύντομη δήλωση την ίδια μέρα, καλώντας το Πακιστάν να παίρνει σωστές αποφάσεις. Αλλά αυτό συνέβη καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πάρει ως δεδομένο τις συνεχιζόμενες κρίσεις στη Συρία και την Υεμένη και τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των προεδρικών εκλογών.
Δεν θα πρέπει να εκπλήξει το Νέο Δελχί ούτε και να απογοητεύσει πολλούς ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν υποστηρίζει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 20 Σεπτεμβρίου από τον γερουσιαστή Τεντ Πόε, πρόεδρο της υποεπιτροπής για την τρομοκρατία, ζητώντας να χαρακτηριστεί το Πακιστάν ως ένα κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας.
Όταν ρωτήθηκε αν η διοίκηση θα στηρίξει την κίνηση αυτή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του κράτους, John Kirby ήταν κάτι περισσότερο από σαφής. “Προφανώς, δεν το υποστηρίζουμε”, ήταν η σύντομη απάντηση του.
Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων λίγο μετά την επίθεση στο Uri, παραθέτει την έκθεση του 2016 της κυβέρνησης σχετικά με την τρομοκρατία για την οποία το Πακιστάν δεν έλαβε “ουσιαστική δράση κατά των Αφγανών Ταλιμπάν, του δικτύου Χακάνι, των Lashkar-e-Tayyiba και Jaish-e- Mohammad, οι οποίοι συνέχισαν να συνεργάζονται, να εκπαιδεύονται, να οργανώνουν και να συγκεντρώνουν χρήματα στο Πακιστάν. ”
Αν θεσπιστεί, ο νόμος καλεί τον Πρόεδρο να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο εντός 90 ημερών εάν η κυβέρνηση του Πακιστάν ή οποιοδήποτε από τις υπηρεσίες της εμπλέκονται  άμεσα ή έμμεσα σε οποιεσδήποτε πράξεις τρομοκρατίας ή έχουν υποβοηθήσει οποιαδήποτε τέτοια πράξη. Όμως, το νομοσχέδιο είναι απίθανο να ψηφιστεί από αυτό το συνέδριο και πιθανότατα θα ακυρωθεί. Θα πρέπει να εισαχθεί εκ νέου μέχρι το νέο Κογκρέσο να έρθει το επόμενο έτος.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι στον απόηχο της επίθεσης στο Uri, ινδικοί διπλωμάτες και η ινδική-αμερικανική κοινότητα βρήκαν μεγαλύτερη συμπάθεια στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με αρκετούς γερουσιαστές και βουλευτές να εκφράζουν υποστήριξη για την Ινδία και να καταδικάζουν το Πακιστάν για υπόθαλψη τρομοκρατικών ομάδων στο έδαφός της.
Η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν πιο επιφυλακτική, διατηρώντας ό, τι κρίνει ως αναγκαία “ισορροπία” μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν στις δημόσιες δηλώσεις της. Ήταν μόνο μετά από το Νέο Δελχί που πίεσε σκληρά και έκανε πολλές δηλώσεις υποστήριξης, ειδικά από Αμερικάνους νομοθέτες, ότι ο Λευκός Οίκος ήταν αυτός που ώθησε στην ενέργεια που έγινε στο Uri.
Στο χρόνο που απομένει πριν αναλάβει ο επόμενος πρόεδρος, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα πιέσει ούτε την Ινδία σχετικά με το Κασμίρ, ούτε το Πακιστάν σχετικά με την τρομοκρατία.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια  δήλωση σχετικά με την ημέρα που η Ινδία άρχισε “χειρουργικές επιθέσεις” εναντίον των τρομοκρατών που ξεκίνησαν εκτοξεύσεις κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου, “υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που η διασυνοριακή τρομοκρατία αποτελεί για την περιοχή.”
Το Πακιστάν χρησιμοποιεί τον φόβο  των ΗΠΑ μιας πιθανής πυρηνικής ανταλλαγής στη Νότια Ασία προς όφελός του. Νωρίτερα αυτό το μήνα,δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Nawaz Sharif -Mushahid Hussain Syed και Shezra Mansab Khan Αλή- στάλθηκαν για να καταγγείλουν την Ινδία και να θέσουν το ζήτημα του Κασμίρ, κάνοντας σαφές τους φόβους τους αυτούς.
Ο Syed υπενθύμισε  ότι ήταν η κυβέρνηση Κλίντον που θεωρούσε την Νότια Ασία ως περιοχή μιας πιθανής “πυρηνική ανάφλεξη.” Το σαφές συμπέρασμα ήταν ότι οι τρέχουσες εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκεί, εκτός αν οι Αμερικανοί παρέμβουν στην Ινδία.
Οι Πακιστανοί απεσταλμένοι έδρασαν τολμηρά απέναντι στα χαρτιά της Κίνας και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ουάσινγκτον- ο Syed υπερηφανευόταν για το πώς η Κίνα και η Οικονομική συνεργασία  του με υο Πακιστάν είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των περιφερειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας. Έκανε επίσης μια σημαντική σημείωση τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις Πακιστάν-Ρωσίας διεξήχθησαν μετά τις επιθέσεις στο Uri παρά τις ινδικές αντιρρήσεις.
Το μήνυμα: Το Πακιστάν είναι πολύ μακριά από το να απομονωθεί και να βρει τον εαυτό του για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της γεωπολιτικής  συμπλοκής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της Ρωσίας. Οι Πακιστανοί απεσταλμένοι εξέφρασαν τους φόβους τους για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο που μπορεί να αναπτυχθεί στη Νότια Ασία, λόγω της αυξανόμενης εγγύτητας της Ινδίας στην Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία με δική της ομολογία θέλει να συρρικνώσει παρά να επεκτείνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στον κόσμο, έχει  παρακολουθήσει την Κίνα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην περιοχή Af-Pak, ενώ αποθαρρύνεται ένας μεγαλύτερος ρόλος για την Ινδία. Στο χρόνο που απομένει πριν από την εκλογή του επόμενου προέδρου, η τωρινή κυβέρνηση ούτε θα πιέσει την Ινδία σκληρά για το Κασμίρ, ούτε το Πακιστάν για το θέμα της τρομοκρατίας.
Θα βρίσκεται επίσης στην ευχέρεια του νέου προέδρου να λάβει θέση . Οι ειδικοί στην Ουάσιγκτον προτείνουν ότι η πρώτη σειρά των εργασιών θα πρέπει να είναι η μεταφορά του γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών του ειδικού εκπροσώπου για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, κοινώς γνωστό ως SRAP, πίσω στο γραφείο της Νότιας και της Κεντρικής Ασίας για να φέρει περισσότερη συνοχή στην πολιτική των ΗΠΑ.
Με την πάροδο του χρόνου, το γραφείο SRAP είχε γίνει ένα κέντρο εξουσίας που ήταν συχνά σε αντίθεση με το γραφείο της Νότιας και την Κεντρικής Ασίας, το οποίο ασχολείται με την Ινδία και άλλες χώρες της Νότιας Ασίας. Το SRAP αναφέρεται απευθείας στον γραμματέα του κράτους και υποστηρίζει την περίπτωση του Πακιστάν. Το πρόσωπο που έχει αναλάβει την Ινδία και άλλες χώρες της Νότιας Ασίας δεν έχει απευθείας γραμμή προς τον Τζον Κέρι και πρέπει να περάσει από επιπλέον “στρώματα” της γραφειοκρατίας.
Το γραφείο του SRAP δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2009, λόγω του μεγέθους της εμπλοκής των ΗΠΑ και τον αριθμό των στρατευμάτων που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν.
Στον απόηχο των επιθέσεων στο Uri, όταν η Ινδία θα μπορούσε να αναμένει μια ισχυρή αποκήρυξη της διασυνοριακής τρομοκρατίας από το Πακιστάν, ο εκπρόσωπος του τμήματος των κρατικών εκπρόσωπων ανέφερε ότι δεν υπάρχουν δηλώσεις αφήνοντας πολλούς στο Νέο Δελχί απογοητευμένους.
Όπως ο Jonah Blank, ένας εμπειρογνώμονας της Rand Corporation λέει: “έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε και να τακτοποιήσουμε τη γραφειοκρατία των ΗΠΑ και να θέσουμε το Πακιστάν πίσω στην Νότια Ασία για μια πραγματική επανεκτίμηση της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή”.
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας της Νότιας Ασίας, δήλωσε ότι τόσο το Αφγανιστάν όσο και η Ινδία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση και αυτό δημιουργεί το επιφανές νόημα να έχουν “μια πιο συντονισμένη πολιτική με την Καμπούλ και το Νέο Δελχί” παρά με το Πακιστάν.
Θα ήταν μια μικρή αρχή, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον νέο πρόεδρο.
ΠΗΓΗ: http://www.defenseone.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις