φωτο calavrita gr Πόρος (Ελλάδα), 8 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Gennady Melnik. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexei Meshkov τοποθέτησε μια αναμνηστική πλάκα προς τιμήν της σύναψης επίσημων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της
Ελλάδας το 1828.
Μια μαρμάρινη πλάκα στο σπίτι – στην κατοικία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, στον οποίο παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του ο ειδικός απεσταλμένοε της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Κόμης Mark Nikolaevich Bulgari , ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε και αυτός Ελληνική καταγωγή.
Η τοποθέτηση της Αναμνηστικής πλάκας ήταν μια κοινή πρωτοβουλία της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και των Αρχών του νησιού του Πόρου. Την τελετή παρακολούθησαν Ρώσοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, οι τοπικές αρχές και το κοινό του.
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ο Καποδίστριας σε κάποιο βαθμό αντιπροσωπεύει την Ρωσο-Ελληνική φιλία και είναι ιδιαίτερα ευτυχές γεγονός που η πρωτοβουλία προήλθε από τα κάτω – από τους κατοίκους του νησιού, από εκείνους που εκτιμούν τη σημερινή κατάσταση των Ρωσο-Ελληνικών σχέσεων.
Πρόκειται για μια συμβολική πράξη, και πηγαίνει στην επικρατούσα τάση της ανάπτυξης των σχέσεων καλής γειτονίας », – δήλωσε ο Meshkov στους Ρώσους δημοσιογράφους μετά την τελετή.
Πρόκειται για μια συμβολική πράξη, και πηγαίνει στην επικρατούσα τάση της ανάπτυξης των σχέσεων καλής γειτονίας », – δήλωσε ο Meshkov στους Ρώσους δημοσιογράφους μετά την τελετή.
Ο δήμαρχος του νησιού του Πόρου Γιάννης Δημητριάδης στην τελετή δήλωσε ότι ο Καποδίστριας, μέχρι πριν την εκλογή του ως πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, για λίγους μήνες της παραμονής του στον Πόρο είχε κάνει πολύ σημαντικό έργο για το νησί, καθώς και για όλη την Ελλάδα.
«Εδώ ο Ρώσος διπλωματικός εκπρόσωπος Μαρκ Bulgari επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον κυβερνήτη, και σύντομα η χώρα έλαβε την υψηλή αξία της συνάντησης των πρεσβευτών της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας με τον Ιωάννη Καποδίστρια οριοθετώντας τα πρώτα σύνορα του Ελληνικού κράτους. Από τότε ο Δήμος του Πόρου γιορτάζει αυτή την εκδήλωση,» είπε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία της Ρωσίας στον Πόρο άρχισε ακόμη και πριν από τον Καποδίστρια και διήρκεσε περίπου εκατό χρόνια. «Ο Πόρος ήταν η κύρια ναυτική βάση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή της Μεσογείου, και η Ρωσική παρουσία στο νησί του Πόρου το έκανε κυρίαρχο, χωρίς αμφιβολία, είναι το σημείο εκκίνησης στο Ρωσο-Ελληνικών σχέσεων, και η αναμνηστική πλάκα μας θυμίζει αυτό το γεγονός.» – είπε ο Δημητριάδης , σημειώνοντας, ότι τα θερμά αισθήματα των κατοίκων του νησιού για την Ρωσία διατηρούνται μέχρι και σήμερα , και είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν τη ρωσική παρουσία στο νησί.
«Πολλοί αποδίδουν αυτήν την επιθυμία στην διατήρηση, αποκατάσταση και μέγιστη χρήση της ρωσικής ναυτικής βάσης», – είπε ο δήμαρχος.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Meshkov δήλωσε την συμβολή του Καποδίστρια στην ανάπτυξη της ρωσικής διπλωματίας. «Με την ευκαιρία, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εργάστηκαν 150 Έλληνες διπλωμάτες και είναι πολύ συμβολικό το γεγονός ότι στον Καποδίστρια παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του σε αυτό το κτίριο ο πρώτος Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Bulgari.» – Είπε ο Meshkov.
«Για 188 χρόνια, τα έθνη μας έχουν περάσει ένα δύσκολο μονοπάτι, αλλά είμαστε πάντα ενωμένοι με τις κοινές ιδέες της ειρήνης, την κοινή Ορθόδοξη πίστη», – δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο Bulgari έφτασε στον Πόρο, όπου ήταν η κατοικία του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, στις 5 Σεπτεμβρίου με την παλαιά ημερομηνία (17 με την νέα ημερομηνία), του 1828 και παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στον Καποδίστρια, όπως και η έκθεση της 6/18 Σεπτεμβρίου που ενημέρωνε ο πρύτανης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Karl Nesselrode, ότι ήταν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις.
Στα διαπιστευτήρια του Bulgari γράφτηκε – «η ίδρυση των επισήμων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και την Ελλάδας.» Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη ανεξάρτητο με κάθε έννοια της λέξης κράτος, και ως εκ τούτου όπως αναφέρεται στο έγγραφο ήταν ακριβώς η δημιουργία των τυπικών και όχι των διπλωματικών σχέσεων, εξήγησαν οι Ρώσοι διπλωμάτες στο RIA Novosti.
Στα διαπιστευτήρια του Bulgari γράφτηκε – «η ίδρυση των επισήμων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και την Ελλάδας.» Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη ανεξάρτητο με κάθε έννοια της λέξης κράτος, και ως εκ τούτου όπως αναφέρεται στο έγγραφο ήταν ακριβώς η δημιουργία των τυπικών και όχι των διπλωματικών σχέσεων, εξήγησαν οι Ρώσοι διπλωμάτες στο RIA Novosti.
Στην πραγματικότητα, ήταν η αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα απέφυγε την επίσημη διαπίστευση του εκπροσώπου της και την ουσιαστική αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος. Ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ο σουλτάνος αναγνώρισε την αυτονομία της Ελλάδας, και το 1830 – την ανεξαρτησία της.
Η Ρωσία έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην απόκτηση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στην επανάσταση του 1821, είχε προωθήσει ενεργά το σχηματισμό του νεαρού Ελληνικού κράτους. Η στήριξη της Ρωσίας επέτρεψε στους Έλληνες να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος και το 1830 να λάβουν πλήρη κρατική ανεξαρτησία.
Στη Μόσχα και η Αθήνα αξιολογούν τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών εξαιρετικές. Μια παρόμοια αποτίμηση έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο μήνυμα του κοινωνικο-πολιτικού φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών της Ρωσίας και της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 5-6 Οκτωβρίου.
«Οι χώρες μας συνδέονται με στενούς δεσμούς ειλικρινούς φιλίας, σεβασμού και εμπιστοσύνης. Η αμοιβαία συμπάθεια των δύο λαών ανάγεται στην αρχαιότητα, με βάση την πολιτιστική εγγύτητα, και την κοινή πνευματικότητα του Ορθόδοξου πολιτισμού. Χαίρομαι που στην Αθήνα υπενθυμίζουν τη Ρωσία μια σημαντική συμβολή στην απόκτηση της ανεξαρτησίας στην Ελλάδα» – λέει το μήνυμα.
Ο Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι ένδοξες σελίδες από το κοινό μας παρελθόν είναι μια ισχυρή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ρωσο-Ελληνικής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών μας και να ενισχυθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή ασφάλεια και η σταθερότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου