Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Ο Ρώσος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Βαλέρυ Γερασίμωφ δήλωσε απερίφραστα «προς τον Ερντογάν» ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι τώρα ισχυρότερος από το ναυτικό της Τουρκίας, και τόνισε ότι η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να χτυπά εύκολα μέχρι τα στενά του Βοσπόρου», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
«Εντοπίζουμε και εξουδετερώνουμε στόχους σε απόσταση 500 χιλιομέτρων, ειδικά με τα συστήματα πυραύλων Bastion , συμπεριλαμβανομένου και του Βοσπόρου », είπε ο Γερασίμωφ.
Διεθνείς αμυντικοί αναλυτές, τονίζουν ότι «σιγοβράζει ήδη η ένταση» στη Μαύρη Θάλασσα και είναι εξίσου δύσκολο να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της περιοχής τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ρωσία .
Τούρκος αμυντικός αναλυτής , έγραψε στην ιστοσελίδα odatv.com, ότι στα σχόλια του Ρώσου αρχηγού στου στρατού αντικατοπτρίζουν «σταλινικές» αξιώσεις σε ορισμένα πρώην ρωσικά αυτοκρατορικά εδάφη στην ανατολική Τουρκία», υπονοώντας την συνθήκη του Καρς την οποία φοβάται έντονα η Άγκυρα.
Ο Τούρκος αναλυτής Fehim Taşketin, γράφοντας στην γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Monitor, αναφερόμενος σε ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο που δεν ήθελε να εντοπιστεί , υποστήριξε ότι:
«η μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα έχει εξομαλύνει προσωρινά τις τουρκο-ρωσικές σχέσεις . Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ακυρώσει τις φιλοδοξίες της για την ενίσχυση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η πηγή είπε ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της που συμφωνεί με αυτόν του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα.
Οι δηλώσεις του Ρώσου ανώτατου αξιωματικού από την Μόσχα όμως αναδεικνύουν και την αδύναμη φύση της επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κρατών.
«Αρκετά χρόνια πριν, το τουρκικό ναυτικό, ήταν ουσιαστικά ο «καπετάνιος» του Ευξείνου Πόντου. Τώρα όλα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός , οι δηλώσεις του οποίου «αποκρύφτηκαν» εντέχνως από τα ΜΜΕ .
Μια Κριμαία στην οποία ο Ερντογάν έχει ήδη εμπλακεί λόγω της παρουσίας Τάταρων πολιτών ( τουρκικής καταγωγής), με την αποστολή μελών της ΜΙΤ. Πρόσφατα ο ίδιος επανέλαβε περί δικαιωμάτων των Τάταρων τους οποίους ανέλαβε «εργολαβικά» η Τουρκία ως προστάτης όλων των τουρκογενών λαών.
Ο Ρώσος όμως ΑΓΕΣ , υπογράμμισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα νέα αποκτήματα του ρωσικού στόλου, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων που είναι ικανά εκτοξεύσουν πυραύλους Kalibr , αλλά και των παράκτιων πυραύλων Bastion με 700 χλμ εμβέλεια , «ελέγχουν » ολοκληρωτικά όχι μόνο το «οχυρό Κριμαία» αλλά και τα στενά του Βοσπόρου.
Η πρόσφατη επίσκεψη του ιδίου του Ρώσου αξιωματικού στην Τουρκία στην ουσία δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στις ήδη περίπλοκες και «μυστήριες» ελέω του αγωγού «Turk stream», σχέσεις των δύο χωρών. Οι διαφωνείς παραμένουν και μεγαλώνουν ημέρα με την ημέρα ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα.
Η λίστα είναι «γεμάτη» και περιλαμβάνει την προσπάθεια δημιουργίας no-fly-zone στην βόρεια Συρία από τους Τούρκους, την παραμονή στην εξουσία του Άσαντ, την τουρκική εισβολή στην Συρία και ειδικά την επέκταση της που έχει «ερεθίσει» την Μόσχα, τις τουρκικές επιδιώξεις στην Α.Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης Κύπρου και Ελλάδος, τους Τάταρους στην Κριμαία και ενδεχομένως και μερικά ακόμη.
Ο Γερασίμωφ μπορεί κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία , να συμφώνησε να δημιουργηθεί μια «κόκκινη γραμμή» για να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις, αλλά και η Ελλάδα που διαθέτει μια παρόμοια με την Τουρκία δεν είδε διαφορά . Τα ίδια που έκαναν πριν κάνουν και τώρα οι Τούρκοι με τις παραβιάσεις.
Το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος «βλέπει» την Ρωσία ως μια θανάσιμη απειλή, εντείνει τις δραστηριότητές του στη Μαύρη Θάλασσα , ενώ η Μόσχα «απαντά» με τον επανεξοπλισμό της χερσονήσου διευρύνοντας παράλληλα την γκάμα των θανατηφόρων οπλικών συστημάτων με ασκήσεις και περιπολίες.
Οι εκτιμήσεις πολλών ειδικών που έκαναν από την αρχή λόγο για «λυκοφιλία» της Τουρκίας-Ρωσίας λόγω του αγωγού φυσικού αερίου , καθώς και περί προσπάθειας του Πόυτιν να «απαγκιστρώσει» τον Τούρκο πρόεδρο από την «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ, είχαν απόλυτο δίκιο.
Άλλωστε « μια αρκούδα δεν μπορεί να γίνει ποτέ φίλος με έναν λύκο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου