Σε σειρά εξαγγελιών για αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα σε Έλληνες επιχειρηματίες που ανοίγουν εικονικές
εταιρείες στη Βουλγαρία με στόχο της χαμηλότερη φορολογία, έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.
Τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα είναι εντυπωσιακά. Το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, ενώ δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας. Μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 εκδόθηκαν 1.500 νέα ΑΦΜ στη Βουλγαρία, τα περισσότερα εικονικά, αλλά και κάποια εξ αυτών με παραγωγική δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, εγγεγραμμένες και ενεργές επιχειρήσεις με ελληνική συμμετοχή ήταν κατά το α' τετράμηνο του 2016 περίπου 15.000, από 13.500 στα τέλη του 2015 και 9.000 το 2013.
Σύμφωνα με το newmony, όπως επισημαίνει η έκθεση της πρεσβείας, πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ακόμα και στην τελευταία περίπτωση ό,ως, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη διάσταση που δεν φαίνεται να αναδεικνύει, για ευνόητους λόγους, το υπουργείο Οικονομικών: για πολλές επιχειρήσεις, η μετεγκατάσταση ή ακόμα και η αρχική υπόσταση της εταιρείας στη Βουλγαρία που έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι αναγκαστική για λόγους επιβίωσης. Κι ακόμα κι αν εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν εργαζόμενους, μετέφεραν εκεί τις δραστηριότητές τους για να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρων επί των κερδών στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 10% από 29% που είναι στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το 2015 η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, μετά την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία, ενώ το απόθεμα των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική χώρα το 2015 ήταν στα 2,39 δισ. ευρώ από 2,49 δισ. το 2014. Οι επιχειρήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος στη Βουλγαρία κατέχουν τη 2η θέση, έναντι των βρετανικών που είναι στην 1η θέση με 15.500.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μόλις πήρα αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα από το Children's Health Defence που ίδρυσε ο Robert Kennedy Junior, ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ ...
-
H εκπομπή «Today», το πρωινό talk show του ABC, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στα social med...
-
Σας προειδοποιώ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ 10 Δευτερόλεπτα ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
-
Όλες οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς γίνονται πλέον VISA
-
Πιστεύατε πότε ότι ο Βόλος θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε σχέση με τη νειλοχαμητική φυλή Μασσάι που την μάθαμε μέσα από το γνωστό τρα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου