Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΧΕΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΗΔΗ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ

Η δήλωση Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λοζάνης ήταν επιζήμια για την Τουρκία, οι κινήσεις που δείχνουν τη de facto κατάργησή της και η στάση της Ελλάδας

Ο βεβαρημένος με οικονομικά σκάνδαλα και φόνους, «νεοσουλτάνος» της Άγκυρας πολύ γρήγορα έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό να κατανοήσει -εάν- ότι η ραγιάδικη στάση μας τον αποθρασύνει. Και όπως είχε γράψει ο Μοργκεντάου, οι Τούρκοι εμπρός στον αδύνατο παριστάνουν το λιοντάρι, όταν όμως βρουν αντίσταση είναι θρασύδειλοι. Δεν θα έπρεπε το πρωθυπουργικό γραφείο και το ΥΠΕΞ να αποκτήσουν ιστορικούς συμβούλους με εθνική συνείδηση για να τους κατατοπίζουν;
Δήλωσε ο Ερντογάν: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λοζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λοζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη»;
Φαίνεται πως και ο Ερντογάν στερείται ειδικών συμβούλων, και καθότι ανιστόρητος μπέρδεψε τα πράγματα. Δεν έδωσε η Συνθήκη της Λοζάνης τα νησιά σ’ εμάς, αλλά στους Ιταλούς.
Από αυτούς πήραμε μερικά, τα άλλα τα κερδίσαμε στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο πολεμώντας τους Οθωμανούς. Βρέθηκαν -προς τιμήν τους- και οι Τούρκοι ιστορικοί, Μπασκίν Οράν και Σινάν Μεϋντάν, οι οποίοι  με δηλώσεις τους στον τουρκικό τύπο, τού εξηγούν ότι τα Δωδεκάνησα δεν παραδόθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά με μια άλλη συνθήκη που έγινε μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας (μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – η οποία Ιταλία τα είχε πάρει από τους Οθωμανούς).
Για την ιστορία, η Συνθήκη αυτή υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1923, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδα, της Ρουμανίας, της Γιουγκοσλαβίας, από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας από την άλλη πλευρά, χαράσσοντας τα νυν σύνορα της Τουρκίας,
Η απάντηση της Ελλάδας, μετά από μια ανούσια του ΥΠΕΞ, αποδιδόμενη μάλιστα σε  «κύκλους», δόθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, και μάλλον βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση: «Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Είναι χαρακτηριστικός ο υπαινιγμός στην πρωθυπουργική απάντηση «Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις…», λόγω του ότι πολλοί αναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, περνούν το μήνυμα ότι οι δηλώσεις Ερντογάν απέβλεπαν στο εσωτερικό ακροατήριο και μάλιστα έχοντας στόχο τους κεμαλιστές.
(Η αλήθεια είναι πως κάποτε είχα γράψει εδώ, ότι δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί θεωρείται μεγάλος ηγέτης ο Κεμάλ, από την στιγμή που παρέλαβε Αυτοκρατορία και παρέδωσε κράτος με μισή επικράτεια.
Αυτό όμως είναι θέμα που απασχολεί τους Τούρκους, τον Μπουτάρη, τον Ρέμο και άλλους τινές).
Προφανώς είναι και αυτός ένας λόγος, αλλά αν μείνουμε μόνον σ’ αυτόν, σημαίνει πως θέλουμε να υποβαθμίσουμε το θέμα. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και 93 χρόνια, που Τούρκος πρόεδρος ή πρωθυπουργός αφήνει υπαινιγμό για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης, όσον αφορά την ελληνική πλευρά. Επειδή ήδη μονομερώς την παραβίασε ενόπλως εισβάλλοντας σε Ιράκ και Συρία.
Το ζήτημα των ελληνικών νησιών θα τον απασχολήσει σε μεθύστερο χρόνο. Τώρα έβαλε τον σπόρο, και αν η στάση μας είναι υποτονική, θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα όπως με τους Αλβανοτσάμηδες και τους Σλάβους των Σκοπίων.
Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη, και η προθυμία των Τούρκων να εισβάλουν και στο Ιράκ για να «βοηθήσουν στην απελευθέρωση» της Μοσούλης φανερώνει ότι πράγματι αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Η Ελλάδα μπορεί να μη είναι τώρα Ιράκ ή Συρία, αλλά ούτε κι αυτές οι χώρες είναι τώρα όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια. Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα μείνει αλώβητη, όταν εξωθεσμικά αλλογενή κέντρα εξουσίας, τύπου Ινστιτούτων του Σόρος, ενισχύουν Αλβανοτσάμηδες, Σκοπιανούς, αλλά και το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη. Πρέπει να είναι τυφλοί όσοι δεν βλέπουν.
Να σημειώσω, ότι ξεπέρασε και τον Ερντογάν ο κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ (τι άλλο;) Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δήλωσε για τον Ερντογάν «Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία» (!), ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λοζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».
Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις