γράφει ο Νίκος Β.
Απίστευτο και όμως κρατικό…δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει στην χώρα μας. Οι Παρατηρητές της Γειτονιάς είναι γεγονός! Βρίσκονται όμως στην γειτονική Κύπρο όπως
και σε άλλα πολιτισμένα κράτη που σέβονται τους πολίτες και τα σώματα ασφαλείας τους.Η αποστολή των πολιτοφυλακών αυτών είναι να επικουρούν το έργο της αστυνομίας.
Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση:
«Οι Παρατηρητές της Γειτονιάς προτρέπεστε να είσαστε σε εγρήγορση, είστε τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γωνιά μέρα και νύκτα.»
Υπάρχει σε κάθε γειτονιά ο πολίτης Παρατηρητής με την ιδιότητα του Συντονιστή:
«Ο Συντονιστής είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της Αστυνομίας και των παρατηρητών της γειτονιάς και μερικές από τις ευθύνες του είναι οι ακόλουθες: Οργάνωση συναντήσεων των Παρατηρητών της γειτονιάς. Συχνή επαφή με την Αστυνομία.
Προώθηση δράσεων ενδυνάμωσης του Προγράμματος. Προσέλκυση νέων Παρατηρητών της γειτονιάς.
Προώθηση δράσεων ενδυνάμωσης του Προγράμματος. Προσέλκυση νέων Παρατηρητών της γειτονιάς.
Η αποστολή των Παρατηρητών – πολιτών είναι στην περίπτωση που έχουν την εντύπωση ότι γίνεται ένα έγκλημα, βλέπουν ή ακούν οτιδήποτε το ύποπτο, να τηλεφωνήσουν στην άμεσο δράση. Αν υπάρχει αμφιβολία κατά πόσο είναι ή όχι κάτι επείγον, πρέπει να τηλεφωνούν σε άλλον τηλεφωνικό αριθμό που τους συνδέει με τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό. Δεν έχει σημασία αν οι Παρατηρητές κάνουν λάθος εκτίμηση, εκείνο που έχει σημασία είναι το ότι έχουν ενημερώσει την Αστυνομία. Με τον θεσμό του Παρατηρητή Γειτονιάς οι πολίτες νιώθουν χρήσιμοι και ενεργοί αφού παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ασυνήθιστες, ύποπτες ή εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους. Αντίστοιχα ο Αστυνομικός της Γειτονιάς συμβουλεύει τους πολίτες σε τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος όπως:
Πώς να κάνετε τα σπίτια και την περιουσία σας λιγότερο ελκυστικά στους εγκληματίες.
Πώς να είστε σε εγρήγορση για ύποπτες και εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή σας.
Χωρίς η Αστυνομία να ενθαρρύνει εσάς τους πολίτες να παίρνετε το νόμο στα χέρια σας.
Χωρίς η Αστυνομία να ζητά από κανένα σας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για πρόληψη του εγκλήματος.»
Καταλήγει επισημαίνοντας η ανακοίνωση της αστυνομίας, για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρανόησης των αρμοδιοτήτων του εθελοντή πολίτη:
«Αφήστε την ευθύνη της σύλληψης των εγκληματιών εκεί που ανήκει, δηλαδή στην Αστυνομία.»
Δείτε λοιπόν μία συγκυρία που αποτελεί όμως και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των δύο ελλαδικών κρατών. Συμπτωματικά το κυπριακό κράτος νοιάζεται για την δια βίου στρατιωτική εκπαίδευση των πολιτών του με την τακτική κλήση των εφέδρων στρατιωτών. Είναι δηλαδή το κράτος που εμπνέει τον εθελοντισμό και το καθήκον σε όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής, έτσι και στην πολιτική προστασία δηλαδή στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, οι Κύπριοι πολίτες προτρέπονται να πράξουν το χρέος τους. Από την άλλη το ελλαδικό κράτος δεν κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αντίθετα οι Ελλαδίτες εύχονται να περάσει περιπολικό ή μοτοσυκλέτα της αστυνομίας κοντά από το σπίτι τους προκειμένου να αισθανθούν ασφαλείς. Δεν κυκλοφορούν μετά την δύση του ηλίου ή προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για να προστατέψουν την περιουσία τους.
Υπάρχει όμως ένα προτέρημα στην Ελλάδα: Δίχως την δημιουργία των πολιτοφυλακών, καμμία ΜΚΟ και κανείς «προοδευτικός δημοκράτης» δεν μπορεί μας αποκαλέσει φασίστες και ρουφιάνους .. δεν είναι και λίγο αυτό συμφωνείτε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου