Σύμφωνα με είδηση της τελευταίας στιγμής κινεζική φρεγάτα Type 054A frigate Yueyang (575) κατέπλευσε στην Ρωσική βάση Ταρτούς και οι πύραυλοι της τέθηκαν αμέσως στην διάθεση του Ρώσου διοικητή σε επερχόμενη αμερικανική επίθεση.
Η παρουσία και μόνο της Κινεζικής Φρεγάτας πιστοποιεί στον ύψιστο βαθμό την ρωσο-κινεζική συμμαχία ενάντια στις ΗΠΑ και στα σχέδια τους στην Μέση Ανατολή.
Οι Κινέζοι σύμφωνα με άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr και τίτλο (Η Κίνα «έρχεται» με δύναμη κοντά στον Μ. Άσαντ και την Συρία), προσπαθούν να έχουν ενεργή συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην Συρία για τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους.
Κινεζική αποστολή είχε επισκεφθεί την Δαμασκό πριν ένα μήνα για να βοηθήσει στην ώθηση μιας διπλωματικής επίλυσης του Συριακού πολέμου. Η ουσία όμως είναι ότι το Πεκίνο θέλει να έχει στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με το καθεστώς Άσαντ.
Οι τομείς που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν είναι ο τομέας της εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ «κατέληξαν σε συναίνεση» για την κινεζική αμυντική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κινέζος αξιωματούχος είχε συναντηθεί και με τον Ρώσο στρατηγό στην Δαμασκό,για να κανονίσουν την κοινή στάση έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η κινεζική φρεγάτα είναι κατηγορίας “stealth”. Το εκτόπισμα είναι στους 4.053 τόνους πλήρους φόρτου, έχει μήκος 134μ., πλήρωμα 165 μελών ενώ το προωστήριο συγκρότημα κατηγορίας CODAD παρέχει μέγιστη ταχύτητα 27κόμβων. Ο οπλισμός της είναι ισορροπημένος και είναι χαρακτηριστικός για σκάφη πολλαπλού ρόλου και περιλαμβάνει με έναν εκτοξευτή με 312 πυραύλους αεράμυνας HQ-16 SAM . 8 ακτοπλοϊκούς πυραύλους (2Χ4) C-803, πυροβόλο διπλού ρόλου PJ26 των 76 mm, δύο συστήματα Type 730 με 7-κάνες των 30 mm, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324mm YU-7 και δύο 6πλούς εκτοξευτές Type 87 των 240mm για ανθυποβρυχιακές ρουκέτες(36 ρουκέτες απόθεμα). Τέλος η φρεγάτα φέρει ένα ελικόπτερο Harbin Z-9C για ανθυποβρυχιακά καθήκοντα.
Με τεράστιες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον Πειραιά, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής οι Κινέζοι θέλουν και θα έχουν λόγο και στην Συρία.
Άλλωστε η επόμενη ημέρα στην καθημαγμένη χώρα αφορά την πλήρη ανοικοδόμηση δεκάδων πόλεων και κωμοπόλεων, που θα απασχολήσει χιλιάδες εργάτες και θα κοστίσει δεκάδες δις γουάν .
Ο «κινεζικός δράκος» σε καμία περίπτωση δεν «αποσύρεται» από την Μέση Ανατολή τουλάχιστον διπλωματικά και αμυντικά , διότι οι επενδύσεις στηρίζονται μόνο με την ένοπλη παρουσία .
Αυτό είναι γνωστό άλλωστε από αρχαιοτάτων χρόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου