Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ο στρατιώτης του Αττίλα που λιγουρεύεται τουρκικό Αιγαίο

Γραφικός (σε σημείο φαιδρότητας), προκλητικός (στα όρια της προβοκάτσιας), αλλά πάνω από όλα... ερντογανικότερος του Ερντογάν, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ λατρεύει να
υπερβαίνει τα εσκαμμένα, πράγμα που κάνει σχεδόν καθημερινά μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.
Ειδικά όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, o 69χρονος ισλαμιστής δήμαρχος πραγματικά δεν γνωρίζει φραγμούς, λαλίστατος γαρ ο ίδιος (σε σημείο επιδειξιμανίας). Ξεφεύγει πέρα από τα όρια της πολιτικής ορθότητας κάνοντας τη βρώμικη δουλειά: εξαπολύοντας χτυπήματα κάτω από τη μέση κατά πολιτικών αντιπάλων, αποπροσανατολίζοντας με λαϊκιστικά κηρύγματα, αλλά και λέγοντας ανοιχτά όσα άλλοι δεν τολμούν να πουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γκιοκτσέκ «ξαναχτύπησε» το περασμένο Σάββατο, όταν με μια προκλητική ανάρτηση στο Twitter (συνοδευόμενη από χάρτη κλεμμένο από... τουρκικό ταξιδιωτικό πρακτορείο) προεξέτεινε τις γκρίζες κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο μέχρι... την Κρήτη, την Εύβοια και τα Κύθηρα.
«Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα μπλε νησιά που φαίνονται παρακάτω δόθηκαν στην Ελλάδα... Και υπάρχουν κάποιοι που ξεδιάντροπα λένε πως επρόκειτο για επιτυχία...», διακηρύττει ο δήμαρχος της Αγκυρας, αποκηρύσσοντας ως κεμαλική αποτυχία το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν σήμερα στην Ελλάδα.
Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε επίσης στηλιτεύσει τις κεμαλικές «αποτυχίες» του παρελθόντος, περιορίζοντας ωστόσο τις διεκδικήσεις του μόνο στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται τόσο κοντά στα τουρκικά παράλια «ώστε να ακούγεσαι εκεί εάν φωνάξεις από απέναντι». Ο Γκιοκτσέκ δεν θα μπορούσε φυσικά παρά να μπει στην κουβέντα με ακόμη πιο μαξιμαλιστικές διαθέσεις. Ο ίδιος το συνηθίζει άλλωστε να λέει... καμιά κουβέντα παραπάνω μπροστά στις κάμερες της τουρκικής τηλεόρασης όπου εμφανίζεται συχνά, αλλά και στο Twitter όπου μετράει 3,5 εκατομμύρια followers και σχεδόν 62.000 tweets.
Τον Μελίχ Γκιοκτσέκ άλλοι εντός της Τουρκίας τον αποκηρύσσουν ως «τρελό» κι άλλοι ως «τρολ» (όπως ορίζεται στη γλώσσα του Διαδικτύου κάποιος ο οποίος ενεργεί ύπουλα ή επιτηδευμένα για να προκαλέσει-αποπροσανατολίσει). Και σε έναν βαθμό δικαιολογημένα. Μιλάμε άλλωστε για έναν πολιτικό που έχει κάνει πολλά και... εκκεντρικά. Εχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στα γυμνά αγάλματα στην Αγκυρα. Εχει χαρακτηρίσει «χαζή ξανθιά» την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εχει μασήσει τσίχλα μπροστά στον Νικολά Σαρκοζί με στόχο να τον «προσβάλει διπλωματικά». Εχει αποδώσει υπερφυσικές ικανότητες τύπου «τζίνι» στον Φετουλάχ Γκιουλέν κ.ά.
Ωστόσο ο 69χρονος δεν είναι κανένας τυχαίος για να έχει το ακαταλόγιστο. Είναι ο μακροβιότερος στα χρονικά δήμαρχος της Αγκυρας και ένας από τους στενότερους παλαιόθεν συνοδοιπόρους του σουλτάνου Ερντογάν. Βρίσκεται στο τιμόνι της τουρκικής πρωτεύουσας αδιαλείπτως από το 1994 και μετά, έχοντας επικρατήσει σε πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, την τελευταία μάλιστα φορά το 2014 εν μέσω καταγγελιών για νοθεία... και διακοπών ρεύματος.
Ο Γκιοκτσέκ εισήλθε στον χώρο της πολιτικής στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επιστρέφοντας από την Κύπρο όπου είχε υπηρετήσει ως μέλος των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Βουλευτής εξελέγη πρώτη φορά το 1991 στην Αγκυρα με το Κόμμα της Ευημερίας του ισλαμιστή Ερμπακάν για να μεταπηδήσει στην πορεία στο διάδοχο ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής και από εκεί στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακολουθώντας δηλαδή μια πολιτική πορεία σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη του Ερντογάν.
Οσο για την πίστη του στον Τούρκο πρόεδρο, αυτή όντως θυμίζει πίστη σε... σουλτάνο. «Η υποταγή στον αρχηγό είναι απαραίτητη. Η ιδέα της απόλυτης υποταγής στον αρχηγό υπάρχει στη θρησκεία μας και στην κρατική μας παράδοση. Ο αρχηγός μπορεί να κάνει λάθη, αλλά οι αποφάσεις του πρέπει να τηρούνται», είχε διακηρύξει ο Γκιοκτσέκ σε μια κρίση... ερντογανοσύνης τον περασμένο Μάιο, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της εκπαραθύρωσης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία για να αυτοπροβληθεί ο ίδιος ως... βασιλικότερος του βασιλέως.
Κάθε φορά που ο Ερντογάν κάνει ή λέει κάτι, ο 69χρονος δήμαρχος της Αγκυρας σπεύδει αμέσως να τον υπερασπιστεί βγαίνοντας ακόμη πιο μπροστά από τον «αρχηγό». Και κάθε φορά που κάποιοι τολμούν να ασκήσουν κριτική στο καθεστώς Ερντογάν, ο Γκιοκτσέκ σπεύδει να τους αποκηρύξει ως... ηλίθιους, ανεπιθύμητους, γκιουλενιστές, πράκτορες της Δύσης κ.α.
«Πού είσαι, άραγε, χαζή ξανθιά, εσύ που κατηγόρησες την τουρκική αστυνομία ότι καταφεύγει υπερβολικά στη βία; Εμπρός ξανθιά, απάντησε τώρα!», είχε γράψει ο ίδιος στο Twitter τον Μάιο του 2015 απευθυνόμενος... στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Η κίνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν κριτική στη δυσανάλογη βία με την οποία το καθεστώς Ερντογάν είχε καταπνίξει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το καλοκαίρι του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Πόλης, ενόχλησε προφανώς τόσο πολύ τον δήμαρχο της Αγκυρας ώστε αυτός να επιστρέψει δύο χρόνια μετά, ζητώντας από τους Αμερικανούς να «απαντήσουν» για τα δικά τους περιστατικά αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών στη Βαλτιμόρη.
Τον Ιανουάριο του 2016, ο Γκιοκτσέκ επρόκειτο να επιτεθεί ξανά στις ΗΠΑ, αποκηρύσσοντας ως ανεπιθύμητο τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα, Τζον Μπας. «Μπας, απολογήσου. Είσαι η λάθος επιλογή για την Τουρκία. Νομίζω ότι θα έπρεπε να πας πίσω στη χώρα σου.
 Αλλά και πιο πρόσφατα, όταν για παράδειγμα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον περασμένο Αύγουστο ενάντια στον κίνδυνο να εξαχθούν τα εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής πολιτικής σκηνής στη Γερμανία (μετά τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολονία τον Ιούλιο, τις πιέσεις για διώξεις γκιουλενιστών, τις επιθέσεις εναντίον γερμανικών μίντια κ.ά.), ο δήμαρχος της Αγκυρας εξανέστη με ένα μπαράζ από δέκα διαδοχικά tweets.
«Νομίζεις ότι είσαι έξυπνη...» έγραφε απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο προτού βγει ανοιχτά στην αντεπίθεση και απειλήσει το Βερολίνο με πολιορκητικό κριό τους Τούρκους της Γερμανίας, οι οποίοι θα μπορούσαν εάν τους το ζητήσει η Αγκυρα να «αποσύρουν τα χρήματά τους από τις γερμανικές τράπεζες και να τα πάνε σε τουρκικές που προσφέρουν και υψηλότερα επιτόκια», «να μποϊκοτάρουν τα γερμανικά προϊόντα», «να σταματήσουν να αγοράζουν από γερμανικά καταστήματα» κ.ά.
Ηταν επίσης Αύγουστος του 2016, όταν ο Μελίχ Γκιοκτσέκ έσπευσε με ένα μπαράζ από... 17 tweets να αποκηρύξει ως κοινό «ληστή» και «δολοφόνο» τον Αργεντινό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, παίρνοντας έτσι θέση στο πλευρό του πρόεδρου του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καχραμάν, που είχε προηγουμένως πρώτος εκείνος επιτεθεί στον Τσε προκαλώντας σάλο αντιδράσεων... μέχρι τη Λατινική Αμερική.
«Πού είσαι, άραγε, χαζή ξανθιά, εσύ που κατηγόρησες την τουρκική αστυνομία ότι καταφεύγει υπερβολικά στη βία; Εμπρός ξανθιά, απάντησε τώρα!», είχε γράψει ο δήμαρχος στο Twitter τον Μάιο του 2015 απευθυνόμενος? στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ.
Πίσω στο παρόν, με όσα... αποσταθεροποιητικά συμβαίνουν στην Τουρκία στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας έχει κάθε λόγο να «οργιάζει». Ο ίδιος δηλώνει πλέον «απολύτως υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής». Αδιαφορεί για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Δεν μας νοιάζει, ας μην μπούμε. Η Ευρώπη δεν είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο. Θα βρούμε άλλους», διακήρυξε πρόσφατα. Οσο για το νέο αγαπημένο του θέμα, αυτό δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι άλλο από τους γκιουλενιστές. Μαξιμαλιστής σε όλα του, ο Γκιοκτσέκ κατηγορεί ανοιχτά εδώ και καιρό ως γκιουλενιστή τον Μπουλέντ Αρίντς, συνιδρυτή του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP και πρώην αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.
Καλεί παράλληλα τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν πίσω στην Τουρκία, γιατί μόνο έτσι θα αποδείξουν ότι δεν ήταν η Ουάσιγκτον πίσω από το πραξικόπημα. Υποστηρίζει επίσης, κι αυτό είναι ίσως το πιο... κουφό, ότι ο Γκιουλέν μπορεί να ελέγχει, να υπνωτίζει και να αιχμαλωτίζει τους υποστηρικτές του με... τζίνι. «Θα σας φανεί αστείο, αλλά το πετυχαίνει με μια παράξενη μέθοδο, χρησιμοποιώντας τζίνι», δήλωσε πρόσφατα μπροστά στις κάμερες του CNN Turk.
Ο Γκιοκτσέκ ήταν μάλιστα αυτός που πρώτος βγήκε ανοιχτά και υποστήριξε ότι ο Τούρκος πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στη Συρία το 2015 ήταν κι εκείνος γκιουλενιστής.
Λάτρης του ποδοσφαίρου και άλλοτε πρόεδρος της ομάδας Ankaraspor (νυν Osmanlispor), ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει κατά καιρούς προκαλέσει σάλο με τα σεξιστικά, αντισημιτικά και γενικώς ανερμάτιστα σχόλιά του. Το 2012 είχε αποκηρύξει ως «μοιχαλίδες» τις γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση καλώντας τες μάλιστα να «αυτοκτονήσουν».
Το 2013 είχε επιτεθεί σε δημοσιογράφους του BBC με την κατηγορία ότι είναι «Βρετανοί κατάσκοποι». Το 2014 είχε σπεύσει να «επικροτήσει» την Τουρκάλα τραγουδίστρια Γιλντίζ Τιλμπέ για μια σειρά από ακραίες αντισημιτικές της δηλώσεις (τύπου «ο Χίτλερ είχε δίκιο για τους Εβραίους... και λίγα τους έκανε... οι Εβραίοι θα καταστραφούν από τους μουσουλμάνους στο όνομα του Αλλάχ...»). Σε μια νέα έξαρση αντισημιτισμού, αυτός υποστήριξε μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο ότι η ισραηλινή Μοσάντ βρίσκεται πίσω από τα τζιχαντιστικά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι σε... αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.
Πηγή: Ethnos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις