Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Επιτάχυνση για τις αιτήσεις ασύλου και αποσυμφόρηση της Λέσβου οι πρώτες προτεραιότητες - 7 ώρες διήρκησε η ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Ευρεία σύσκεψη διάρκειας περίπου 7 ωρών, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Λέσβο, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο του υπουργού Επικρατείας, «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συμφωνήθηκε:
1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου
2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου - προσφυγών
4. Η δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατόπιν άδειας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λέσβου
5. Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια
6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων
7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, οι αν. υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μουζάλας και Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τ. Κουίκ, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Γιαννέλης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας κ.κ. Τρακέλης και Βγιόλατζης, ο γεν. συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το Προσφυγικό, υποστράτηγος Κ. Φλώρου και οι βουλευτές Λέσβου, κ.κ. Πάλλης, Αθανασίου και Τάσσος.
Σε δηλώσεις της, εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, επισήμανε την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, η στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου για την εξέταση των αιτήσεων σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.
«Οι νησιώτες του Β. Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος, όλο αυτόν τον καιρό για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου ζητήματος με επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές. Ζητήσαμε εισοδηματικά και αναπτυξιακά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων και την ανακούφιση των νησιωτών - και βεβαίως ο μειωμένος συντελεστής φορολόγησης είναι ένα αυτονόητο μέτρο για τους νησιώτες που έχουν σταθεί όλο αυτόν τον καιρό πολύ ψηλά για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» ανέφερε η κ. Καλογήρου.
Στην ερώτηση αν βρέθηκε συγκεκριμένα για την Λέσβο κάποια λύση με δεδομένο ότι «έχουμε τουλάχιστον 2000 μετανάστες παραπάνω, περίπου» η κ. Καλογήρου απάντησε πως «γι' αυτό ακριβώς επισημάναμε την ανάγκη αποσυμφόρησης και την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών ασύλου, ώστε στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το νησί». Ερωτηθείσα στη συνέχεια για το «πού θα πάνε οι μετανάστες από την Λέσβο», είπε ότι «σύμφωνα με τη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σε όλες τις λύσεις οι οποίες είναι εφικτές».
Πρόσθεσε τέλος, ότι από την ΕΕ «έχουν έλθει 19 στελέχη για τις υπηρεσίες, ενώ έπρεπε να έχουν στείλει 400».
Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε πως ενημέρωσε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για το σχέδιο της ΝΔ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, «με την ελπίδα ότι θα αλλάξει η ρότα της πολιτικής», ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.
Ιδιαίτερα για την Μυτιλήνη, ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση» η οποία δεν χωρά κανένα άλλο περιθώριο αναμονής. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση του νησιού και βεβαίως χρειάζεται να ενταθεί ο έλεγχος στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία, ούτως ώστε να ελέγχονται οι ροές από τα παράλια της Μ. Ασίας» πρόσθεσε.
Ο κ. Αθανασίου είπε ότι «η Λέσβος έχει καταστραφεί οικονομικά, φέτος η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη γύρω στο 70% και φοβάμαι ότι το 2017 τα πράγματα θα είναι χειρότερα, αν δεν ληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή τα κατάλληλα μέτρα για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο και να ενθαρρυνθούν οι ξένοι τουρίστες και οι Έλληνες βέβαια, να επισκέπτονται τον τόπο μας».
Ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, υποστήριξε πως όσο συνεχίζεται η «ιμπεριαλιστική πολιτική» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, «πολιτική λύση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να υπάρξει». Ο κ. Τάσσος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τονίζοντας πως αυτή ευθύνεται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Επί του πρακτέου, ο κ. Τάσσος πρότεινε να δοθεί άσυλο «με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες», σε όσους πρόσφυγες ή μετανάστες το δικαιούνται και θέλουν να το πάρουν από την Ελλάδα – οι δε υπόλοιποι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες της προτίμησής τους.
Ο κ. Τάσσος τάχθηκε επίσης κατά της λειτουργίας των hot spots, και υπέρ της αντικατάστασής τους από ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία ανάμειξη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ζήτησε «να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο», «να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους» και «να υπάρξουν μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στους κατοίκους των νησιών» τα οποία και απαρίθμησε.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το ΚΚΕ δεν συνυπέγραψε το κείμενο με τα επτά σημεία τα οποία αναφέρονται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του υπουργού Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις