Εκτός από την επί της αρχής διαφωνία για το χρόνο ενεργοποίησης ενός σχεδίου ελάφρυνσης χρέους μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, υπάρχει και το θέμα του κόστους της λύσης που προτείνει κάθε
μια πλευρά, με την λύση του ταμείου να κοστίζει περίπου 70 δισ. ευρώ περισσότερο, από το 2018 μέχρι και το 2040 που ζητά το ταμείο να παραταθεί η περίοδος χάριτος των ευρωπαϊκών δανείων.
Το ταμείο ζητά το κυμαινόμενο επιτόκιο των ευρωπαϊκών που αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 3,3% από 1,2% που είναι σήμερα να σταθεροποιηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο αποπληρωμής αλλά και την περίοδο χάριτος μέχρι και το 2040.
Από εκεί προκύπτει η τεράστια ζημιά στα έσοδα του ΕΜΣ ο οποίος δανείζει την Ελλάδα από το 2011 και θα πρέπει να περιμένει 29 χρόνια να αποπληρωθεί με επιτόκιο περίπου το μισό από το μέσο επιτόκιο που θα επιβαρύνει τα δάνεια προς όλες τις άλλες χώρες που θα χρηματοδοτεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την λύση για το χρέος που παρουσίασε τον περασμένο Μάιο το επιτόκιο που χρεώνει σήμερα ο ΕΜΣ στην Ελλάδα είναι περίπου 1,2% αλλά αναμένεται να αυξηθεί στο 1,8% το 2020, στο 2,9% το 2025 και στο 3,3% από το 2030 μέχρι και το 2060. Αυτό δημιουργεί ένα μέσο επιτόκιο 2,6% για την περίοδο 2018 – 2040.
Σε μέσο όρο το ευρωπαϊκό χρέος των 214 δισ. ευρώ έχει σήμερα τόκους 2,6 δισ. ευρώ το χρόνο.
Με την εκταμίευση μέχρι και το τέλος τους 2018 και των υπολοίπων 30 δισ. του δανείου (για τα 20 δισ. ευρώ που έχουν μείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει) το συνολικό χρέος θα έχει φτάσει τα 244 δισ. ευρώ και ο τόκος στο 1,4%, δηλαδή 3,30 δισ. ευρώ τα χρόνο, αλλά οι τόκοι θα αρχίσουν να πληρώνονται με βάση όσα ισχύουν σήμερα από το 2022, ενώ αν γίνει δεκτή η πρόταση του ΔΝΤ, από το 2040.
Με την εκταμίευση του συνόλου του ποσού του δανείου, ο ΕΜΣ με τα σημερινά επιτόκια θα έχει λαμβάνειν ετήσιους τόκους 6,1 δισ. ευρώ.
Μέχρι και το 2040 που θα αρχίσει η Ελλάδα να πληρώνει τα τοκοχρεολύσια του ελληνικού χρέους, οι τόκοι που θα οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ΕΜΣ με βάση τα τωρινά δεδομένα θα έφταναν τα 132,26 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονταν και άλλα μικροέξοδα διαχείρισης που χρεώνει ο οργανισμός για την διαχείριση του ελληνικού δανείου.
Με βάση όμως τις παραμέτρους που θέτει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (χαμηλότερο επιτόκιο - περίοδος χάριτος) το συνολικό οφειλόμενο ποσό των τόκων θα είναι 80,52 δισ. ευρώ, δηλαδή 73,68 δισ. ευρώ λιγότερα από ότι αν αποπληρώνονταν το δάνειο χωρίς αναδιάρθρωση.
Αυτός είναι και ένας πολύ καλός λόγος οι Βόρειες χώρες, που έχουν δανείσει μέσω διμερών δανείων περίπου το ¼ του συνόλου του Ευρωπαϊκών δανείων, να μη θέλουν ούτε τον χρόνο, ούτε τον τρόπο της λύσης που προτείνει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 1. Ο έλεγχος των σεξουαλικών σου ορμών θα είναι ο λόγος που είσαι είτε επιτυχημένος είτε αποτυχημένος.
-
Εάν το ελαιόλαδο είναι ο «υγρός χρυσός» της Μεσογείου, τότε οι μεταλλικοί τενεκέδες που το μεταφέρουν αποτελούν τους ταπεινούς θησαυροφύλακ...
-
Ηλεκτρολόγος μέσω εφαρμογής μας δείχνει πόσο ρεύμα καταναλώνει κάθε συσκευή μέσα στο σπίτι μας, ακόμα και σε standby mode.
-
Το τέλος του επιδιωχθέντος ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ άρχισε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου