Καταγγελίες για σκάνδαλο με εμπλεκόμενους συνδικαλιστές του Υπουργείου Πολιτισμού
Ένα σκάνδαλο πλανάται επί 20 χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού, με εκατοντάδες υπαλλήλους που είχαν δώσει εκατομμύρια δραχμές για την αγορά χιλίων
στρεμμάτων και τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών στη Βόρεια Εύβοια. Είκοσι χρόνια μετά, δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα σπιθαμή γης, ενώ την ίδια ώρα έχουν «κάνει φτερά» τα χρήματα που έδωσαν.
Η «πατέντα» που χρησιμοποιήθηκε για την αγοραπωλησία των οικοπέδων ήταν μια πενταμελής επιτροπή υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, που κατάφερε να συγκεντρώσει 833 συναδέλφους τους, και δύο ιδιώτες που εμφανίστηκαν στα συμβόλαια ως πληρεξούσιοι, εκπροσωπώντας δεκάδες ανυποψίαστους κατοίκους του χωριού Γερακιού.
Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων πούλησε τα οικόπεδα το 1995 από 200.000 έως 250.000 δραχμές το στρέμμα αλλά οι 833 αγοραστές κατέβαλαν 750.000 δρχ. το στρέμμα, αγνοώντας το «καπέλο» των περίπου 500.000 δρχ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πουλήθηκαν 876 στρέμματα και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των πωλητών πήρε κάτω από 250.000 δρχ. το στρέμμα, γίνεται αντιληπτό ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, «έκαναν φτερά» προς άγνωστη κατεύθυνση.
Το χειρότερο είναι πως 20 χρόνια μετά φαίνεται ότι τόσο οι αγοραστές όσο και οι Αρχές αγνοούν τη διαδρομή των χρημάτων και αν οι αποδέκτες τους έχουν φορολογηθεί για το «μαύρο» χρήμα. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 1994, αρχές του 1995, όταν πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που αυτοαποκαλούνταν «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Δημιουργία Οικισμού των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού» καλούσαν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν σε «κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία οικισμού παραθεριστικών κατοικιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 1947/1991», καταβάλλοντας 200.000 δρχ. προκαταβολικά και στη συνέχεια σε δέκα δόσεις εντός προθεσμίας 12 μηνών το ποσό του 1.000.000 δρχ., που αντιστοιχούσε στο τίμημα περίπου 1.000 τ.μ. επί της συνολικής εκτάσεως, συμπεριλαμβανομένων των φόρων μεταβίβασης, των αμοιβών δικηγόρου και συμβολαιογράφου, των μελετών των μηχανικών κ.λπ.
Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας»
Ποιοι ήταν οι πέντε υπάλληλοι της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας»;
● Γεώργιος Αλβανός, συνταξιούχος, τότε συνδικαλιστής και υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού.
● Ιωάννης Δημακάκος, συνδικαλιστής, υπάλ. του υπ. Πολιτισμού.
● Νικόλαος Κανελλόπουλος, συνταξιούχος, τότε συνδικαλιστής και υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού.
● Κατερίνα Παναγοπούλου, υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα στο νευραλγικό πόστο της διευθύντριας Διοικητικού.
● Ιωάννης Τσακοπιάκος, συνδικαλιστής υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων, αλλά και μέλος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων-ΤΑΠΑ (ως εκπρόσωπος των εργαζομένων μέχρι την ανάληψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που διαχειρίζεται πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.
Μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και άλλοι εργαζόμενοι κατέθεσαν κατ’ αρχάς το συμφωνηθέν ποσό και υπέγραψαν ενώπιον συμβολαιογράφου τυποποιημένο ιδιωτικό συμφωνητικό με αντισυμβαλλόμενο τον Γ. Αλβανό ως εκπρόσωπο της πενταμελούς επιτροπής. Ταυτόχρονα συντασσόταν και υπογραφόταν ενώπιον της συμβολαιογράφου πληρεξούσιο προς τους Ν. Κανελλόπουλο και Κ. Παναγοπούλου, προκειμένου να συμβληθούν για λογαριασμό τους για τη μεταβίβαση των αγροτικών ακινήτων στο όνομά τους.
Αντίστοιχα, ως πληρεξούσιοι των πωλητών κατοίκων της κοινότητας Γερακιού υπέγραψαν συμβόλαια δύο ιδιώτες. Το πρώτο συμβόλαιο αφορούσε την αγοραπωλησία αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 481.375 τ.μ. στην τοποθεσία Παλαιοβρύση ή Κοκορέτσες ή Παλιόρογγο ή Αγία Τριάδα ή Αγριλίτσα ή Παλιόσπιτα ή Καλοίδες από 30 πωλητές προς 460 αγοραστές. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 360.291.200 δρχ. Δηλαδή καταβλήθηκαν περίπου 750.000 δρχ. ανά στρέμμα. Από το συμβόλαιο δεν φαίνεται να μεσολάβησε κτηματομεσίτης.
Το δεύτερο συμβόλαιο
Το δεύτερο συμβόλαιο αφορούσε την αγοραπωλησία αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 395.179 τ.μ. από 41 πωλητές στις παραπάνω περιοχές σε συνολικά 373 αγοραστές, οι οποίοι κατέβαλαν το συνολικό ποσό των 278.601.295 δρχ. Στο δεύτερο συμβόλαιο φαίνεται πως μεσολάβησε η εταιρεία Ευρωοικιστική ΕΠΕ, που έχει δύο μετόχους, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να έχει συγγενική σχέση με ένα εκ των μελών της πενταμελούς επιτροπής (σ.σ. η εταιρεία διέκοψε τις εργασίες της στις 10/12/2003 και δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε με τον νόμιμο εκπρόσωπό της). Για φόρους μεταβίβασης, έξοδα συμβολαιογράφου και δικηγόρων καταβλήθηκαν 136.000.000 δρχ. και για το τεχνικό γραφείο 35.000.000 δρχ.
Όταν «έπεσαν» οι υπογραφές και τα σχεδόν 1.000 στρέμματα πέρασαν στην κυριότητα των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο χωριό Γερακιού οι τότε υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, και Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος, επιβραβεύοντας τη δημιουργία του παραθεριστικού οικισμού. Μάλιστα, μετά την προσωπική… αυτοψία, ο Κ. Λαλιώτης επιβράβευσε τις κινήσεις της πενταμελούς επιτροπής για τη δημιουργία ακόμα ενός παραθεριστικού οικισμού, στη θέση Άγιος Νικόλαος- Ισιώματα Ευβοίας, υπογράφοντας ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 1998, που αφορά τη χωροθέτηση και οικιστική καταλληλότητα 281 στρεμμάτων, και τον Φεβρουάριο του 2000 για την περιοχή Γερακιού.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μόλις τον Μάιο του 2000, όταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας την «απάτη» σε βάρος των αγοραστών, οι οποίοι κατέβαλαν 750.000 δρχ. ανά στρέμμα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του χωριού Γερακιού εισέπραξε μόλις 200.000 με 250.000 δρχ. ανά στρέμμα.
Η μηνυτήρια αναφορά
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, για την αγοραπωλησία συνολικά 876 στρεμμάτων προέκυπτε διαφορά εικονικού και πραγματικού συνολικού τιμήματος ύψους 471.843.605 δρχ.
Με βάση τα συμβόλαια και τα σχετικά συμφωνητικά, οι αγοραστές φαίνεται ότι κατέβαλαν 833.000.000 δρχ., ενώ τα έξοδα για φόρους μεταβίβασης, αμοιβές συμβολαιογράφου και δικηγόρων έφταναν τα 68.000.000 δρχ. Σύμφωνα με τη μήνυση, η «μαύρη τρύπα» ξεπερνούσε τα 532 εκατομμύρια δραχμές, ήτοι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Μετά από τη μηνυτήρια αναφορά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των πέντε μελών της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» για «απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, από δράστες οι οποίοι ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια».
Ακολούθησε κύρια ανάκριση, αλλά τελικά εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών τον Ιούλιο του 2003. Απαλλακτικός ήταν ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος φαίνεται να δικαιολογεί τη «μαύρη τρύπα» ως αμοιβή της εταιρείας Ευρωοικιστική ΕΠΕ, η οποία μεσολάβησε.
Στην πρότασή του, που έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο κ. Ντογιάκος αναφέρει: «Καθίσταται σαφές ότι στην τιμή του κάθε μεριδίου πρέπει να υπολογιστεί και το κέρδος της εταιρείας που μεσολάβησε για τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες και το οποίο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί επακριβώς. Και τούτο γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι η τιμή που η μεσάζουσα εταιρεία κατέβαλε σε κάποιους από τους αρχικούς ιδιοκτήτες ανά μονάδα συνολικής εκτάσεως είναι σαφώς χαμηλότερη από εκείνη που η ίδια καθόρισε κατά μέσο όρο στη σχετική συμφωνία με τους αγοραστές. Επομένως, στην περίπτωση αυτή τίθεται θέμα κέρδους του μεσάζοντος, το οποίο, όπως προαναφέρεται, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί επακριβώς. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τις καταθέσεις μαρτύρων, ολόκληρη η έκταση δεν επωλήθη στην ίδια τιμή ανά στρέμμα. Άλλοτε γίνεται λόγος για ποσά της τάξεως των 200.000 δρχ. ανά στρέμμα, εξίσου όμως γίνεται λόγος και για μεγαλύτερα ποσά μέχρι και 1.500.000 δρχ. ανά στρέμμα. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν, κατά την άποψή μας, να στηριχτεί το “οικοδόμημα” της σχετικής κατηγορίας σε βάρος των κατηγορουμένων»
Ο Σύλλογος «Μελίνα Μερκούρη»
Όλα έδειχναν πως η υπόθεση θα έκλεινε εδώ. Το 2002 ιδρύθηκε ο Οικιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος του Πρότυπου Οικισμού Γερακιούς-Πευκί «Μελίνα Μερκούρη» για την ανέγερση των παραθεριστικών κατοικιών.
Μέλη του 11μελούς προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν τα πέντε μέλη της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» που είχαν κατηγορηθεί αλλά τελικά απαλλαγεί από τη Δικαιοσύνη (Ι. Τσακοπιάκος, Γ. Αλβανός, Ι. Δημακάκος, Ν. Κανελλόπουλος, Αικ. Παναγοπούλου) και ακόμα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και η νυν γενική γραμματέας του Συλλόγου, Δήμητρα Γκαλονάκη (η οποία διαδέχθηκε στη θέση τον Ν. Κανελλόπουλο). Πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο Γ. Αλβανός, ο οποίος ήταν και ο διαχειριστής των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους οι αγοραστές έβαλαν τα χρήματα για την αγορά των οικοπέδων. Πολλοί ιδιοκτήτες των οικοπέδων που κατέβαλαν 1 εκατ. δραχμές, 20 χρόνια μετά, δεν έχουν πάρει το οικόπεδο που τους αναλογούσε.
Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ζητούν ακόμα και σήμερα εξηγήσεις για το τι συνέβη με την αγοραπωλησία των οικοπέδων. Για τον λόγο αυτόν έγινε μόλις το 2015 οικονομικός έλεγχος με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ο οποίος καταλήγει σε ένα αντιφατικό συμπέρασμα. Στην τελευταία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε στις 22/3/2016, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «στην έκθεση που συντάχθηκε, διαπιστώθηκε ότι τα συμβόλαια ήταν απολύτως νόμιμα και οι δαπάνες συνοδεύονταν με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».
Όμως, λίγες αράδες πιο κάτω, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει άλλη άποψη: «Στη Γενική Συνέλευση προτάθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η προσφυγή στο ΣΔΟΕ, ώστε να διερευνηθεί το θέμα της αγοράς των οικοπέδων και του παραπάνω ελλείμματος».
Αναζητήσαμε και βρήκαμε την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, την οποία συνυπογράφουν οι κ.κ. Νίκος Χριστόπουλος και Στέφανος Παπακώστας. Διαβάστε τι λένε ως προς τις αγοραπωλησίες των οικοπέδων με βάση τις αποδείξεις που τους έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Αλβανός.
«Τα συμβόλαια αποδεικνύουν ότι οι εκτάσεις αγοράστηκαν.
Πλην όμως:
1. Όσον αφορά την έκταση με αριθμό συμβολαίου 1994/95, σε συνολικό ποσό των 360.291.200 ο πρόεδρος παρουσίασε δέκα μη επικυρωμένες φωτοτυπίες αποδείξεων πληρωμής που αντιστοιχούν στο ποσό των 235.000.000 δρχ., ήτοι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κάποιες αποδείξεις πληρωμής για 125.291.200 δραχμές.
2. Όσον αφορά την έκταση με αριθμό συμβολαίου 2135/95, σε συνολικό ποσό των 278.601.295 δραχμών ο πρόεδρος παρουσίασε δέκα μη επικυρωμένες φωτοτυπίες αποδείξεων πληρωμής που αντιστοιχούν στο ποσό των 189.000.000 δρχ., ήτοι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κάποιες αποδείξεις πληρωμής για 89.601.295 δρχ.
Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τη γενική γραμματέα του Συλλόγου, κα Γκαλονάκη, μας είπε ότι απευθύνθηκε στο ΣΔΟΕ τον Απρίλιο του 2016, όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση, για να λυθούν οι… απορίες που ανακύπτουν ως προς τις αγοραπωλησίες των οικοπέδων. Το «μπαλάκι», δηλαδή, της διερεύνησης της υπόθεσης έχει πάει πλέον στο ΣΔΟΕ, για να διερευνηθεί πού πήγαν τα 214.000.000 δραχμές, για τα οποία δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις πληρωμής από τον πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οποίου μπήκαν τα χρήματα.
Αυτοψία στον οικισμό Γερακιούς
Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για τη «μαύρη τρύπα» ανάμεσα στα χρήματα που κατατέθηκαν από τους αγοραστές και σε αυτά που καταβλήθηκαν στους πωλητές των οικοπέδων, το «Π» επισκέφτηκε το χωριό Γερακιού στη Βόρεια Εύβοια, όπου συνομίλησε με κατοίκους που πούλησαν τα οικόπεδα, οι οποίοι κάνουν λόγο για πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο.
Ο Γ.Δ. (τα στοιχεία του στη διάθεση της Δικαιοσύνης) μας είπε: «Οι περισσότεροι πληρωθήκαμε με 200.000-250.000. Μετά, αφού έγινε η πώληση, μάθαμε ότι άλλα έγραφαν τα χαρτιά και με άλλα ποσά τα αγόρασαν. 750.000 δρχ. αγοράστηκαν στα χαρτιά. Πληρώθηκαν με 250.000 δραχμές το στρέμμα οι κάτοικοι, ενώ στα επίσημα χαρτιά φαίνεται ότι έχουν αγοραστεί με 750.000 το στρέμμα. Σκάνδαλο υπάρχει σίγουρα».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο οικονομικός έλεγχος έδειξε «μαύρη τρύπα» των 214.000.000 δρχ., ο αγοραστής, Γεώργιος Πασχάλης, δήλωσε στο «Π»: «Τα χρήματα για την αγορά εκτάσεων στο Πευκί Ευβοίας κατατέθηκαν σε ατομικούς λογαριασμούς μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού περί το 1994-95, με ιδιωτικά συμφωνητικά. Μετά την αγορά των εκτάσεων στο Πευκί και αφού παρήλθαν 20 χρόνια και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε εφημερίδες δυσμενή σχόλια για κάποιον από τα μέλη Πρωτοβουλίας, πρότεινα το 2015, στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου των οικιστών, να γίνει οικονομικός έλεγχος από Επιτροπή, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου κατέδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος των δαπανών δεν καλύπτεται από επίσημα παραστατικά και ότι κάποιοι από τους οικιστές πήραν έκταση χωρίς να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο. Μετά τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου, στις 13/12/2015, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Έλεγχος του ΣΔΟΕ, μετά την Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Οικιστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πρότυπου Οικισμού Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού “Μελίνα Μερκούρη”. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο και ύποπτο, κάποιοι από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας να διαχειρίστηκαν τα χρήματα τόσων ανυποψίαστων πολιτών και να μην μπορούν να δικαιολογήσουν όλες τις δαπάνες με επίσημα παραστατικά».
Άλλος κάτοικος του χωριού συμπληρώνει: «Όταν έρχονταν εδώ λεωφορεία και έλεγαν πού είναι τα κτήματά μας, μας είπαν πως έχουν κοπεί δρόμοι… Δεν έχει γίνει τίποτα και οι άνθρωποι κλαίγανε τα λεφτά τους. Ποιοι κέρδισαν;».
Τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν και από τη δημοσιογραφική έρευνα του «Π» θα τεθούν υπ’ όψιν του ΣΔΟΕ και της Δικαιοσύνης για να υπάρξουν οριστικές απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν γύρω από το αποκαλούμενο «σκάνδαλο με οικόπεδα στη Β. Εύβοια».
Του Βασίλη Τζήμτσου
Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 15/10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου