H πολιτιστική και οικονομική «επίθεση» της Ρωσίας στα Βαλκάνια αποτελεί μέρος του δόγματος και της στρατηγικής που διακατέχει ολόκληρη την πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ελίτ στην Μόσχα γράφει η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post».
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για σημαντική «επιστροφή» των Ρώσων στις χώρες των Βαλκανίων μέσω ενός καλά εκπονημένου σχεδίου κατάκτησης του «μυαλού και της καρδιάς» των κατοίκων αυτής της Χερσονήσου .
Από την άλλη όμως, οι ΗΠΑ φέρονται να είναι έτοιμες να αντλήσουν διδάγματα από την» πανέξυπνη» ρωσική παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές σχέσεις όλων των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου , κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στην εξωτερική πολιτική του Β. Πούτιν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα .
Τονίζεται από έγκυρους Αμερικανούς αναλυτές αυτό που τονίζουμε στο pentapostagma.gr εδώ και μεγάλο διάστημα με τα άρθρα μας.
Ότι δηλαδή η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και η ακατανόητη υποχώρηση της τότε ρωσικής ηγεσίας ( Γιέλτσιν) έχει εκληφθεί από την Ρωσία ως μια ταπείνωση, δίνοντας το κίνητρο στην Μόσχα από τότε και μετά να αγνοήσει ανοικτά πλέον την Δύση σε κάθε κίνηση της.
Ο Πούτιν δεν έπαψε ποτέ να δείχνει την μεγάλη του απογοήτευσή για την απώλεια της ρωσικής επιρροής στο Κοσσυφοπέδιο μετά την ανεξαρτησία αυτού του μορφώματος, που μαζί με την Βοσνία αποτελούν στην κυριολεξία «κατασκευασμένα κράτη», τα οποία θα διαλύσουν στο «πρώτο φύσημα του αέρα», αναφέρει σχετικό σερβικό ΜΜΕ .
Ο πανίσχυρος Ρώσος ηγέτης χρησιμοποίησε ανατρεπτικές κινήσεις για την ανεξαρτησία της περιοχής των Βαλκανίων από την δύση, και την προβολή της δικής του ισχύος, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία το 2008, όσο και στην Κριμαία το 2014, τονίζουν Αμερικανοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές .
Ιστορικά, η δύναμη της Ρωσίας εξαρτάται από την Βαλκανική χερσόνησο για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν να ελέγχουν όλους τους Σλάβους της περιοχής, μέσω ενός κινήματος πανσλαβισμού, συνεχίζουν οι ίδιοι.
Τα κύρια εργαλεία της ρωσικής πολιτικής «διείσδυσης» είναι η τηλεόραση, το internet, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων τύπου RT, καθώς και το ραδιόφωνο αλλά και η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων Sputnik.
«Το κύριο μήνυμα που «συνδέει» αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των λαών των Βαλκανίων είναι σαφέστατα η ορθοδοξία», αναφέρει το συμπέρασμα των ειδικών πέρα του Ατλαντικού Ωκεανού .
Για αυτό και η χώρα μας , αλλά και οι όμορες χώρες, Βουλγαρία, Σερβία, «χτυπιούνται » ανελέητα από την δύση με την οικονομική κρίση , ενώ στην ουσία ο στόχος είναι διπλός, και αφορά εκτός από την κοινωνία και την ορθόδοξη θρησκεία. Αυτό , προσπαθούν να το επιτύχουν οι δυτικοί με την διείσδυση μουσουλμάνων μεταναστών.
Το βλέπουμε άλλωστε ξεκάθαρα στην πατρίδα μας την Ελλάδα από την ασκούμενη εσωτερική πολιτική, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την αφαίρεση του μαθήματος των θρησκευτικών, την υποβάθμιση της πρωινής προσευχής στα σχολεία , και «αύριο» ενδεχομένως με το επιδιωκόμενο διαχωρισμό του κράτους από την επικρατούσα θρησκεία, δηλαδή την ορθοδοξία.
Ο «συνδετικός κρίκος των χωρών των Βαλκανίων , της Ρωσίας και της Ελλάδος είναι η κοινή θρησκεία , αλλά και ο κοινός πολιτισμός ελέω του Βυζαντίου». Ένα Βυζάντιο που στοιχειώνει στα μάτια των δυτικών κυρίαρχων, τουλάχιστον 560 χρόνια μετά την πτώση της Βασιλεύουσας.
Φοβούνται δηλαδή τα «σκοτεινά κέντρα εξουσίας» του πλανήτη την οποιαδήποτε αναβίωση μια «χαλαρής» συμμαχίας ή μιας πιθανής συνομοσπονδίας που θα επανέφερε το Βυζάντιο και τις ελληνορθόδοξες αξίες του, ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο .
Κάτι τέτοιο προφανέστατα θα χαλούσε όλα τα άνομα σχεδία τους και θα αφύπνιζε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Ρωσία είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι ηγέτες της παγκόσμιας τάξης, θα «παίξει» τον ρόλο για τον οποίο «προορίζονταν» από το ελληνικό Βυζάντιο, και αφορά την αναβίωση αυτής της αυτοκρατορίας μετά από εκατοντάδες χρόνια, με άλλη μορφή .
Οι επικεφαλείς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών τονίζουν συχνά την κοινή σλαβική ιστορία και τον πολιτισμό, ως το κύριο συστατικό της μακράς και επιτυχημένης συμμετοχής της Ρωσίας στις υποθέσεις των χωρών των Βαλκανίων σε διάφορες περιόδους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Ειδικά μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά , οι Αμερικανοί διαπιστώνουν ένα «παθολογικό μίσος των Σλάβων» , αλλά και των Ελλήνων ένατι της δύσης . Γιατί άραγε ; θα ρωτούσαμε εμείς.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να ασκεί βέτο στην αναγνώριση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, καθώς και στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO .
«Η ρωσική διείσδυση με την χρήση των μέσων ενημέρωσης στα Βαλκάνια, αυξάνεται διαρκώς , και μόνο στο Βελιγράδι υπάρχουν 109 οργανώσεις που εργάζονται για την προώθηση των ρωσο-σερβικών σχέσεων» , πρόσθεσε Αμερικανός ειδικός .
Ωστόσο, αυτό που κάνει την διαφορά στην περιοχή είναι ότι η Ρωσία παρουσιάζεται ως ο «μεγάλος αδελφός», της Σλοβενίας , του Κοσσυφοπεδίου , της ΠΓΔΜ. Ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός Σέρβων πολιτών δήλωσε ότι θα προτιμούσε να συμμαχήσει με τη Ρωσία παρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση,.
Η Ρωσία κάνει και κάτι ακόμα σε σχέση με τις χώρες των Βαλκανίων , ενθαρρύνοντας την στενή στρατιωτική συνεργασία με τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις , ενώ παράλληλα ασκεί αντι-νατοϊκή εκστρατεία σε ολόκληρη την περιοχή. Καιρός γαρ εγγύς θα λέγαμε εμείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου