Εν έτει 1992, τέσσερις τύποι στο Los Angeles, οι οποίοι μεγάλωσαν με Beastie Boys και Public Enemy ένωσαν τις αριστερές επαναστατικές τους πεποιθήσεις και σύστησαν στο κοινό τους Rage Against The Machine…
Το ομότιτλο ντεμπούτο τους όφειλε να είναι όσο επαναστατικό ήταν και το όνομά τους, ένα δικό τους μανιφέστο απέναντι στα κακώς πολιτικά κείμενα, εκφρασμένο τόσο μέσα από τα συνολικά 10 κομμάτια του δίσκου, όσο και από το εξώφυλλο του.
Στο εξώφυλλο του δίσκου λοιπόν, παρουσιάζεται ένας βουδιστής μοναχός τυλιγμένος σε φλόγες, μια δυνατή αληθινή φωτογραφία του Αμερικάνου Malcolm Browne, για την οποία βραβεύτηκε με το βραβείο Pulitzer το 1963. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει τραβηχτεί σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση στη Saigon, στο Βιετνάμ, την ίδια χρονιά, κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Ngo Dinh Diem. Ο Ngo Dinh Diem ήταν ο πρόεδρος της πάλαι ποτέ Ινδοκίνας, εκλεκτός των Γάλλων, και αυτός που στην ουσία όρισε τον εαυτό του πρόεδρο της νεοσύστατης δημοκρατίας του Βιετνάμ χωρίς να τον έχει εκλέξει ο λαός. Οι καθολικές θρησκευτικές πεποιθήσεις του προέδρου δεν συμβάδιζαν με την πλειοψηφία του πληθυσμού, όπου το 80% του ήταν βουδιστές, γεγονός το οποίο δεν τον εμπόδισε να κινείται πάντα υπέρ των χριστιανών, δρώντας μεροληπτικά απέναντι στους βουδιστές.
Η χριστιανική μειοψηφία στο Βιετνάμ απολάμβανε τις θέσεις εργασίας και τα υψηλά στρατιωτικά αξιώματα, τον κατάλληλο αμυντικό εξοπλισμό απέναντι στους Viet Cong αλλά και την αμερικανική βοήθεια για το ίδιο θέμα, αφήνοντας στην άκρη τους βουδιστές. Ο παραγκωνισμός των βουδιστών, και η άδικη αντιμετώπιση τους έφτασαν στο αποκορύφωμα τους το 1963 όταν ο πρόεδρος Ngo Dinh Diem τους απαγόρευσε να υψώσουν σημαίες για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Βούδα. Η απαγόρευση αυτή οδήγησε σε πορεία διαμαρτυρίας, όπου σκοτώθηκαν εννέα πολίτες. Η κυβέρνηση του Diem κατηγόρησε τους Viet Cong και απαγόρευσε τις πορείες, γεγονός το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, οδήγησε σε περισσότερες πορείες.
Οι βουδιστές μετά την πρώτη πορεία, κατέθεσαν μια λίστα με πέντε αιτήματα, όπου ανάμεσα στα άλλα ζητούσαν θρησκευτική ισότητα, αποζημίωση για τα θύματα, και την δέσμευση ότι οι υπεύθυνοι για τους θανάτους θα διώκονταν. Τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν αποδεκτά, και η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Οι διαδηλώσεις που έγιναν στις επόμενες μέρες οδήγησαν σε περισσότερους από 65 τραυματισμούς και στον θάνατο ενός μοναχού, του Thich Quanc Duc.
Ο βουδιστής μοναχός Thich Quanc Duc, είναι ο ήρωας του εξωφύλλου του «Rage Against The Machine». Ο Thich Quanc Duc πέθανε σε ηλικία 66 ετών όταν πυρπολήθηκε με τη θέληση του κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας, λίγα τετράγωνα μακριά από το προεδρικό μέγαρο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Diem. Μια μέρα πριν το συμβάν, οι μοναχοί ενημέρωσαν μερικούς δημοσιογράφους ότι πρόκειται να συμβεί κάτι σημαντικό έξω από την πρεσβεία της Καμπότζης, και έτσι κατάφεραν να αποσπάσουν την απαραίτητη προσοχή του Τύπου. Ο ίδιος ο Thich Quanc Duc άφησε ένα σημείωμα στο οποίο εξέφραζε την επιθυμία του για ίση μεταχείριση των βουδιστών από την πλευρά του κράτους και την ανάγκη για προστασία των βουδιστικών αξιών από την πλευρά των βουδιστών, μυημένων και αμύητων.
Στις 11 Ιουνίου του 1963, μια πομπή αποτελούμενη από περίπου 350 βουδιστές μοναχούς ξεκίνησε από μια παγόδα της Saigon, συνοδεύοντας το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Thich Quanc Duc. O μοναχός αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητο στην διασταύρωση των δρόμων Phan Dinh Phung Blvd & Le Van Duyet St., πήρε τη θέση του Λωτού στο οδόστρωμα και ξεκίνησε να ψέλνει τον Ύμνο για το Αιώνιο Φως, καθώς ένας άλλος μοναχός τον έλουζε με βενζίνη, και στο τέλος του πέταξε το σπίρτο, οδηγώντας τον στο αιώνιο Φως. Ο Thich Quanc Duc σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων ήταν που είχαν μαζευτεί στο σημείο ήταν απόλυτα ψύχραιμος, γαλήνιος και ήρεμος, όσο οι φλόγες τον κατάπιναν ζωντανό, σε αντίθεση με το πλήθος που θρηνούσε γύρω του και προσευχόταν δυνατά.
Ο μοναχός την ημέρα του θανάτου του, μετρούσε ήδη 50 χρόνια από τότε που ορκίστηκε πίστη στο Βούδα, στη διάρκεια των οποίων συνέβαλε στην ανέγερση 31 ναών σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ίδιος όμως έμελλε να αφήσει μεγαλύτερη κληρονομιά στο έθνος του από τους ναούς, την αρχή της πορείας προς την ισότητα των θρησκειών, και τη στροφή 180 μοιρών του προέδρου Kennedy απέναντι στο καθεστώς του Diem, ο οποίος θα δολοφονούνταν κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σχολίασε τη φωτογραφία του Browne, λέγοντας ότι καμιά άλλη φωτογραφία στην ιστορία δεν μπόρεσε να προκαλέσει τόση συγκίνηση στον κόσμο όσο αυτή.
Αυτή λοιπόν την ασπρόμαυρη φωτογραφία, με όλη τη δυναμική που κρύβει, χωρίς καμιά απολύτως επεξεργασία, επέλεξαν οι Rage Against The Machine για το εξώφυλλο του δίσκου τους. Ένα εξώφυλλο που περιέχει όλες τις αξίες για τις οποίες θα τραγουδούσε η μπάντα στη σύντομη αλλά γεμάτη συγκινήσεις καριέρα της… Η δέσμευση και η αφοσίωση, η συμπόνια, η αποφασιστικότητα και το πείσμα για μια ιδέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου