Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ξεγελάσουν την πανίσχυρη Ρωσία στην αλλαγή του πυρηνικού δόγματός της. Τι σχέση έχει το περίεργο νομοσχέδιο του Κογκρέσου και
πόσο φοβούνται τα αμερικανικά γεράκια την πιθανότητα προεδρίας του Τραμπ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Edward Markey και ο εκπρόσωπος Ted Lieu εισήγαγαν μια νομοθεσία η οποία θα εμπόδιζε τον πρόεδρο από τη διεξαγωγή ενός πρώτου πυρηνικού χτυπήματος, απουσία μιας κήρυξης πολέμου από το Κογκρέσο. Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές σχολιάζουν σχετικά με το νομοσχέδιο και τις προοπτικές που έχει για την αλλαγή του ρωσικού στρατηγικού δόγματος.
Στο δελτίο τύπου για το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Markey εξήγησε ότι «διατηρώντας την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε τα πυρηνικά όπλα πρώτοι σε μια σύγκρουση, η πολιτική των ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο της ακούσιας πυρηνικής κλιμάκωσης». Σύμφωνα με τον γερουσιαστή, «ο Πρόεδρος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα, εκτός προς απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση». Η προτεινόμενη «νομοθεσία κατοχυρώνει αυτή την απλή αρχή σε νόμο».
Με τη σειρά του, περιγράφοντας την υποστήριξή του για το νομοσχέδιο, το μέλος του Κογκρέσσου Lieu είπε ότι «ιδρυτές μας θα γύριζαν στους τάφους τους, αν ήξεραν ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα τεράστιο, δυνητικά καταστροφικό για πολιτισμούς στρατιωτικό χτύπημα, χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο». Σύμφωνα με τον νομοθέτη, η παροχή αυτής της εξουσίας σε κάποιο μεμονωμένο άτομο «είναι κατηγορηματικά αντισυνταγματική».
Με Αμερικανούς δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές να υποδηλώνουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία έχει να κάνει με την προοπτική της προεδρίας του Donald Trump και της «αναγκαστικής» γνώσης του των πυρηνικών κωδικών, οι Ρώσοι ομολόγοί τους, έχουν προσφέρει μια διαφορετική εκδοχή, η οποία αναφέρουν ότι είναι που αξίζει να εξεταστεί.
Σχολιάζοντας σχετικά με το νομοσχέδιο, ο συνεργάτης της Svobodnaya Pressa, Andrei Polunin σημείωσε ότι «με μια πρώτη ματιά, η πρωτοβουλία των Δημοκρατικών είναι μια κακή προσθήκη στη θέση του Πενταγώνου. Μια ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας ας Κάρτερ κατηγόρησε τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα « για απειλές πολέμου» και είπε ότι αυτές ήταν οι μόνες δύο χώρες που αποτελούν πυρηνική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Μιλώντας στην Βάση Minot της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βόρεια Ντακότα, όπου επιθεώρησε τους 150 ICBMs Minuteman ΙΙΙ της βάσης, ο Κάρτερ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους τώρα «ανανεώνουν» τη στρατηγική των ΗΠΑ, ενοποιώντας την συμβατική και πυρηνική αποτροπή. Αυτό, είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, έχει ως στόχο να «αποτρέψει τη Ρωσία από το να σκεφτεί ότι μπορεί να επωφεληθεί από την πυρηνική χρήση σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ». Φυσικά, αυτή η «ανανέωση» περιλαμβάνει μια αύξηση των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και τα μέσα της παράδοσής του.
Ίσως το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Polunin, ήταν ο ισχυρισμός του Κάρτερ ότι η Μόσχα δεν έχει σε υπόληψη «τις από μακρού συμφωνίες της χρήση πυρηνικών όπλων», θέτοντας «σοβαρά ερωτήματα» για το «εάν σέβεται τη βαθιά προσοχή που οι ηγέτες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου έδειξαν σε σχέση με την επίδειξη των πυρηνικών όπλων τους».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το ερώτημα που αξίζει να θέσουμε είναι: Τι κι αν κάποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στις λέξεις του Κάρτερ και το νομοσχέδιο που πρόσφατα εμφανίστηκε από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο;
Η απάντηση, σύμφωνα με τον Sergei Ermakov, ανώτερο εμπειρογνώμονα του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης που συστάθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο, είναι ότι οι ενέργειες των Δημοκρατικών του Κογκρέσου και το Πεντάγωνο είναι κομμάτια σε ένα παζλ.
«Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές ανέπτυξαν ενεργά την ιδέα της προληπτικής άμυνας και τα σχέδια αυτά δεν ξεχάστηκαν ποτέ. Είναι επί τη βάσει αυτών των εννοιών το ότι συνεχίζουν οι ΗΠΑ να οικοδομούν τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική τους στρατηγική. Οι ΗΠΑ πάντα προχωρούσαν από την παραδοχή ότι έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Κίνα και τη Ρωσία σε συμβατικά όπλα και συντριπτική υπεροχή σε αναμενόμενα όπλα. Μόνο η ανωτερότητα της Μόσχας στις πυρηνικές δυνάμεις ανάγκασαν την Ουάσιγκτον να υπολογίζει τη Ρωσία, ως ένα σοβαρό δυνητικό αντίπαλο».
Τα τελευταία χρόνια, η εκτίμηση της ρωσικής δυνατότητας από τις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί. «Η Ουάσιγκτον έχει μάθει ότι η Ρωσία έχει ένα ισχυρό θεμέλιο στη σοβιετική στρατιωτική έρευνα, η οποία επέτρεψε στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να διασφαλιστεί η μελλοντική τους ανάπτυξη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ΗΠΑ βρίσκουν χρήσιμο να κατηγορούν τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης, προκειμένου να διατηρήσουν και να αναβαθμίσουν το Αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο».
Για παράδειγμα, ο Ermakov σημείωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δαπανήσουν $8,1 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της Β61 πυρηνικής βόμβας – μέσω της λεγόμενης B61-12, η οποία θα αντικαταστήσει τις τέσσερις υπάρχουσες τροποποιήσεις, ως το 2024. Αυτό το όπλο θα διαθέτει βελτιωμένο εύρος και ακρίβεια σε σχέση με το προηγούμενο και μπορεί να πυροδοτηθεί, τόσο από τη στρατηγική, όσο και την τακτική αεροπορία.
Αυτό όσον αφορά στη Μόσχα, ο αναλυτής εξήγησε, επειδή η δυνατότητα καθόδου του όπλου, θα του επιτρέψει να στοχεύσει τη ρωσική επικράτεια χωρίς ο μεταφορέας του να εισέλθει στην εναέρια ρωσική ζώνη και τη ζώνη πυραυλικής άμυνας. Επιπλέον, «αυτός ο τύπος όπλου είναι επικίνδυνος επειδή δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν ο πύραυλος που φέρει μεταφέρει πυρηνική ή συμβατική κεφαλή, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της ακούσιας κλιμάκωσης».
Την ίδια στιγμή, το αναλυτές του Πενταγώνου, παραμένουν πεπεισμένοι για μια ποιοτική και ποσοτική υπεροχή στην Ευρώπη επί της Ρωσίας στον συμβατικό εξοπλισμό. «Η εκτίμηση αυτή δεν αλλάζει, παρά τον πρόσφατο θόρυβο στα Δυτικά mainstream ΜΜΕ σχετικά με την υποτιθέμενη αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ», τόνισε ο Ermakov. Βασικοί Αμερικανοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα τελευταία όπλα της Ρωσίας δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά. – Είναι πολύ λίγα σε αριθμό».
Κατά συνέπεια, τόνισε ο αναλυτής, μια μονομερής απόρριψη του δόγματος του πρώτο χτυπήματος των ΗΠΑ, θα μπορούσε να στοχεύει μόνο στο… δέσιμο των χεριών της Ρωσίας. «Η Ουάσιγκτον μιλά μόνο για κατάργηση προληπτικού χτυπήματος με χρήση πυρηνικών όπλων. Αλλά διατηρεί τη δυνατότητα μιας προληπτικής επίθεσης από όλους τους άλλους τύπους όπλων και θα σταθεί σταθερά σε αυτή την αρχή».
«Το αποτέλεσμα είναι ότι, σύμφωνα με το δόγμα του περιορισμού της Ρωσίας, οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πυρηνικές δυνατότητές τους. Εν τω μεταξύ, με την επίσημη εγκατάλειψη του δόγματος του προληπτικού πυρηνικού πλήγματος, θα έχουν την ευκαιρία να… παίξουν μπάλα στο έδαφος, όπου είναι πιο δύσκολο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να επιτύχουν υπεροχή έναντι των ΗΠΑ. Τέλος, μια πρωτοβουλία με την οποία απορρίπτεται το προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, δίνει ένα ατού στις ΗΠΑ στον πόλεμο πληροφοριών -που τους επιτρέπει να μιλούν για την ‘τερατώδη επιθετικότητα του ρωσικού καθεστώτος’ και να κατηγορούν τη Μόσχα ότι εξαπολύει μια κούρσα εξοπλισμών».
Ο Μιχαήλ Αλεξάντροφ, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Moscow State Institute του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων για στρατιωτικές-Πολιτικές Σπουδές, συμφώνησε με την εκτίμηση του Ermakov, υπενθυμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει μια σημαντική ποσοτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας σε συμβατικά όπλα.
«Με αυτή την αριθμητική υπεροχή, η Δύση αναμένει να κερδίσει σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Αλλά δεν μπορεί να το πράξει εάν τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Τα όπλα αυτά θα καταστρέψουν τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα από ότι οι δυτικές χώρες θα είναι σε θέση να κινητοποιηθούν».
Κατά συνέπεια, ο Αλεξάντροφ πρότεινε ότι η πρόταση των Αμερικανών νομοθετών, βασίζεται στην αντίληψη ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και προσπαθούν να εξαπατήσουν τη Ρωσία για να εγκαταλείψει το αμυντικό δόγμα της.
«Στην ουσία, οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την τεχνική της Σοβιετικής Ένωσης του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, η οποία μονομερώς αποκήρυξε την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό έγινε επειδή τότε, η ΕΣΣΔ είχε σημαντική υπεροχή στις συμβατικές δυνάμεις σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα, η χρήση των πυρηνικών όπλων κρίθηκε ότι είναι ασύμφορη, αφού όλη η Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να κατακτηθεί χωρίς τη χρήση τους. Σε αυτή την κατάσταση, αξίζει να σημειωθεί, το ΝΑΤΟ στηρίχθηκε στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, η οποία έγινε αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια σε πιθανή σοβιετική επίθεση».
Σήμερα, σημείωσε ο Αλεξάντροφ, η κατάσταση έχει αναποδογυρίσει. Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί στη συνδυασμένη δύναμη του ΝΑΤΟ σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο χρησιμοποιώντας μόνο συμβατικά όπλα. «Ως εκ τούτου, από το 1990, το δόγμα μας παρέχει τη δυνατότητα πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας».
«Έτσι, η πρωτοβουλία των Δημοκρατικών έχει ως στόχο την επίτευξη στρατηγικής υπεροχής έναντι της Ρωσίας και ενδεχομένως, της Κίνας», ανέφερε ο αναλυτής. «Φυσικά, η Μόσχα δεν θα πρέπει να ενδώσει σε αυτό το είδος δημαγωγίας. Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων», τόνισε.
Τελικά, σημείωσε ο Αλεξάντροφ, η Ρωσία έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει σε μια νέα γενιά πυρηνικού εξοπλισμού, από το σύμπλεγμα των Iskander τακτικών πυραύλων και τους Kh-101 στρατηγικούς πυραύλους cruise, οι οποίοι έχουν εμβέλεια 5000 χλμ., σε νέους βαλλιστικούς πυραύλους, ικανούς να ξεπεράσουν την πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ. «Όλο αυτό έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να ελιχθούν με αυτόν τον τρόπο και να προσπαθήσουν να βγάλουν από τη μέση τη Ρωσία στον πυρηνικό τομέα», κατέληξε ο αναλυτής.
** Στο πόκερ, το ισχυρότερο δυνατό χέρι σε μια δεδομένη κατάσταση, ονομάζεται «nuts».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.