Aν και τα laptop έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να είναι φορητά, ωστόσο, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και τις διάφορες εξαιρέσεις, ο κανόνας λέει ότι η μπαταρία τους δεν αντέχει όσο πραγματικά θα χρειαζόμασταν.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι για να αυξήσουμε και το χρόνο που το laptop μας μπορεί να λειτουργεί με μπαταρία, αλλά και τη ζωή της ίδιας τη μπαταρίας, χωρίς, μάλιστα να κάνουμε «θυσίες» στη λειτουργία του υπολογιστή. Οι τρόποι αυτοί είναι απλοί και μπορεί ο καθένας μας να τους εφαρμόσει.
1. Ενεργοποιούμε την «οικονομία ενέργειας»: όλοι οι υπολογιστές έχουν ρύθμιση που τους θέτει σε λειτουργία οικονομίας ενέργειας. Η ρύθμιση αυτή λειτουργεί ως αυτόματος «κόφτης» στις λειτουργίες του υπολογιστή, ωστόσο κάνει τη μπαταρία να αντέχει περισσότερο.
2. Αφαιρούμε τα περιφερειακά που δεν χρησιμοποιούμε: εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, webcams, ακόμα και USB sticks μνήμης καταναλώνουν ενέργεια. Αν δεν τα χρειαζόμαστε δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι συνδεδεμένα στο laptop μας.
3. Φορτίζουμε τη μπαταρία προτού αδειάσει τελείως: αν αφήσουμε τη μπαταρία να αποφορτιστεί τελείως προτού την βάλουμε στην πρίζα για επαναφόρτιση, της κάνουμε κακό. Καλό είναι, όταν αρχίσουν οι «συναγερμοί» για χαμηλή μπαταρία να αρχίσουμε κι εμείς τη φόρτιση.
4. Αποφεύγουμε τα πολύ κρύα και πολύ ζεστά περιβάλλοντα: το πολύ κρύο και η πολλή ζέστη επιδρούν αρνητικά και στην αντοχή της μπαταρίας του υπολογιστή, αλλά και συνολικά στη λειτουργία του. Αποφεύγουμε τα άκρα και είμαστε εντάξει.
5. Δεν έχουμε το laptop συνεχώς στην πρίζα: αν παίρνουμε ρεύμα από την πρίζα, καλό είναι να αφαιρούμε την μπαταρία, ειδάλλως η συστοιχία δεν προλαβαίνει να κάνει ολοκληρωμένο κύκλο φόρτισης-αποφόρτισης και «χάνει» και σε ενέργεια και σε χρόνο ζωής.
6. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης: η οθόνη είναι μεγάλος καταναλωτής ενέργειας, αφήστε που, αν διατηρούμε τη φωτεινότητά της στο μάξιμουμ, κινδυνεύουμε να της κάνουμε ζημιά. Όσο χαμηλότερη η φωτεινότητα, τόσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση ενέργειας.
7. Κλείνουμε τις δυνατότητες σύνδεσης που δεν χρειαζόμαστε: συνδέεστε στο δίκτυο μέσω WiFi; Μήπως το Bluetooth δεν σας χρειάζετε; Μήπως συνδέεστε ενσύρματα; Αναλόγως, κλείστε συνδέσεις που δεν χρησιμοποιείτε και θα διαπιστώσετε ότι η μπαταρία αντέχει περισσότερο.
8. Αγοράζουμε έναν SSD σκληρό δίσκο: αν και πιο ακριβός από τους κλασσικούς σκληρούς δίσκους, ο SSD είναι ταχύτερος και λιγότερο ενεργοβόρος και θα βελτιώσει συνολικά τη λειτουργία του laptop.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.