Για ακόμα μια φορά ο Guardian μέσα από δημοσίευμα του κάνει μια απαράδεκτη επίθεση κατά της Ελλάδος και τον τρόπο φιλοξενίας των προσφύγων.
Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Καλέ της Γαλλίας και δεν μπορούν να περάσουν στην Αγγλία, ο Guardianεξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα που για έβδομο συνεχόμενο χρόνο δοκιμάζεται από μια οικονομία που καμία άλλη χώρα δεν τη έχει ζήσει.
Σίγουρα συμβαίνουν απαράδεκτα πράγματα στα hotspots, ωστόσο στα δικά τους κινούνται όλα ομαλά; Δεν γίνεται τίποτα εκεί;
Απαιτούν από την Ελλάδα να είναι υποδειγματική την ώρα που έχει δεχθεί τόσους πρόσφυγες και κάνει τα πάντα για να τους φιλοξενεί , να θυμίσουμε ότι εμείς δεν κλείσαμε τα σύνορα μας όπως οι άλλοι, ή δεν τους φερθήκαμε ρατσιστικά όπως εκείνοι.
Πως όμως ο Guardianπεριγράφει την ζωή των προσφύγων που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα;
«Υποφέρουμε, συναισθηματικά δεν είμαστε καλά», λέει ο Μοχάμαντ Μοχάμαντ, που ζει πλέον στη Softex και του οποίου η σύζυγος και τα παιδιά είναι υπό πολιορκία στην Δαμασκό. Ο 30χρονος δεν πρόλαβε να φύγει για χώρες της βόρειας Ευρώπης, πριν κλείσουν τα σύνορα. Αυτό σημαίνει πως είτε θα πρέπει να πληρώσει λαθρέμπορο να τον πάει βόρεια ή να περιμένει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
«Το σύστημα δεν λειτουργεί. Με αυτό τον ρυθμό χρειάζονται 10 χρόνια για να τελειώσει. Αν μείνουμε εδώ για άλλον έναν μήνα, θα είμαστε σε ένα ψυχιατρικό άσυλο», τονίζει στην βρετανική εφημερίδα.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έλλειψη εργασίας και εκπαίδευσης, η απομάκρυνση από τα αγαπημένα πρόσωπα, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν οδηγήσει σε προβλήματα κατάθλιψης και ψυχικές νόσους.
«Για χρόνια έβλεπα ανθρώπους να σκοτώνονται στη Συρία και στη συνέχεια είμαι εδώ για 6 μήνες, χωρίς να ξέρω τι γίνεται, δεν μπορώ να κοιμηθώ», λέει ο Χισάμ από το στρατόπεδο φιλοξενίας Βασιλικών. «Αυτό που συνέβη στη Συρία, κάθε βράδυ περνά σαν ταινία μπροστά από τα μάτια μου. Ψυχολογικά χρειάζομαι γιατρό», προσθέτει.
Στη Softex, όπως αποκαλύπτει το άρθρο, ένας 71χρονος υπέστη τον πέμπτο εγκεφαλικό επεισόδιο. Η σύζυγός του Χεντίγια υποστηρίζει πως το ασθενοφόρο έκανε πάνω από μία ώρα να έρθει και όταν τελικά έφτασε, οι ιατροί είπαν πως ήταν αδύναμος να ζήσει σε σκηνή. Η συμβουλή της αγνοήθηκε και μέσα σε λίγες ημέρες γύρισε στο στρατόπεδο.
Παράλληλα, τονίζεται πως κανείς δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής. «Τα κέντρα φιλοξενίας επιτηρούνται από τον στρατό και την αστυνομία, ωστόσο, κανείς δεν μένει το βράδυ, με την παρουσία τους να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό επέτρεψε σε μειοψηφίες να σχηματίσουν συμμορίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων και εθελοντών, οι συμμορίες ληστεύουν, επιτίθενται σε αιτούντες ασύλου, κακοποιούν γυναίκες και αναγκάζουν άλλους πρόσφυγες να εκπορνευτούν».
Μεταξύ άλλων, ο Guardian υπογραμμίζει πως ορισμένοι πρόσφυγες πρόθυμα πωλούν το κορμί τους, για να βγάλουν μερικά χρήματα.
Ενα βράδυ στην Αθήνα, ο Χασάν,όπως είναι το ψευδώνυμό του, περιγράφει στον Guardian πως ξέρει πότε κάποιος θέλει να τον πληρώσει για σεξ.
«Με την εμπειρία το μαθαίνεις, το καταλαβαίνεις από το βλέμμα του», λέει και συμπληρώνει: «Οταν κάθεσαι σε παγκάκι και έρχεται ο άλλος δίπλα σου».
Ο Χασάν δεν ήθελε να τα ανακαλύψει όλα αυτά, αλλά, όπως αναφέρει, «είμαστε κολλημένοι εδώ και δεν έχουμε άλλο τρόπο να κερδίσουμε χρήματα. Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε.
Το άρθρο γράφει περί αυτού: «Οι άνδρες εδώ και καιρό πωλούν σεξ στο Πεδίον του Αρεως, αλλά όσοι γνωρίζουν το σκηνικό υπογραμμίζουν πως οι αριθμοί έχουν κορυφωθεί στους τελευταίους μήνες».
Αθλιες είναι και οι συνθήκες στα νησιά, με τις εντάσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο και με αρκετούς πρόσφυγες να προσπαθούν να βρουν την ψυχική τους ισορροπία.
Η γενική κατάσταση είναι δύσκολη, γράφει η βρετανική εφημερίδα σύμφωνα με παρατηρητές, ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε μια μακροχρόνια τραγωδία.
crashonline.gr
crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου