Ελλάδος», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στους δημοσιογράφους σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο.
Η ουσία όμως από εκεί και πέρα αφορά την Ελλάδα και κυρίως την ΕΕ, το εάν θα επιτρέψουν δηλαδή την συνέχιση του στην Ευρώπη.
Η χώρα μας θα καταστεί ενδεχομένως «όμηρος» των τουρκικών προθέσεων , μιας και ένα μεγάλο μέρος του αγωγού θα διέρχεται την τουρκική επικράτεια.
Αυτό το λέμε διότι οι νέο-οθωμανοί ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν δείξει έστω ένα δείγμα καλής θελήσεως πόσο μάλλον τώρα που θα έχουν στα «χέρια τους» ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο.
Σίγουρα θα βρουν αφορμές , πολλές αφορμές για να «παίζουν» με την ροή του αγωγού ιδίως στην Ελλάδα ανάλογα με τα συμφέροντα τους.
Όσο για την Ρωσία αυτή έχει σταθερό σχέδιο να προμηθεύει την Ευρώπη με ρωσικό αέριο με το όποιο κόστος, κάτι στο οποίο στηρίζεται άλλωστε και η «λυκοφιλία» της με την Άγκυρα και τον Ερντογάν.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν το γεγονός οι τουρκικές αρχές στο εγγύς μέλλον θέσουν εκ νέου το θέμα των αδειών που είχαν κάποτε εκδοθεί για το τον αγωγό South Stream, και ότι το έργο θα μπορούσε να συνεχιστεί μέσω Βουλγαρίας, Μίλερ είπε: «Όχι, μιλάμε αποκλειστικά για την επανεκκίνηση όλων των προηγουμένων αδειών για τον «Turk Stream» , έναν υποθαλάσσιο αγωγό από τη Ρωσία προς την Τουρκία.»
Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν συμφωνούν με το έργο αυτό για τους δικούς τους λόγους η καθεμία , και έτσι είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κάνουν τα πάντα για να τον ακυρώσουν. Όσο για την ελληνική κυβέρνηση αυτή θα δεχθεί υπέρμετρες πιέσεις να μην συνεχιστεί το έργο αυτό προς την Ευρώπη πάση θυσία .
Το έργο του αγωγού τουρκικό ρέυμα ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2014 σε αντικατάσταση του αγωγού South Stream.
Είχε προβλεφθεί ότι το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού αυτού θα αποτελείται από τέσσερις γραμμές, με την καθεμία να έχει χωρητικότητα 15.750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ο αγωγός θα έχει μήκος 660 χιλιόμετρα από το παλιό διάδρομο του South Stream και 250 χιλιόμετρα του νέου διαδρόμου προς το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.
Η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της Τουρκίας. Την 1η Δεκεμβρίου, το 2014, η Gazprom και η τουρκική εταιρία Botas είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου με την ικανότητα να διοχετευθούν 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από τη Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Οι εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών αναφέρουν ότι η Τουρκία με αυτό το έργο θα μπει στο «μάτι του κυκλώνα» πολύ πολύ σύντομα.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου