Θρίλερ δύο εβδομάδων ξεκινά τη Δευτέρα για την έλεγχο και το μέλλον της Forthnet, καθώς ξεκινούν και επίσημα οι διαδικασίες του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) που εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η έναρξη σηματοδοτεί και την κούρσα για τους μετόχους (ή όποιους ενδιαφερθούν να αναλάβουν τις τύχες) της Forthnet μια και το δάνειο (εφόσον καλυφθεί και ασκηθεί το δικαίωμα) θα αντιστοιχεί πλέον, σε μετοχές, στο 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι που απλά σημαίνει ότι εάν κάποιος «βάλει» τα 99 εκατ. Ευρώ του ΜΟΔ παίρνει και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Θα το κάνει όμως κάποιος από τους υφιστάμενους μετόχους; Θα το κάνει κάποιος τρίτος, ή κανένας;
Η διοίκηση του Πάνου Παπαδόπουλου δεν είναι επίσημα σε θέση να το γνωρίζει, αλλά όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη περιμένει περισσότερα νέα από το εξωτερικό, παρά από το εσωτερικό. Και η αιτία είναι οι κακές σχέσεις που διατηρεί με δύο εκ των σημαντικότερων μετόχων, της Wind και της Vodadone οι οποίες είχαν υποβάλει παλαιότερα και μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της Forthnet. Πρόταση την οποία ο ίδιος είχε κινηθεί να «αποτρέψει» καταφέρνοντας τελικά να πείσει τις πιστώτριες τράπεζες να συναινέσουν για την συμφωνία αναχρηματοδότησης και το ΜΟΔ.
Για να εξηγηθεί όμως το πώς το ΜΟΔ μπορεί να επηρεάσει τις τύχες της εταιρείας με τις αστρονομικές υποχρεώσεις των 325 εκατ. Ευρώ, πρέπει να «ελέγξει» το μετοχολόγιο.
Ο μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος του εισηγμένου ομίλου, η Emirates Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, δεν πούλησε το μερίδιό της (45%) στη Wind και τη Vodafone από τους οποίους είχε προσφορά αλλά μεταβίβασε το 20,6% της Forthnet στη Massar Investments. Πρόκειται για τo επενδυτικό όχημα του Άραβα δισεκατομμυριούχου Αμπντουλ Αζίζ αλ Γκουρχέρ, από το Ντουμπάι. Το υπόλοιπο 22,6% παραμένει στην Tunisie Telecom, μετά την εξαγορά της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Go η οποία και κατείχε το ποσοστό αυτό μέσω της εμπλοκής της ΕΙΤ στην Τυνησιακή εταιρεία.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet παραμένει η Wind, με 33%, η οποία όμως δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ, κάτι που τελευταία προκαλεί τριβές με τη διοίκηση Παπαδόπουλου, με πιο πρόσφατη εμπλοκή το εξώδικο των «γαλάζιων» για τις αποφάσεις του ΔΣ της Forthnet τόσο για την αναχρηματοδότηση όσο και για το ΜΟΔ. Μικρότερος μέτοχος με 6,5% είναι η Vodafone με 6,5%. Οι δύο εταιρείες όμως έχουν μεταξύ τους συμφωνία option για «μοιρασιά» του ποσοστού, μετά από εκχώρηση πακέτου 13,25% του ποσοστού της Wind στη Forthnet, προς τη Vodafone. Και οι δύο σε κάθε περίπτωση ελέγχουν περίπου το 40%.
Βάσει της διαδικασίας του ΜΟΔ, όπως εγκρίθηκε από την ΕΚ σε περίπτωση κάλυψης και των 99 εκατ. Ευρώ, θα ισχύσει η συμφωνία με τις τράπεζες. Δηλαδή τα 70 εκατ. θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων, ενώ τα υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης. Άλλωστε η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει ότι οι τρέχουσες ταμειακές ανάγκες για το 12μηνο φτάνουν τα 27,8 εκατ. Ευρώ.
Εάν το ΜΟΔ συγκεντρώσει λιγότερα από 70 εκατ. Ευρώ, διαμορφώνονται δύο σενάρια: το ευνοϊκότερο για την Forthnet είναι η ακύρωση της διαδικασίας του ομολογιακού και η επιδίωξη μιας νέας συμφωνίας με τις τράπεζες στη βάση των κεφαλαίων που θα έχουν συγκεντρωθεί. Το «δύσκολο» σενάριο θα είναι η ακύρωση του ΜΟΔ χωρίς συμφωνία με τις τράπεζες. Κάτι που θα στείλει τη Forthnet σε περιδίνηση καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς χρηματοδότηση.
Με δεδομένο ότι το ΜΟΔ είναι υπέρ των παλαιών μετόχων το θρίλερ ξεκινά από τη Δευτέρα, ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, με περίοδο άσκησης του από 22/09 έως και 6/10. Στο διάστημα αυτό θα γίνουν, αν γίνουν οι οποίες κινήσεις. Εάν όλοι οι μέτοχοι λάβουν μέρος στο ομολογιακό καλύπτοντας στα επίπεδα των ποσοστών τους, δεν θα αλλάξει κάτι στις μετοχικές συνθέσεις και τις ισορροπίες. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, και κατά τις ενδείξεις το γνωρίζει και ο Π. Παπαδόπουλος.
Όπως έχουν δηλώσει ανώτατα στελέχη της Wind και της Vodafone, και οι δύο ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet για να έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό της περιεχόμενο (και να έχουν πακέτα quad play όπως ο ΟΤΕ), αλλά αυτό υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και στην κατάλληλη τιμή. Τόσο ο Χάρης Μπρουμίδης της Vodafone, όσο και ο Νάσος Ζαρκαλής της Wind ανησυχούν για τις υψηλές υποχρεώσεις της Forthnet, αλλά και από το γεγονός ότι η εταιρεία «φρενάρει» σε οικονομικά αποτελέσματα καθώς οι συνδρομητές της NOVA παρουσιάζουν στασιμότητα ενώ το μέσο έσοδο ανά πελάτη μειώνεται.
Γι αυτό άλλωστε και στην πρόταση εξαγοράς που είχαν υποβάλει, προέβλεπαν μεν την καταβολή ενός σημαντικού ποσού για το πακέτο των μετοχών, αλλά ζητούσαν και συμφωνία με τις τράπεζες για «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Forthnet τι οποίες βλέπουν ως μη εύκολα εξυπηρετήσιμες. Επομένως δύσκολα θα ρίξουν νέο χρήμα εάν δεν έχουν συγκεκριμένες διασφαλίσεις.
Αντίθετα το «επεισόδιο» μεταξύ Wind και Forthnet με την ανταλλαγή εξωδίκων για τις αποφάσεις του ΔΣ της Forthnet για το ΜΟΔ, δείχνει εχθρική στάση, τόσο από την πλευρά του μετόχου του 33% που βλέπει να λαμβάνονται ερήμην του αποφάσεις, όσο και από την πλευρά του CEO της Forthnet που συχνά κατηγορεί τις δύο εταιρείες κινητής ότι δημιουργούν τετελεσμένα μέσω των ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε εμπλοκή στο ΜΟΔ, θα διαμορφώσει δύσκολες συνθήκες στην επόμενη ημέρα για τη Forthnet. Συνθήκες που αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία με τις τράπεζες, θα θυμίσει «σενάρια Μαρινόπουλου». Και βέβαια το ερώτημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το ποιος θα είναι ο …Σκλαβενίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου