Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Οργή Μόσχας κατά Άγκυρας για την άρνηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρ.Τ.Ερντογάν

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ RIA NOVOSTI

του Πάνου Σπαγόπουλου
H δηλώσεις άρνησης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 προκάλεσαν την έντονη ρωσική αντίδραση.
Οπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, απηχώντας τπ Κρεμλίνο: «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η ηγεσία της Τουρκίας αμφισβητεί ανοιχτά την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε από τον Ερντογάν να σεβαστεί τη συμφωνία του 1923.
Η συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο είναι μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, και κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της Άγκυρας, δεν μπορεί να  μην την αναγνωρίζει και όλοι πρέπει να την σέβονται ανεξάρτητα από το πόσο οδυνηρή μπορεί να φαίνεται.
Η συνθήκη αυτή  υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1923, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδα, της Ρουμανία, της Γιουγκοσλαβίας, από τη μία πλευρά, και της Τουρκίας  από την άλλη πλευρά, χαράσσοντας  τα νυν  σύνορα της Τουρκίας, μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία θέλει να ανασυστήσει ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος.»
Και συνεχίζει το πρακτορειο τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του  Ερντογάν αποτέλεσαν το κύριο θέμ στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, υποβιβάζοντας όλα τα άλλα θέματα.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «Όλα  τα  ελληνικά πολιτικά κόμματα, καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ερντογάν, ως  επικίνδυνες και προκλητικές,  εκτιμώντας ότι  αποτελούν μέρος συστηματικών προσπαθειών της τουρκικής ηγεσίας να τεθούν  υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών του Αιγαίου.»
Πάντως η Αθήνα είναι εξαιρετικά προβληματισμένη, παρά την αρχικά ψύχραιμη στάση της είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης και την κατάσταση στο Αιγαίο.
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν προθέσεις και στοχεύσεις του Τούρκου προέδρου, ώστε η ελληνική αντίδραση να είναι ταχεία.
Μία αρχική πάντως ερμηνεία των πρωτοφανών αυτών δηλώσεων είναι ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας και να πιέσει ακόμη περισσότερο τους κεμαλικούς, αλλά υπάρχει και ο φόβος ότι ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί την τακτική όλων των τουρκικών κυβερνήσεων να εξάγουν την εσωτερική κρίση προς τα δυτικά, με προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας.
Εκφράζεται ακόμα και ο φόβος ότι η Άγκυρα μπορεί να συνδέσει την προκλητική και ανιστόρητη αυτή στάση με «κινήσεις» στο προσφυγικό, ήτοι να ανοίξει την κάνουλα των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις