“Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα”…Φιλόδοξο σχέδιο ή απλά ένα σύντομο ανέκδοτο; Στην Σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Μπρατισλάβα Γερμανία και Γαλλία θα προσπαθήσουν να πείσουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι πρόκειται ακόμη περί…
φιλοδοξίας. Η πραγματικότητα όμως διαρκώς τους διαψεύδει και μας οδηγεί στην επιλογή του …ανέκδοτου.
Οι Ευρωπαίοι συζητούν κοντά …στα 20 χρόνια την “κοινή τους άμυνα”!!! Με τόσο μεγάλη σοβαρότητα ώστε σε μια ήπειρο να κατασκευάζονται τρια διαφορετικά μαχητικά αεροσκάφη,τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί τύποι φρεγατών,τρία διαφορετικά άρματα μάχης και γενικώς όλοι να κοιτάνε πως θα βγάλουν περισσότερα χρήματα πουλώντας τα “προϊόντα” τους σε χώρες όπως καλή ώρα η δική μας.Όλα αυτά τα χρόνια κανένας από τους ισχυρούς της ΕΕ δεν έδειξε καμία διάθεση “ένωσης” στην άμυνα και φυσικά στην αμυντική βιομηχανία.
Ακομη και τώρα που αγωνιούν για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα Γερμανία και Γαλλία στοχεύουν επι της ουσίας να επιβάλλουν λουκέτο σ΄ότι έχει απομείνει από αμυντική βιομηχανία στον νότο.Εδώ στην Ελλάδα το ΄χουμε καταλάβει για τα καλά τα τελευταία χρόνια.Τα ΕΑΣ λειτουργούν κάθε μέρα υπό την απειλή του ξαφνικού θανάτου από τους δανειστές και η ΕΑΒ εξακολουθεί και “αναπνέει” λόγω Αμερικανών.
Τώρα που θυμήθηκαν την Ευρωπαϊκή Άμυνα Γερμανοί και Γάλλοι είναι πάρα πολύ αργά.Η κουβέντα γίνεται απλά για να γίνει…Για να δημιουργήσεις έναν στρατό αξιόμαχο που θα μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και μάλιστα έναν “πολυεθνικό στρατό” χρειάζονται πολλά χρόνια.Αυτά τα 20 χρόνια που οι Ευρωπαίοι απλά συζητούν δεν έχει γίνει καμία απολύτως προεργασία.
Επιπλέον γνωρίζουν καλά ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν έτσι απλά τους Ευρωπαίους να “αυτονομηθεί στρατιωτικά”.Και πάντως σίγουρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τους βοηθήσουν.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν πολύ δυνατή φωνή εντός της ΕΕ.Βρετανία και χώρες της Βαλτικής θα παίξουν ευχαρίστως το παιχνιδι της Ουάσινγκτον.
Η Βρετανία, που διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου ωσότου αποχωρήσει από την ΕΕ, εμμένει στο ότι τα σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού δεν πρέπει να αποδυναμώσουν το NATO. Με τη θέση της συμπλέουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
Η Γερμανία κατά κύριο λόγο θα έχει ήδη καταλάβει ότι …η χρηματοπιστωτική κυριαρχία δεν είναι από μόνη της αρκετή.Το Βερολίνο αλλά και άλλοι βορειοευρωπαίοι που επέβαλλαν αλόγιστες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών της ΕΕ τώρα καλούν σε αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, σε από κοινού ανάπτυξη πόρων και σε επέκταση των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό .
Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν ένα κλάσμα αυτών των ΗΠΑ και ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Εσθονία και η Ελλάδα, δαπανούν μεγάλα ποσά για την άμυνα.
Στην Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.
Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευθεί όσο μπορεί την απέλπιδα προσπάθεια των Ευρωπαίων να αποκτήσει κάτι που θα θυμίζει κοινή άμυνα.Πρέπει να επιδιώξει την σωτηρία της αμυντικής της βιομηχανίας απαιτώντας να της δοθεί ρόλος κι έργο να εκτελέσει.Θα πρέπει να γίνει σαφές στους Ευρωπαίους ότι στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας υπάρχουν …κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.Ή θα μας βοηθήσουν να βοηθήσουμε και να αναπτύξουμε την αμυντική μας βιομηχανία ή θα πρέπει κι εμείς να κοιτάξουμε αποκλειστικά τα δικά μας συμφέροντα.Γιατί εμείς από την “κοινή ευρωπαϊκή άμυνα” δεν έχουμε να κερδίσουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!
http://www.militaire.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου