Ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών σε υψηλότατο επίπεδο, διεύρυνση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και πολλές ασκήσεις, όχι μόνο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο,
αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα του ταξιδιού του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη στο Ισραήλ. Παρά την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, το Ισραήλ εμφανίζεται πολύ “θερμό” στην συνεργασία με την Ελλάδα “ποντάροντας” σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, που προσφέρονται προς εκμετάλλευση από την Αθήνα.
Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, ήταν η πρώτη μετά από την ανακοίνωση της “επαναπροσέγγισης” Ισραήλ-Τουρκίας. Υπήρχαν πολλά ερωτήματα και πολλές επιφυλάξεις από κύκλους των Αθηνών κατά πόσο η συμφωνία που ανακοινώθηκε θα επηρέαζε τον “ελληνοϊσραηλινό άξονα”. Όπως προέκυψε από τις επαφές που είχε ο Καμμένος και η ελληνική αντιπροσωπεία, στρατιωτικά τουλάχιστον υπάρχει κλίμα για διεύρυνση της συνεργασίας.
• Οι ισραηλινοί εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υπάρξει σοβαρή συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών. Κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Αθήνα, για ευνόητους λόγους.
• Υπάρχει πεδίο συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία. Ο Καμμένος συνοδευόταν από Έλληνες επιχειρηματίες. Η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία έχει πολλές λύσεις να δώσει και η “ημιθανής” ελληνική μπορεί να βρει διέξοδο. Ένα θέμα που κυριολεκτικά καίει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι η συντήρηση μεγάλου αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων Apache, τα οποία η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing δεν υποστηρίζει πλέον τεχνικά, γιατί δεν τα αναβαθμίσαμε! Λόγω οικονομικών δυσκολιών εννοείται. Αυτό σημαίνει ότι 19 επιθετικά -τα πρώτα που αγοράσαμε- πάνε προς απόσυρση! Οι ισραηλινοί έχουν προτείνει να αναλάβουν εκείνοι την τεχνική τους υποστήριξη.
• Οι ισραηλινοί είναι ενθουσιασμένοι με την πυραυλάκατο Super Vita η οποία ναυπηγείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Είχαν μάλιστα εκφράσει σχετικά πρόσφατα ενδιαφέρον να αγοράσουν το πρόγραμμα σε περίπτωση που τα προβλήματα στην Ελευσίνα δεν επέτρεπαν την ολοκλήρωσή του.
• Η Ελλάδα θα προμηθευτεί με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ένα σύστημα UAV το οποίο θα αξιοποιήσει σε περιπολίες στο Αιγαίο κυρίως για την πρακολούθηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
Σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν αυτό που ήδη η Ελλάδα τους προσφέρει. Ζωτικό χώρο για να κάνουν ασκήσεις. Πριν μερικές ημέρες η 110 ΠΜ στη Λάρισα “γέμισε” από Ισραηλινά ελικόπτερα και 234 στρατιωτικούς που έκαναν άσκηση μαζί με επιθετικά ελικόπτερα Apache της δικής μας Αεροπορίας Στρατού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Καμμένου συμφωνήθηκε να γίνει πολύ μεγάλη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στην Πελοπόννησο, όπου κι άλλες φορές ισραηλινοί κομάντος έχουν ασκηθεί.
Είναι κοινό μυστικό ότι όλα τα σενάρια ασκήσεων των ισραηλινών μοιάζουν να είναι προσαρμοσμένα σε μια πιθανή επέμβαση στο Ιράν.
Διεύρυνση των κοινών ασκήσεων συμφωνήθηκε και για το ΠΝ.
Στο όλο “παιχνίδι” εντάσσεται φυσικά και η Κύπρος.
Οι ισραηλινοί έδειξαν ότι εκτιμούν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή, ως χώρα που μπορεί να μιλά με πολλές διαφορετικές πλευρές. Αμέσως μετά από το Ισραήλ, ο Καμμένος επισκέφθηκε την Αίγυπτο με την οποία το Ισραήλ θέλει να έρθει ακόμη πιο “κοντά”. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, αφού οι σχέσεις Αθηνών-Καϊρου είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές αυτή τη περίοδο.
Όλα αυτά στο βάθος περιλαμβάνουν φυσικά το θέμα της ΑΟΖ. Η Ελλάδα κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει να ανακηρύξει και να οριοθετήσει την ΑΟΖ της, όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες της περιοχής. Χώρες οι οποίες έχουν φθάσει πλέον στη συζήτηση εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων τους κι εμείς ακόμη συζητάμε για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Όχι ότι δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί την διστακτικότητά μας. Έχει όνομα και λέγεται Τουρκία. Οι καλές σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο δημιουργούν πάντως τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η Ελλάδα στα αυτονόητα.
militaire.gr
militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου