Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Γιώργος Τσίπρας: Ανασχηματισμός για να φύγουν τα βαρίδια

Για τα πολιτικά βαρίδια που πρέπει να αφαιρέσει η κυβέρνηση, τις μεγάλες αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ και τα αγκάθια που φρενάρουν τη μαζική προσέλκυση νέων επενδυτών στην
Ελλάδα μίλησε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γιώργος Τσίπρας αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση κουβαλά ακόμη βάρη από το παρελθόν και ότι χάθηκε η ευκαιρία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να απαλλαγεί από το εσωκομματικό παρελθόν, αφού κυριάρχησαν οι ισορροπήσεις και οι παθογένειες.
«Χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου ίσως και με θεσμικό τρόπο. Μαζί με την αλλαγή προσώπων, κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια», αναφέρει.
«Το μεγαλύτερο βαρίδι είναι το να μην καταπιανόμαστε με τις παθογένειες που κληρονομήσαμε, έλλειμμα που μας κρατά καθηλωμένους τη στιγμή που απαιτούνται μεγάλες αλλαγές και γρήγορα, ειδικά επειδή κινούμαστε εντός του ασφυκτικού πλαισίου του Μνημονίου. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση απλώς θα αναπαρήγαγε τις γνωστές σε όλους παθογένειες, όπως γινόταν δεκαετίες τώρα. Αν και είμαστε η μόνη κυβέρνηση που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι το έχουμε καταφέρει», επισημαίνει.
Ο Γιώργος Τσίπρας αναγνωρίζει ότι χάθηκε η ευκαιρία μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, να απαλλαγεί η κυβέρνηση από το εσωκομματικό παρελθόν. «Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με τη θετική και αρνητική εμπειρία του πρώτου επταμήνου που είχαμε τότε, μπορούσε η νέα κυβέρνηση να έχει σχηματιστεί με πιο αποφασιστικές επιλογές, όπου το στοιχείο της αποτελεσματικότητας και της πολιτικής έπρεπε να κυριαρχήσει περισσότερο πάνω σε κάθε λογής “ισορροπισμούς” και βάρη από το εσωκομματικό παρελθόν», τονίζει.
»Η εμπειρία αυτή υποδεικνύει την ανάγκη ενός ανασχηματισμού που θα δώσει νέα ορμή, θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και θα το κάνει πιο συνεκτικό και συντονισμένο. Υπάρχει πλήθος έντιμων, συγκροτημένων και ικανών ανθρώπων, οι περισσότεροι όχι και τόσο επώνυμοι, στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να στελεχώσουν θέσεις στην κυβέρνηση και αλλού, να δώσουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα, να συνεργάζονται περισσότερο, να εφαρμόζουν καλύτερα την πολιτική μας, ιδιαίτερα στη Δημόσια Διοίκηση που πάσχει», προσθέτει.
Για το θέμα της Τράπεζας Αττικής και τις αποκαλύψεις για τις χρηματοδοτήσεις προς τον Χρήστο Καλογρίτσα αναγνωρίζει ότι η το «αμαρτωλό παρελθόν» της Τράπεζας «που θα έπρεπε πράγματι να ερευνηθεί». «Δεν αναφέρομαι μόνο στα δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να κάνει την αντιπολίτευση πιο προσεκτική, αλλά στην όλη πολιτική δανειοδοτήσεων και τη διαχείριση», λέει χαρακτηριστικά.  
«Ακόμη και η περίπτωση Καλογρίτσα και της χρηματοδότησής του, αν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο, αφορά κατά κύριο λόγο τη διαχείριση προηγούμενων κυβερνήσεων, διοικήσεων και της Τραπέζης της Ελλάδος», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του Grexit, ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων δηλώνει πως «έχει φύγει από το τραπέζι», αναγνωρίζοντας πάντως πως η Ελλάδα παραμένει για πολλούς ξένους επενδυτές χώρα υψηλού ρίσκου και πως αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης απαιτεί καιρό για να καλυφθεί.
Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο ΓΓ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων φοβάται ότι αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος, που -όπως λέει - «είναι μεγάλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις