ΠΕΡΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
γράφει ο
Αλέξανδρος Ι. Νομικός
Ιατρός-Παθολογοανατόμος
Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Επειδή ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει αναδειχτεί σε μείζον ζήτημα τον τελευταίο καιρό λόγω των απαράδεκτων και εν πολλοίς θλιβερών χειρισμών του Υπουργού Παιδείας, που δίχασαν την Ελληνική κοινωνία, σαν Χριστιανός Ορθόδοξος, Έλληνας, επιστήμονας και γονέας, θα ήθελα να τοποθετηθώ σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη.
Καταρχήν, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος, που αναφέρεται στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, η...
παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός. Συνεπώς, ο μέχρι τώρα ομολογιακός και πατροπαράδοτος χαρακτήρας διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος, ενώ οι μαθητές που είναι άθεοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι έχουν το δικαίωμα να απέχουν αζημίως από την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και τις άλλες θρησκευτικού περιεχομένου εκδηλώσεις του σχολείου τους.
Οι επικίνδυνες προσεγγίσεις και αλλαγές που επιχειρεί ο κ. Φίλης να εισάγει στα σχολεία μας θα έχουν τραγικές συνέπειες. Όπως προειδοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος «… το μάθημα των Θρησκευτικών τώρα πλέον έγινε ''κατηχητικό'' μετά τις Υπουργικές Αποφάσεις της 13.9.2016, διότι προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο. Παράλληλα συντηρεί μία θεολογικά ρηχή προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκμηδενίζοντας την ιδιαιτερότητα του ορθόδοξου δόγματος και της χριστιανικής παράδοσης…». Επιπλέον, με τις παρεμβάσεις Φίλη, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης φαινομένων όπως η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός, αφού μια προσέγγιση του μαθήματος με ελευθεριότητα (γεγονός που νομοτελειακά θα συμβεί), θα οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών και μαθητών μεταξύ τους, λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων ή και αισθημάτων προσβολής που θα νιώσουν κάποιοι εκ των διδασκομένων είτε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, είτε άθεοι, είτε αλλόθρησκοι.
Συμπερασματικά, οι εκτρωματικές παρεμβάσεις Φίλη, πρέπει να αποσυρθούν άμεσα. Το υφιστάμενο πλαίσιο διδασκαλίας των Θρησκευτικών είναι επαρκές, συνταγματικά κατοχυρωμένο και δημοκρατικό. Πειραματισμοί, ιδεοληψίες, ασκήσεις μαθητευόμενων μάγων, αλλά και επαναφορές τακτικών που μακροπρόθεσμα στοχεύουν να χτυπήσουν ευθέως την Ορθοδοξία και να αλλοιώσουν την Εθνική ταυτότητα δεν θα περάσουν. Ο κ. Φίλης θα πρέπει τέλος να θυμάται πως η Εκκλησία είναι ένα αμόνι πάνω στο οποίο έχουν χαλάσει πολλά σφυριά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου