Η προοπτική νέας ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι μέσα στο 2017, από τη στιγμή που δεν προχωρήσει πολύ ενεργά η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, κάτι το οποίο
ανησυχεί τις τράπεζες, τους μετόχους τους όσο και τους ξένους επενδυτές.
Εντωμεταξύ, προσπάθεια διερεύνησης του κατά πόσον η οριστική λύση στα NPLs υπάρχει στον ορίζοντα του επόμενου διαστήματος, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μη χρειαστεί να οδηγηθούν σε τέταρτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, με δεδομένο ότι το 2017 θα διενεργηθούν πανευρωπαϊκά νέα stress tests, έγινε από τους ξένους επενδυτές στο roadshow των εταιρειών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο. Τα νέα stress tests αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκληρά από αυτά που διενεργήθηκαν φέτος και στα οποία δεν συμμετείχαν οι ελληνικές τράπεζες.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», θα διενεργηθούν σε ένα περιβάλλον με πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το bail in και ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η ανάγκη κάλυψης των τραπεζών με νέα κεφάλαια δεν θα αγγίξει και τους καταθέτες.
Η οδηγία BRRD, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016 και προβλέπει ότι εφεξής η διάσωση των τραπεζών θα γίνεται με κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών τους, κρατήθηκε φέτος σε "αδράνεια" στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών.
Το μέγεθος του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, που βαρύνεται με "κόκκινα" δάνεια 360 δισ. ευρώ, αλλά και επικίνδυνα τραπεζικά "ηφαίστεια" τύπου Deutsche Bank ήταν εύκολο να βάλουν για φέτος την οδηγία για το bail in στο "συρτάρι". Το μέλλον, όμως, και δη των μικρότερων τραπεζών στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και των ελληνικών, δεν παρέχει εγγυήσεις προστασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προβάλλει ακόμα μία νέα παράμετρος, που προέρχεται πλέον από τις απαιτήσεις του SRM, του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών στην Ε.Ε., ο οποίος λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά, παράλληλα με την υιοθέτηση της οδηγίας BRRD.
Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να υποβάλουν στον SRM στις 30 Σεπτεμβρίου σχέδια recovery, δηλαδή σχέδια για το πώς θα διαχειριστούν την πιθανότητα διάσωσής τους με νέα κεφάλαια χωρίς να "κουρέψουν" τις καταθέσεις των πελατών τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επιακαλείται το «Κεφάλαιο».
Το σημαντικό στοιχείο των recovery plans είναι η διαμόρφωση του δείκτη MREL, ο οποίος απεικονίζει το σύνολο των κεφαλαίων αλλά και των στοιχείων παθητικού της τράπεζας, τα οποία, στην περίπτωση που αυτή χρειαστεί διάσωση, θα απορροφήσουν όλο το "σοκ" πριν χρειαστεί να "κουρευτούν" οι καταθέσεις. Ο δείκτης αυτός εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί από τον SRM στο 18%-19% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μέσο όρο ενεργητικού 40-45 δισ. ευρώ, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα χρειαστεί να "σηκώσει" 1-2 δισ. ευρώ από τις αγορές, στην περίπτωση που βρεθεί με νέες ανάγκες σε κεφάλαια. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ανακτήσει κεφάλαια από τα "κόκκινα" δάνεια, έτσι ώστε να μη βρεθούν σε μια τέτοια ανάγκη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Χαμός στη Βουλή! Κόντρα Βελόπουλου - Λινού για τις παρενέργειες των εμβολίων, που ο ίδιος ο #Ζουκερμπεργκ παραδέχτηκε
-
ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ! Η μετάνοια του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ιδιοκτήτη του Meta, δεν ήταν ειλικρινής, αλλά αναγκαστική και εν πολλοίς προσχηματική.
-
Δέσποινα Βανδή: «Εκρηκτική» εμφάνιση στον Λυκαβηττό – Δείτε βίντεο από την συναυλία – Η εμφάνιση της όμως προκάλεσε αντιδράσεις
-
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 1. Ο έλεγχος των σεξουαλικών σου ορμών θα είναι ο λόγος που είσαι είτε επιτυχημένος είτε αποτυχημένος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου