Επιστροφή στην γνωστή τακτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, μια ημέρα μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, αλλά και μετά τα θερμά λόγια με τα οποία αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός.
Η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής αμφισβητεί το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή που βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε πολύ μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές της Κω, στην περιοχή των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων του Ακρωτηρίου Αγίου Φωκά.
Οι ελληνικές αρχές στις 12:15 της Παρασκευής έλαβαν σήμα για σκάφος με μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στην συγκεκριμένη περιοχή με συντεταγμένες 365000N0271900E εντός του FIR Αθηνών και ανήγγειλαν επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης σε ακτίνα 5 ν.μ. μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Με την ΝΟΤΑΜ Α2042/16 οι ελληνικές αρχές ανήγγειλαν ότι υπεύθυνο για τον συντονισμό των ερευνών είναι το κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) και λόγω υψηλής επικινδυνότητας κάλεσε όλα τα αεροσκάφη που θα εισέλθουν στην περιοχή, να έρθουν προηγουμένως σε επαφή με τον Πειραιά.
Μια ώρα αργότερα στις 13:22 οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α4116/16 με την οποία δηλώνεται ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής Ερευνάς και Διάσωσης σε συνάρτηση με το FIR Αθηνών.
Η Άγκυρα μάλιστα δηλώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην Τουρκική περιοχή ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (Search and Rescue Region-SRR) όπως έχει ορισθεί από τον ΙΜΟ και περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο του ΙΜΟ. Και η τουρκική ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι όλες οι επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης πρέπει να συντονιστούν από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Είχε προηγηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου μια ακόμη τουρκική ΝΟΤΑΜ (Α4031/16) που ήρθε να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προβάλλοντας τον ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης της Σαμοθράκης. Με αφορμή ελληνική άσκηση στον σχεδιασμό της οποίας είχε συμπεριληφθεί και η Σαμοθράκη (A1939/16,A1971/16,A1988/16 AND A1989/16) οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις δεσμεύσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από την «Απόφαση των Έξι Δυνάμεων του 1914» και την Συνθήκη της Λοζάνης (1924), καθώς με το συνημμένο παράρτημα σχετικά με το καθεστώς των νησιών η Σαμοθράκη (την οποία αναφέρει με την τουρκική ονομασία της Semadirek) και η περιοχή της δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σενάριο οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας η άσκησης.
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήρθε με την ΝΟΤΑΜ Α1996/16 με την οποία απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τονίζει ότι είναι χωρίς νομική βάση, καθώς δεν υπάρχει καμία υποχρέωση βάσει των διεθνών συνθηκών που είναι σε ισχύ για την αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκης.
Και η ελληνική ΝΟΤΑΜ επισημαίνει ότι με βάση τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας που είναι σε πλήρη συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις σ’ αυτή την περιοχή όπως μέχρι τώρα κάνει. Και συνεπώς η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη και ανίσχυρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου