Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Γίγαντες στο φούρνο

Την εποχή της ευδαιμονίας, τα όσπρια είχαν χάσει τη θέση τους στο τραπέζι μας, γιατί είχαν χαρακτηριστεί ως «τα πιάτα της φτώχειας».

Βλέπεται, είχαμε ξεχάσει ότι εκτός από υγιεινά, με τα όσπρια γίνονται τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, όπως η «εθνική» μας φασολάδα.

Γίγαντες στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα

 Υλικά

•    500 γραμ. γίγαντες
•    2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
•    3 χλωρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
•    2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•    4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
•    1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
•    ½ ματσάκι μαϊντανός
•    700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
•    1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   
 Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.

Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40΄, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 8΄- 10΄.
Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καρότο, τα χλωρά κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, τα βράζουμε για 10΄ και περιχύνουμε με αυτά, τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.

Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C περίπου για 45΄, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις