Του Νίκου Ρογκάκου
Φουσκώνουν μήνα με τον μήνα οι απλήρωτες υποχρεώσεις των νοικοκυριών, αφού έφτασαν τα 7,62 δισ. €
από την αρχή του έτους.
Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο αυξάνονται αλματωδώς οι κατασχέσεις, αλλά συν τοις άλλοις μήνα με το μήνα προστίθενται περισσότεροι φορολογούμενοι στη «μαύρη» λίστα της εφορίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:
- Τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία έφτασαν στα 4.128.962, καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 125.000 μέσα σε ένα μήνα.
- Ο πέλεκυς των κατασχέσεων έχει πέσει πλέον σε 774.282 οφειλέτες από 755.806 τον Ιούνιο (αύξηση 19.000 οφειλετών)
- Οι οφειλέτες επί των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έφτασαν στο 1.573.858 από 1.492.088 τον Ιούνιο (αυξήθηκαν κατά 82.000 οι οφειλέτες).
Το καμπανάκι για το οικονομικό επιτελείο είχε ηχήσει από τη στιγμή που καταγράφηκε υστέρηση 272 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος, δείγμα του ότι χιλιάδες υπόχρεοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση.
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τον Ιούλιο αποτυπώνουν ακόμα πιο καθαρά την πραγματικότητα:
- επί συνολικά οφειλόμενου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 1,146 δισ. ευρώ πληρώθηκαν 811 εκατ. ευρώ
- επί συνολικά οφειλόμενου φόρου νομικών προσώπων 521,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν 459 εκατ. ευρώ
- επί συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ 1,122 δισ. ευρώ αποδόθηκαν 965 εκατ. ευρώ
- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με το “στοκ” των παλαιότερων χρεών, έφτασαν στα περίπου 90,5 δισ. ευρώ!
Πόσα από αυτά είναι εισπράξιμα; Είναι ζήτημα αν φτάνουν στα 10 δισ. ευρώ και είναι ενδεικτικό ότι περίπου 20 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε παλιά χρέη ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων και πτωχευμένων εταιριών, ενώ οι γνώστες υπενθυμίζουν πως όσο πιο παλιά είναι μια οφειλή τόσο πιο δύσκολα μπορεί να εισπραχθεί. Είναι ενδεικτικό ότι από τα παλιά χρέη οι εισπράξεις από την αρχή του έτους μόλις που έφτασαν στα 1,674 δισ. ευρώ, όταν οι εισπράξεις επί των νέων οφειλών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Επιστολή Κόλλια σε Σταθάκη για ρύθμιση οφειλών
Την πρότασή του για συνολική ρύθμιση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, επαναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με σημερινή επιστολή του προέδρου του, Κωνσταντίνου Κόλλια, στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.
«Με αφορμή πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για παρέμβαση στο θέμα των υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δεν εξυπηρετούνται, σας επαναφέρω την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως έχει κατατεθεί και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη και στον Διοικητή της ΤτΕ, κ. Ι. Στουρνάρα, για ένταξη σε ενιαία ρύθμιση όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τράπεζες, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Χωρίς μια ενιαία ρύθμιση για όλες αυτές τις όφειλες, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι ο κάθε οφειλέτης θα προβεί σε ρύθμιση μεμονωμένα της μιας του οφειλής, όταν γνωρίζει ότι είναι ανοιχτός στις υπόλοιπες οφειλές του και κινδυνεύει να του κατασχεθεί η όποια περιουσία τού έχει απομείνει. Η πράξη άλλωστε το αποδεικνύει καθημερινά, καθώς χιλιάδες ενταγμένοι σε διάφορες ρυθμίσεις αδυνατούν τελικά να ανταποκριθούν και απεντάσσονται.
Η πρόταση του ΟΕΕ περιλαμβάνει γενναία ενιαία ρύθμιση με μεγάλο αριθμό δόσεων και με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και των τόκων υπερημερίας. Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων προτείνεται να καθορίζεται από την περιουσιακή κατάσταση, το ύψος των εισοδημάτων αλλά και την οικογενειακή κατάσταση των οφειλετών.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα της οικονομίας, δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση της Κυβέρνησης, ώστε να συμβάλει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση του πλαισίου για την εφαρμογή αυτής της μείζονας παρέμβασης για την οικονομία, την αγορά και τους Έλληνες πολίτες.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε, σε συνάντηση που εσείς θα ορίσετε, να σας εκθέσουμε τις απόψεις του Φορέα μας επί της προτεινόμενης ρύθμισης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου