Πολεμικό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί δήλωση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου περί πολιτικών επιρροών της εκάστοτε κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι δηλώσεις του κ. Κύρτσου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η επίμαχη δήλωση
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην «υπόθεση Γεωργίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η δικαιοσύνη είχε επιρροές πολιτικές επί ΝΔ, έχει επιρροές πολιτικές επί ΣΥΡΙΖΑ, και για να βγάλει μια απόφαση η δικαιοσύνη θέλει και 10-15 χρόνια και αυτός είναι και ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Άσε δε που έχει και συντεχνιακή λογική η δικαιοσύνη, διότι έχει καταρρίψει όλες τις μνημονιακές αποφάσεις, έχουν δώσει αυξήσεις στους εαυτούς τους, έχουν πάρει αναδρομικά και άντε να κυβερνήσεις αυτή τη χώρα».
Όσον αφορά στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι «θα συζητηθεί (σ.σ. στις Βρυξέλλες), στην ουσία θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση σε κάποια φάση επιστολή όπου θα αναγνωρίζει την ορθότητα των στοιχείων ή τέλος πάντων ότι δεσμεύεται από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία ή εφόσον υπάρχει ένα ελληνικό πρόγραμμα- εγώ είμαι και στην επιτροπή προγράμματος του μνημονίου- εάν τώρα αλλάξεις στη μέση του προγράμματος τις βασικές μνημονιακές παραδοχές θα γίνει χάος».
ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε να πάρει θέση ο Μητσοτάκης
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κύρτσου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «τα όσα ομολόγησε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, περί άσκησης επιρροής του κόμματός του στη Δικαιοσύνη, δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Σε απάντησή του για την υπόθεση Γεωργίου, ο κ. Κύρτσος λέει ξεκάθαρα ότι η Δικαιοσύνη είναι αναξιόπιστη, παραδέχεται τις πολιτικές επιρροές της Ν.Δ. στο θεσμό, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορεί τις δικαστικές αποφάσεις για συντεχνιακή λογική. Αναμένουμε από τον επικεφαλής της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Κύρτσου».
Υπ. Δικαιοσύνης: Κάποιοι δυσκολεύονται να δεχθούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της σημερινής κυβέρνησης είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Την προσήλωσή του αυτή στην παραπάνω βασική αρχή λειτουργίας του πολιτεύματος την αποδεικνύει καθημερινά, όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά και με πράξεις και ιδίως με την αποχή από παρεμβάσεις. Την αποδεικνύει επίσης με την σταθερή του προσπάθεια να υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη, όταν τρίτοι όχι με απλή έκφραση κριτικής γνώμης αλλά με άμεσες ή έμμεσες πιέσεις επιχειρούν να την χειραγωγήσουν».
Το υπουργείο συμπλήρωσε ότι «καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν και ιδίως να δεχθούν την ουσιαστική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που σήμερα επιτέλους κυριαρχεί. Προσδοκούμε όμως από όλους τους υπεύθυνους φορείς (κόμματα, ενώσεις, πρόσωπα) να δείχνουν το ίδιο πνεύμα αμεροληψίας, χωρίς επιλεκτικές ευαισθησίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου