Σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις από την εφορία για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη προς το Δημόσιο.
Ήδη έχει ξεκινήσει μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους. Πρόκειται για το 50% των φορολογουμένων στους οποίους οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Στο τέλος Ιουνίου χρέη στην Εφορία είχαν 4.003.372 φορολογούμενοι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088 από αυτούς δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους. Συνολικά τα χρέη προς την εφορία φτάνουν σχεδόν τα 90 δισ., σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2016 φτάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.
Μόνο τον Ιούνιο προστέθηκαν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,223 δισ. ευρώ από τα οποία τα 903 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου:
4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και συνολικά οφείλουν 89,83 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 50% του ΑΕΠ. Από τα χρέη αυτά θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν περισσότερα από 10 ? 15 δισ. ευρώ.
Σε 1.492.088 οφειλέτες η ΓΓΔΕ μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
Σε 1.492.088 οφειλέτες η ΓΓΔΕ μπορεί να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
Σε 755.806 οφειλέτες ή στο 50,65% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και έχουν δρομολογηθεί πλειστηριασμοί ακινήτων. Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ δεκάδες ακίνητα οφειλετών βγαίνουν στο «σφυρί». Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.
Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Ιούνιο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 1,223 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 903 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία (παλαιές και νέες) έφθασαν μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ ή 89,8 δισ. ευρώ.
Από τα νέα χρέη ύψους 6,807 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 881 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,477 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.
«Φέσια» από το Δημόσιο
Στα 7,22 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, από 7,045 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.
Ειδικότερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν σε 5,909 δισ. ευρώ , ή 1,1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Στο ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφθασαν στο εξάμηνο στα 1,311 δισ. ευρώ εκ των οποίων 940 εκατ. ευρώ, άμεσοι φόροι και 218 εκατ. ευρώ έμμεσοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου