Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ερντογάν: Ο μεγαλοϊδεατισμός, η απληστία και οι σκοπιμότητες που κρύβουν οι… συγνώμες

Έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ… Ο ΑΛΛΑΧ
Η Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν βυθίζεται στο χάος και στην ανασφάλεια. Και είναι η πολιτική του μεγαλοϊδεατισμού ή της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που τα προκάλεσε. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν πώς ο Τούρκος Πρόεδρος έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες.
Ο Ερντογάν τα “έσπασε” με τον Ισραήλ και την γειτονική Αίγυπτο. Θεώρησε πώς είναι η μόνη δύναμη η Τουρκία που πρέπει να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο και να εκφράσει τον ισλαμικό κόσμο. Θεώρησε… λάθος. Ειδικά οι σχέσεις με το Κάϊρο πολύ δύσκολα θα εξομαλυνθούν όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Κάνει προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Ισραήλ μετά την τρικυμία που προκάλεσε η υπόθεση του Navi Marmara. Φαίνεται πώς υπάρχει συμφωνία καθ’ ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Είναι δύσκολο όμως και πάλι οι Ισραηλινοί να εμπιστευτούν τον Ρ.Τ. Ερντογάν, ιδίως όταν παίζει το ρόλο του ταραχοποιού στην περιοχή.
Πόσο μάλλον να πράξουν κάτι τέτοιο οι Ρώσοι μετά την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 στη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο και την αδιάλλακτη στάση που ακολούθησε το επόμενο διάστημα ο κ. Ερντογάν. Παρά την επιστολή μετάνοιας που έστειλε, παρά τις αποζημιώσεις που υποσχέθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός οι Ρώσοι δεν διατίθενται τόσο εύκολα να δώσουν συγχωροχάρτι στην Άγκυρα.
Σήμερα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν και θα διαφανεί πώς θα εξελιχθούν οι ταραχώδεις σήμερα σχέσεις των δύο χωρών. Είναι βέβαιο πάντως πώς ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Θα “τσουρουφλίσει” τους Τούρκους γιατί γνωρίζει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται.
Και γιατί έχει κάνει αυτή την στροφή των 180 μοιρών ο πολύς Ερντογάν. Γιατί απλά βλέπει την καταστροφή να έρχεται. Η διάρρηξη των σχέσεων με το Ισραήλ του κόστισε ακριβά. Ακόμη πιο ακριβά όμως του κόστισε η σύγκρουση με τη Ρωσία. Σε οικονομικό επίπεδο η Τουρκία έχει γονατίσει από το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό που έχει επιβάλει η Μόσχα.
Δημοφιλείς τουριστικές περιοχές που άλλοτε ήταν γεμάτες από Ρώσους τουρίστες έχουν υποστεί καθίζηση, χάνοντας ακόμη και το 90% του κόσμου τους. Και δεν είναι μόνο ο οικονομικός τομέας ο λόγος που η Τουρκία θέλει να αποκαταστήσει τη σχέση της με τη Ρωσία και το Ισραήλ, αλλά αυτός της ασφάλειας.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν έπαιξε και έχασε. Πήγε να πουλήσει μαγκιές στη Συρία και έσπασε τα μούτρα του. Οι Ρώσοι δεν παίζουν και ο Τούρκος Πρόεδρος άργησε να το καταλάβει. Όπως άργησε να καταλάβει και το γεγονός ότι το να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Κούρδους δεν τον ωφελεί. Ίσα ίσα του προκαλεί μεγάλη ζημιά. Κι αυτό φαίνεται από τις καθημερινές απώλειες που έχει η Άγκυρα σε στρατιώτες, αστυνομικούς και πολίτες από τα χτυπήματα των Κούρδων τόσο στη νοτιοανατολική Τουρκία, όσο και στις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία ήταν αυτή που παραβίασε την εκεχειρία με τους Κούρδους και τώρα το πληρώνει πολύ ακριβά. Όπως μεγάλο είναι και το κόστος της υποστήριξης του ISIS τόσο με όπλα όσο και με χρήματα. Πίστεψε ο Ερντογάν πως μέσω του ISIS μπορεί να κάνει τα σχέδια του πραγματικότητα. Το ίδιο πίστεψαν και οι ΗΠΑ, αλλά αντιλήφθηκαν πώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη στιγμή που υπάρχει η αντίδραση της Ρωσίας.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν τώρα λοιπόν από τη μία επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και το Ισραήλ και από την άλλη θέλει να δείξει πώς η Τουρκία βάλλεται από τον ISIS, άρα οι κατηγορίες σε βάρος της δεν ευσταθούν. Είναι όμως πολύ αργά και τα στοιχεία της στήριξης στους τζιχαντιστές είναι ατράνταχτα. Κανείς δεν τρώει κουτόχορτο, όπως ο ίδιος θεωρεί.
Αλλού λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να αναζητήσει τους ενόχους και τις ευθύνες για τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις που έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, Τούρκους και τουρίστες.
Η πολιτική του Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μία χώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις εντός της ίδιας της χώρας αυξάνονται και μαζί τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι επιθέσεις που γεννούν προβληματισμό και φόβο στην ευρύτερη περιοχή.
Μην ξεχνάμε πώς οι τρομοκράτες που χτύπησαν στην Ευρώπη εκπαιδεύτηκαν και πέρασαν μέσα από την Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις